sinisimpukka_ateria_k (1280x975)Nautiskelimme Herra Raadelman kanssa eilisen siivouspäivän palkkioksi  Hanna ja Alexander Gullichsenin ”Meidän safkaa”-ruokaohjelman avausjakson ohjeen mukaan valmistetuilla sinisimpukoilla. Voi taivas, kuinka herkullisia ne olivat!

Net of mussels

Emme olleet simpukka-ateriaa erityisesti suunnitelleet, mutta Kupittaan Citymarketin kalatiskillä nyt sattui eilen olemaan sinisimpukoita. Täytyy muuten kehaista Cittarin kalamyyjää: hän kysyi saako tarkistaa simpukat! Wau! Nuori mies kävi kotilot yksitellen läpi, pakkasi ne jääsohjon päälle ja kehotti pitämään suojapussin avoimena kattilaan asti. Huikeaa palvelua!

gratinoidut_sinisimpukat1 (1280x882)

Gratinoidut sinisimpukat Safkan ohjeella

500 g tuoreita sinisimpukoita
½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
nokare voita
1 dl valkoviiniä
2 timjaminoksaa
karkeaa merisuolaa

Basilika-valkosipulivoi:
2 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta basilikaa (½ dl hienonnettuna)
50 g huoneenlämpöistä voita
loraus sitruunamehua
5 tippaa tabascoa
mustapippuria

Pese sinisimpukat ja poista niiltä parta pienen veitsen avulla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä kopsauttamalla avoinna olevia simpukoita pöydän kulmaan. Jos simpukka ei mene kiinni, heitä se pois.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää sekaan valkoviini ja timjami, kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, lisää kattilaan pestyt simpukat ja laita kansi päälle: simpukat kypsyvät ja avautuvat kuumassa vesihöyryssä. Ravistele kattilaa välillä ja kurkista kannen alle parin minuutin kuluttua. Kun suurin osa simpukoista on auki, ota kattila pois liedeltä.

Nosta simpukat pois kattilasta. Napsauta simpukoista irti se kuorenpuolikas, joka ei ole simpukanlihassa kiinni.

Hienonna valkosipuli ja basilika. Sekoita kaikki basilikavoin ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. Täytä simpukanlihassa kiinni oleva kuori basilikavoilla. Asettele täytetyt kuoret pellille tai vuokaan karkean merisuolapedin päälle, siinä ne pysyvät kivasti aloillaan.

Grillaa simpukoita 220-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Tarjoile heti.

Resepti: Hanna ja Alexander Gullichsen

 ?????????????????????????????????????

Me siis pidimme niin Safkan ruokaohjelmasta kuin sen menustakin. Pariskunta Gullichsen tuntui viihtyvän keskenään, ja sellainen letkeän levollinen ilmapiiri välittyi ainakin meille – siis kliseisesti sanottuna kuvaruudun tälle puolen.

Innostuin ohjelmasarjan avausjaksosta niin paljon, että tilasin meille molemmat Safkan keittokirjatkin! Avokadopastaa olen jo laittanutkin, ja sekin oli freesi ja uudenlainen ohje.

basilika_piirros1Vaan nytpä onkin jo perjantai ja meillä siivottu (!) ja ollaan valmiina viikonloppuun. Taidamme toistaa viime viikonvaihteen kuvioita ainakin jäälle suuntautuvan koiralenkin osalta. Ja ehkä pizzankin, mutta sen teen nyt itse enkä tilaa Pizzalinesta, vaikka valmistavatkin paaaaaaljon parempia kuin minä.

Joten aurinkoista viikonloppua!

4 kommenttia artikkeliin ”Aah ja ooh: Safkan gratinoidut sinisimpukat

  1. No että, kyllä maistuisi. Tukholmassa syötiin viime viikolla Belgobaren nimisessä paikassa simpukoita ja sen kanssa belgialaista Leffe- olutta.. Oi nam oli sekin mutta tätä täytyy kokeilla!

    1. Juu, kateellisena bongasin kuvan ateriastanne fb:ssa :). Nämä gratinoidut simpukat olivat kyllä kokeilemisen arvoisia, parempia kuin vastaavalla tavalla valmistetut etanat.

    1. Juu, suosittelen :)! Simpukat ovat mainioita ihan perinteiselläkin tavalla valmistettuina – kuten sinun blogissasi!

Comments are now closed.