jalkiruokabuffet_marjakastikkeet_2 (1280x860)

Lupasin laittaa nämä kotikeittiökokoiset jälkiruokaohjeet tänne blogiini, ja kas, tässäpä ne tulevat! Kaikissa annoksissa on käytetty Marlin uusia marjakastikkeita, jotka maistuvat suunnilleen taivaallisilta 🙂

mustikkainen-jogurttitorttu1 (1024x728)
Raikas jogurttitäytteinen hyytelökakku maistuu niin kahvipöydän herkkuna kuin jälkiruokanakin.

Raikas mustikka-jogurttitorttu

(6-8 annosta)

torttupohjaan:
n. 300 g murotaikinaa (pakaste)

täytteeseen:
500 g turkkilaista jogurttia
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
10 kpl liivatelehteä
0,5 dl kermaa
3 dl kermaa vaahdotettuna

pinnalle:
1 plo Marlin Mustikkakastiketta
4 kpl liivatelehteä

Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 200 C. Kauli sulanut murotaikina irtopohjavuoan (halkaisija noin 26 cm) kokoiseksi. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Nosta taikina vuokaan, pistele se haarukalla ja paista uunissa noin 15 minuutin ajan tai kunnes torttupohja on kypsä. Jäähdytä.

Sekoita jogurttiin sokeri ja vaniljasokeri. Pehmitä liivatelehtiä liottamalla niitä kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Kuumenna kermatilkka kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Jäähdytä hetki ja lisää liivateseos jogurttiseokseen. Sekoita sileäksi. Vaahdota kerma ja lisää jogurttiseokseen kevyesti nostellen. Levitä jogurttiseos jäähtyneelle torttupohjalle, peitä vuoka tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna jogurttitortun hyytyä muutaman tunnin ajan.

Valmista lopuksi kiille: pehmitä liivatelehtiä liottamalla niitä kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Kuumenna noin 2 rkl Marlin Mustikkakastiketta pienessä kattilassa. Sulata liivatteet siihen. Jäähdytä hetki. Kaada loppuosa Marlin Mustikkakastikkeesta kulhoon ja sekoita joukkoon kädenlämpöiseksi jäähtynyt liivateseos. Kaada kastikekiille varovaisesti jogurttitortun pinnalle. Peitä vuoka uudelleen tuorekelmulla ja nosta takaisin jääkaappiin. Anna kiilteen hyytyä muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Irrota irtopohjavuoan reunat varovaisesti. Nosta torttu tarjoiluvadille, poista leivinpaperi ja tarjoa raikasta mustikka-jogurttitorttua jälkiruokana tai kahvin kera.

rahkavaahto_karpalokastikkeella_1 (1024x725)
Rahkavaahto valmistuu nopsasti, ja sen makuaineen voi vaihtaa mieleisekseen. Itse pidän karpalon ja rahkan yhdistelmästä 🙂

Marlin Karpalokastike ja rahkavaahto

(4 annosta)

250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

tarjoiluun: Marlin Karpalokastiketta

Sekoita maitorahkan joukkoon sokeri, sitruunan mehu ja vaniljasokeri. Vaahdota vaniljakastike ja nostele rahkaseokseen. Jaa rahkavaahto tarjoilumaljoihin ja viimeistele Marlin Karpalokastikkeella.

 

vohvelit_vadelmakastikkeella_1 (1024x631)
Olin aivan unohtanut, kuinka herkullisia rapeat vohvelit ovat. Näitä tehdään pian uudestaan!

 

Rapeat vohvelit ja Marlin Vadelmakastike

(4 annosta)

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 kpl kananmunaa
4 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä
50 g sulatettua voita

paistamiseen: voita
tarjoiluun: Marlin Vadelmakastiketta, kermavaahtoa

Mittaa valmiiksi vehnäjauhot, lisää joukkoon leivinjauhe ja suola. Vatkaa kananmunia kevyesti, lisää maito ja kivennäisvesi. Lisää jauhoseos ja sekoita sileäksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Kuumenna vohvelirauta, voitele pannut ja paista taikinasta rapeita vohveleita. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa.

