Routapaistista valmistetut siivouspäivän aterialeivät. Tanskalaista tyyliä mukaellen paistin lisäksi leivällä on maksamakkaraa, perunasalaattia, majoneesia, parsatankoja, hillosipuleita ja rapeaksi paistettua pekonia. Valitettavasti meillä ei ollut mustaherukkahyytelöä.

Routapaisti on kyllä niin kätevä ruoka, että ihmettelen unohtaneeni sen likimain tyystin.

Jospa se nyt pysyisi mielessä paremmin. Ainoa metku koko ohjeessa on umpijäinen paisti. Hankin ihan tavallisen sisäpaistipalan keskiviikon kauppareissulla ja pakastin sen. Toissailtana laitoin paistin yöksi uuniin, eilen aamulla (kuten jo kerroin) siirsin sen marinadiin ja tänään nautimme routapaistia tanskalaistyyppisten ateriavoileipien pääraaka-aineena.

ROUTAPAISTI

n. 2 kg naudan sisäpaistia tai hirvenpaistia tai poronpaistia

Marinadi:

2 l vettä
2 dl soijakastiketta
2 dl sokeria
400 g karkeaa merisuolaa
10 kokonaista mustapippuria
10 katajanmarjaa
5 laakerinlehteä

Laita paisti jäisenä ritilälle uunipannun päälle ja nosta pannu uuniin. Aseta uuni noin 80°C ja kypsennä paistia hitaasti 10–12 tunnin ajan. Laita paistiin lämpömittari, kun paisti on sulanut uunissa hieman tai mittaa paistin kypsyys erillisellä paistolämpömittarilla. Sopiva sisälämpötila on 65 – 70 C.

Tässä siis jäinen paisti menossa uuniin. Näyttää aivan siltä kuin paistin päällä olisi edelleen pakastepussi. Ei ole.

Ja tässä samainen paisti 12 tuntia myöhemmin. Paistin sisälämpötila ei ollut kuin 63 C, mutta lihasta tuli oikein mehevää.

Kiehauta marinadi ja jäähdytä se. Ota paisti uunista ja laita se marinadiin. Anna paistin maustua jääkaapissa ainakin yön yli. Nosta liha marinadista ja tarjoile viipaleina paahtopaistin tapaan.

Maku oli kerrassaan mainio. Kannattaa kytätä ruokakauppojen paistitarjouksia ”sillä silmällä”. Paistiahan voi vallan mainiosti pakastaa useammankin palan samalla kerralla. Silloin ei tarvita muuta kuin kypsennys ja marinointi. Taloudellistakin tämä on, jos katselee leikkeletiskien paahtopaisti- tai suolalihaviipaleiden kilohintoja.

Ja jos haluaa tarjota routapaistia lämpimällä aterialla, kannattaa valmistaa vain lisäkkeet kuumiksi. Jokin hyvä perunagratiini sopisi vallan hyvin lisäkkeeksi. Tai sitten routapaistia, sienimuhennosta ja vaikkapa Pariisin perunat.

Nyt ”Lauantain toivottujen” pariin ja nauttimaan yltiöpuhtaasta kodista. Tempasimme Herran kanssa tännän syyssiivouksen. Levollista lauantaita teille kaikille!