Lupasin laittaa riistalihallekin sopivan lihakääryleiden ohjeen tänne blogiin, ja tässä se nyt tulee. Lihakääryleet eli pyyt (tullee ruokalajin ruotsinkielisestä nimestä djärpar) edustavat tyypillistä viime vuosisadan puolivälin pyhäruokaa. Kyllä ne mielestäni sopivat nykypäiväänkin – etenkin, kun muokkaa täytettä hieman. Alkuperäisohjeissa täytteenä on nimittäin suosittu silavasuikaletta ja persiljaa, ja sehän sopisi, jos ruoka valmistetaan esimerkiksi hirvenpaistista. Sillä tavoin saisi ujutettua kuivikkaaseen lihaan rasvaa.

Oman täyteideani sain chilipoppareista vai miksi sellaisia juustotäytteisiä, paneerattuja ja öljyssä keitettyjä mietoja chilipalkoja nyt kutsutaankaan? Toki tässä siis vain pepperonipalkoja juuston kera ilman paneerausta!. Sopivat maultaan hyvin yhteen.

Täytevaihtoehtoina voisi kuvitella myös Mustapekka-juustoa ja tavallista paprikaa, kenties jotakin mausteista makkaraa, palvikinkkua, sieniä jne. Ainoa, jota en suosittele, on pekoni. Se jää jotenkin omituiseksi kääryleen sisällä. Sen sijaan kääryleen voisi kietoa pekoniin, jolloin kastikkeeseen tulisi vieno savunmaku.

Ja kastikehan se tässäkin ruokalajissa on keskiössä! Rouvan mielestä on äärimmäisen kodikasta (jopa terapeuttista) saada aika-ajoin muussata hyvää jauhoista perunaa kermaiseen paistikastikkeeseen. Lapsuuden turvaruokaa kenties?


LIHAKÄÄRYLEET

(noin 8 annosta)

1,250 kg naudan sisäpaistia

täyte:
n. 0,5 tlk mietoja chilipalkoja
1 pkt (250g) voimakasta sulatejuustoa, esim. Mustaa Koskenlaskijaa

pataan:
n.1 tl suolaa
n.1 tl paprikajauhetta
n.½ tl mustapippurirouhetta
n.3 dl punaviiniä
n.3 dl vettä + lihaliemitiiviste

n.½ dl Maizena Ruskeakastikesuurustetta
n.2 dl kermaa

lisäksi: cocktail-tikkuja

paistamiseen: voita + ruokaöljyä

Leikkaa sisäpaisti vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nuiji ne kaksinkertaisen muovin välissä. Laita kullekin lihaviipaleelle tyvestä ja siemenistä puhdistettu chilipalko sekä pikkusormenpaksuinen suikale sulatejuustoa. Kääri rullalle ja kiinnitä cocktailtikulla.

Rouva korvaa cocktail-tikut metallisilla leikkelepuikoilla. Niitä löytyy tavaratalojen keittiövälineosastolta. Ovat muuten huippukäteviä. Käytön jälkeen astianpesukoneeseen ja ovat taas valmiina seuraavaan kertaan!

Kuumenna paistinpannussa rasva kullanruskeaksi ja ruskista kääryleet kolmessa erässä. Siirrä ruskistetut pataan. Ripota mausteita paistetuille lihakääryleille.

Meillä pannulle päätyi viime viikonlopun Beaujolais Nouveau-pullon jämät. Oli se sen verran litkuista…

Huuhdo pannu tarvittaessa paistoerien välillä. Kun viimeinen satsi on paistettu, lisää pannulle punaviini ja kiehauta se. Kaada pataan siivilän kautta. Lisää pannulle nyt vettä ja sulata liemitiiviste siihen, kaada pataan. Nestettä pitäisi olla sen verran, että noin puolet rullista peittyy. Peitä pata kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Haudutuksen voi tehdä myös uunissa, noin 125 C:ssa. Uunissa haudutusaikaa voi pidentää pariksi tunniksi.

Tältä näyttää pata vietettyään uunissa pari tuntia. Nyt alkaa liemen suurustaminen.

Viimeistele kastike: ripota suuruste pataan ja sekoittele ahkerasti kunnes kastike sakeutuu (toki voit käyttää myös venhäjauhosuurusta). Lisää kerma ja maista kastiketta. Pieni tilkka viiniä täydentää vielä makua (myös soijakastiketta voi kokeilla, mutta varovaisesti ettei tule liian suolaista).

Kuumenna kastike ja poista cocktail-tikut kääryleistä. Tarjoile lihakääryleet joko kastikkeessaan tai molemmat erikseen. Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat, porkkanalantit ja parsakaalin nuput. Juomana tietysti lasillinen punaviiniä, miksei olutta tai kotikaljaakin.

Tämä on siinä mielessä oivallinen viikonloppuruoka, että sen voi joko valmistaa etukäteen tuohon ”ennen-kastiketta-vaiheeseen” tai laittaa padan ohjeen mukaisesti uuniin pariksi tunniksi, jolloin on aikaa johonkin tähdellisempään. Suurustamisen jälkeen pataa ei voi jättää itsekseen kovin pitkäksi aikaa, mutta ennen sitä siis voi.

Ja sen parituntisen voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Nythän voi vallan mainiosti tehdä vielä puutarhatöitäkin, kun ei ole lumi riesana. Tai heittää reippaan kävelylenkin. Tai katsoa jonkin kivan leffan. Tai mitä vaan. Etsimättä tulevat mieleen päiväunet…