Tarjoa rapeat vohvelit Marlin vadelmakastikkeen ja kermavaahtonokareen kera.

pähkinäkakkuset_karpalokastikkeella_1 (1024x711)
Vähän rujonnäköisiä nämä kakkuset, mutta maku on hyvä. Kakkusten asemesta voi tietenkin kypsentää taikinan rengaskakkuvuoassa.

Marlin Karpalokastike ja pähkinäkakkuset

(6-8 annosta)

5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
2 kpl kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl ruokaöljyä
2,5 dl maitoa

pähkinäseokseen:
100 g pekaanipähkinöitä
0,5 dl ruokosokeria
0,5 dl sokeria

vuokien voitelemiseen: ruokaöljyä, vuokasumutetta tai voita (vehnäjauhoja)
tarjoiluun: Marlin Karpalokastiketta

Mittaa valmiiksi vehnäjauhot ja sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola niiden joukkoon. Rouhi pähkinät hienoiksi ja sekoita sokerit pähkinämurskaan. Voitele silikonikakkuvuoat tai rengasvuoka rasvalla. Jos käytät tavallista kakkuvuokaa, jauhota se vehnäjauhoilla. Kuumenna uuni 175 C.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Lisää munasokerivaahtoon ensin ruokaöljy, sitten maito ja lopuksi vehnäjauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Ripota pähkinäseos lopuksi taikinaan ja sekoita hyvin.

Jaa taikina vuokiin ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Nosta pähkinäkakkuset uuniin ja kypsennä niitä noin 30 minuutin ajan.

Kumoa kypsät kakkuset vuoistaan ja tarjoile Marlin Karpalokastikkeen kera.

valkosuklaamousse_vadelmakastikkeella_2 (1280x842)
Valkosuklaamoussea ei voita mikään!

Marlin Vadelmakastiketta ja valkosuklaamoussea

(4 annosta)

2 kpl liivatelehteä
(kylmää vettä liottamiseen)
1,5 dl maitoa
1 kpl vaniljatanko
200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa

tarjoiluun: Marlin Vadelmakastiketta

Pehmitä liivatelehtiä liottamalla niitä kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Kiehauta maito ja lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko. Anna maustua hetki. Sulata sillä välin valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa miedolla teholla (alle 250 W).

Purista liotetusta liivatelehdistä liika vesi pois, ja lisää ne lämpimään maitoon. Kaada lämmin maito-liivateseos suklaasulaan. Sekoita seosta kunnes se on tasaista. Anna suklaaseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto suklaaseokseen nuolijaa tai lusikkaa apuna käyttäen. Lusikoi vaahto annoskulhoihin ja laita kylmään hyytymään noin 2 tunniksi.

Juuri ennen tarjoilu valuta moussen pinnalle reilu kerros Marlin Vadelmakastiketta.

muna

Niinpä siis ollaan jo tikkutiistaissa tätä piinaviikkoa. Pyhiksi on sentään luvattu kelvollisia kelejä, joten meillä ainakin taidetaan ulkoistaa ruoanvalmistus parvekkeelle grillin äärelle. Kokosin kuitenkin muutamia ehdotuksia pääsiäisen aterioiksi, jos suunnitelmissa on perinteisempää pääsiäisen viettoa.

Alkuruokia:
– Gullichsenien ihanat gratinoidut sinisimpukat
– Jorma Uotisen sampanjainen hernesosekeitto
riimihärkää ja parsaa hollandaise
tai jokin salaatti: caesar-salaatti, hedelmäinen juustosalaatti vadelmavinaigrettella, avokado-katkarapusalaatti tmv.

Pääruokia:
– 
uunilohi Paholaisen hillolla ja halloumilla tai Yumikon tapaan
 sitruunakanaa (broileria)
paahtopaistia perinteiseen tapaan
– Jari Tervon lammastagine tai lammasta italialaisittain

Jälkiruokia jo tulikin ladattua, mutta jos eivät nuo innosta, suosittelen kokeilemaan mämmijäätelöä. Sekoitetaan litra tavallista vaniljajäätelöä ja rove mämmiä keskenään, jäätelö saa olla inan pehmennyttä. Siirretään seos rengaskakkuvuokaan ja laitetaan pakastimeen. On hyvää!

mammijaadyke
Tämä kuva on 1990-luvun loppupuolelta, jolloin työskentelin Raisio Yhtymän koekeittiöllä. Vinkki mämmijäätelöstä tuli eräältä alue-edustajalta. Nyttemmin ohje on Kymppimaukkaiden omima.

