yumiko_ateria_1 (1280x880)

Tässäpä vinkki pääsiäiseksi: pitkät pyhät aiheuttavat päänvaivaa, jos mielii hoitaa kauppareissun ”yhden pysähdyksen taktiikalla” eli hankkia kerralla kaikki tarvittava. Nouki matkaan vanha kunnon pakastebroileri! 

Kokeilin jokunen tovi sitten vanhaa kunnon luotto-ohjettajani, Yumikon kanaa, puolitettuun broileriin ja olipa taas uusi makuelämys, jotenkin lempeämpi kuin vakioversio. Pakasteesta hitaasti sulatettu broileri on todella helppoa käsitellä litteäksi levyksi: leikkaa saksilla tai hyvällä veitsellä selkäranka pois, paina linnun rintakehää leikkuulautaa vasten niin, että rintalasta rusahtaa ja poista ”wishbone” eli kolmikulmaluu rinnasta. Siinä koko homma!

yumiko_kokonainen_broileri2_p

Yumikon kanan ohje on muokkaantunut vuosien varrella, mutta alkuperäinen ohje on kotoisin japanilais-amerikkalaiselta opiskelukaveriltani Yumikolta. Kanaohjeen marinadi on ruokalajin pääpointti, ja se lienee versio Teriyaki-kastikkeesta. Marinadin pääraaka-aineet ovat soijakastike, inkivääri ja valkosipuli. Kastikkeeksi muuntuvan marinadin maku syvenee sherrytilkasta ja sokerista. Kärkeä soosiin tuo chili, mutta sen voi jättää halutessaan poiskin.

Ruoka on helppotekoinen ja taatusti hyvänmakuinen. Kanan ehdoton kumppani on haudutettu riisi. Tuore kurkku maistuu erityisen herkulliselta paistoliemen kera.

Kyytipoikana parasta on hyvä kylmä kotimainen olut.

Yumikon kananpoikaa ja haudutettua riisiä

1 kpl kananpoika tai broileri tai vastaava määrä (n. 1kg) broileripaloja

marinadiin:

n.3 dl japanilaistyyppistä soijakastiketta (esim. Kikkoman)
3-5 kpl valkosipulinkynttä
pala juuri-inkivääriä
n.½ dl sokeria (mielellään ruskeaa sokeria, esim. Demerera)
n.½ dl rypsiöljyä
1-2 rkl kuivaa sherryä tai viinietikkaa tai sitruunan mehua
chiliä maun mukaan

Leikkaa kokonaisesta broilerista selkäranka irti. Litistä lintu ja poista kolmikulmainen rintaluu. Jos käytät valmiiksi paloiteltua broileria – esimerkiksi koipireisiä tai rintapaloja – jaa ne pienemmiksi paloiksi eli kokonainen lintu noin kahdeksaan osaan.

Laita broileri (tai sen palat) kulhoon ja kaada päälle soijakastiketta niin paljon, että se melkein peittyy. Viipaloi valkosipulinkynnet ja kuutioi tai raasta inkivääri hienoksi. Lisää mausteet ja öljy kulhoon, ja sekoita aineksia niin, että broileri maustuu tasaisesti. Jätä kulho huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 225 – 250 C. Laita broileri (tai palat) uunivuokaan, ja nosta vuoka uuniin. Kypsennä lintua sellaisenaan uunin ylätasolla, kunnes se saa kauniin paistopinnan (noin 20 minuuttia). Ota vuoka uunista, käännä broileri ja kaada marinadi vuokaan. Jatka kypsentämistä, mutta laske lämpötila n. 150 C. Kääntele broileria välillä ja valuta sen pinnalle uunivuokaan kertynyttä kastiketta. Kypsymisaika on noin puolitoista tuntia.

Tarjoa Yumikon uunikananpoikaa riisin ja kasvisten kera. Paistoliemi on sinällään valmis kastike.

Haudutettua riisiä

2-3 dl puuroriisiä
4-6 dl vettä

Mittaa riisit kattilaan. Huuhtele riisiä kylmällä vedellä niin pitkään, että vesi jää kirkkaaksi eikä riisin pinnasta enää irtoa tärkkelystä. Kaada kattilaan kylmää vettä niin paljon, että riisi peittyy ja pinnalle jää vielä reilu senttimetri vettä. Laita kattila liedelle ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Sekoita kerran, kytke lämpö pois liedestä ja peitä kattila kannella.

Anna riisin hautua kypsäksi (noin 20 minuuttia). Ota kansi pois ja kuohkeuta riisiä haarukalla sekoittaen. Tarjoa uunikanan lisäkkeenä.

paasiainen_narulla_roikkuu_koristeita

 

Meillä aloitetaan pikkuhiljaa pääsiäiseen vetäytyminen. Neljä päivää lepoa ja virkistystä luvassa. Ainoa harmitus on heti ensi viikolle osuva kaksivuotishuoltoni eli kolonoskopia, joka ikävästi rajoittaa pääsiäisherkuttelua. Tähystyksen jälkeen aloitamme Herra Raadelman kanssa miniloman, jonka aikana pyrimme saamaan alapihamme uuteen kuosiin.

Voikaa siis hyvin, nauttikaa pääsiäisestä ja sen mukanaan tuomasta lomasta!

2 kommenttia artikkeliin ”Syökää kanaa – tai broileria

Comments are now closed.