Oikein aurinkoista alkuviikkoa!

12 kommenttia artikkeliin ”Jälkiruokia vaikkapa pääsiäiseksi

 1. Onneksi on monta pyhää, voi kokeilla montaa reseptiä 🙂 ihanaa pääsiäistä teille 🙂

   1. Vohvelit paistettu, ihana rapeus ja keveys! Saimme oman turuttaremme kotiin pääsiäisen viettoon sopivasti 21- vuotissynttäreiden viettoon. Nostalgisissa tunnelmissa vohvelikestit :)Kiitos Heli taas Sinulle!

 2. Kiitos ihanista ohjeista, näitä laitellaan taas kokeiluun. Aurinkoista pääsiäistä sinne Raadelmaan! On se ihanaa, että on tällainen vuorovaikutteinen, erittäin hyvä keittokirja käytettävissä ;D

  Torstaina mökin rauhaan kuuntelemaan linnun laulua ja katselemaan kevään tuloa.

  1. Kiitos itsellesi aktiivisuudesta – se on ihan parasta 🙂

   Nauttikaapa kevätluonnon seuraamisesta! Oikein aurinkoista pääsiäistä!

 3. Kuulutan varmasti kun lähestyn Turkua, tai pari päivää aikaisemmin 🙂 Mehän otetaan ja tavataan, toivottavasti pian.

 4. Joskus Someronaikoina muistan äidin tehneen jälkiruokaa, joka kulki meidän lasten suussa nimellä ”valkoista alla, punaista päällä”. Ei tullut myöhemmin kysyttyä muorilta, mitä se oikeastaan oli, mutta olettaisin, että ehkä vaniljavanukkaan tapaista pohjalla ja mansikkakiisseliä päällä. Se ruoka tuli mieleen ihan värien puolesta, kun katselin nyt Rouvan kuvia. Ei suinkaan Rouvan kotona olisi joskus taannoin syöty jotakin samantapaista ja jos, niin mitä se piti sisällään? Vai olisiko Rouvalla ajatuksia, mitä 60-luvulla olisi mahdollisesti voitu tarjota tuollaisena puna-valkoisena arkijälkiruokana?

  1. Veikkaisin ajankohdan ja kuvauksen perusteella kerroskiisseliä: vaniljalla maustettua maitokiisseliä alla ja marjakiisseliä päällä. Sitä pidettiin taitoa vaativana ruokalajina, ja niin onkin. Pitää malttaa odottaa kiisseliin jäähtymistä ennen jälkiruoan kokoamista. Muistaakseni kerroskiisseli oli koeruokana talouskoulussa…
   Meillä ei paljon jälkiruokia syöty, joskus oli jäätelöä. Teidän äiti oli nin kekseliäs ruoanlaittaja!

   1. Kiitoksia vastauksesta. Ehkäpä se oli juuri tuollaista mainitsemaasi kerroskiisseliä. Enkä totta puhuen tiedä, oliko sitä arkisin tarjolla, mutta kun en ollut vielä koulussa ja äiti siinä vaiheessa kotona, niin päivät olivat yhtä ja samaa pötköä. Useamman kerran sitä kyllä tehtiin, koskapa on jäänyt mieleen ja kinusimme sitä. Muutettuamme Somerolta se jäi pois äidin repertuaarista.

    1. Juu, en minäkään muista lapsuudesta mitään, yhtä pötköä koko elämä. Joskus oikein kadehdin ihmisiä, jotka pystyvät kertomaan seikkaperäisesti lapsuudestaan. Voihan käydä niinkin, että sitten seitsemänkymppisenä aletaan muistaa 🙂

Comments are now closed.