paahtopaisti_lahi2P (1280x850)

Lomailun ihanimpiin juttuihin on kuulunut etääntyminen ruoanvalmistuksesta. Olemme kiitettävästi löytäneet ”out-of-home”-ateriaratkaisuja, eikä Rouva R:n ole tarvinnut kuin pyörähtää keittiössä. Viikonloppuna jo ihan ilokseni laitoin kotiruokaa. Pääruoaksi valikoitui paahtopaisti perinteiseen tapaan.

Paahtopaistia ja -fileetä olen tavannut valmistaa jälkimarinadi-menetelmällä. Jokunen viikko sitten hankimme ateriaksemme Stockmannin marinoitua paahtopaistia, ja sitä maistellessa tuli mieleeni, että pitäisipä kokeilla ihan perusversiota ilman yrttejä, valkosipulia ja laajaa maustekirjoa.

Raaka-ainevalinnassa päädyin sisäpaistiin, josta tulee mielestäni paljon maukkaampi paahtopaisti kuin esimerkiksi naudan ulkofileestä. Nuo nyt ovat makuasioita, samoin kuin paistin kypsyysaste. Itse pidän tuollaisesta rosé-kypsyisestä, 65 C-asteisesta paistista, mutta monet tykkäävät raaemmasta. Ilman paistolämpömittaria en lähtisi paistia kypsentelemään eli siihen kannattaa investoida.

Ja mikä parasta: aterialta jääneen paahtopaistin voi halutessaan marinoida uudelleen tai nauttia sellaisenaan, esimerkiksi osana tanskalaistyyppisiä voileipiä. Järkevän taloudellista 🙂 !

paahtopaisti_1 (889x1280)

Paahtopaisti perinteiseen tapaan

n. 1,2 kg naudan sisäpaistia
suolaa ja mustapippuria myllystä
n. 2 rkl kuivaa sherryä
n. 2 rkl soijakastiketta (Kikkoman)

kermakastikkeeseen:
25 g voita
n. 2 rkl vehnäjauhoja
paistinliemi+marinadi
2 dl kermaa
1 rkl viherpippureita
3 rkl konjakkia
suolaa, mustapippuria ja sokeria maun mukaan

Ota paistinpala huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä. Kuivaa lihan pinta. Kuumenna paistinpannu hyvin kuumaksi. Paahda lihapalan pinnat kauttaaltaan. Nosta paisti uunivuokaan, laita paistiin paistolämpömittari ja siirrä vuoka 125 C uuniin.

Kypsennä, kunnes paistin sisälämpötila on 65 C. Jos haluat sisältä punaisemman paistin, riittää sisälämpötilaksi 62 C.

Ripota paistille suolaa ja jauha mustapippuria. Peittele paisti ja jätä jäähtymään.

Kun paisti on huoneenlämpöinen, siirrä se kaksinkertaiseen muovipussiin ja lorauta pussiin sherry ja soijakastike. Sulje pussi huolellisesti ja nosta paisti jääkaappiin. Siivilöi uunivuokaan kertynyt paistinliemi ja siirrä sekin jääkaappiin.

Valmista kastike: sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja paahda niitä niin pitkään, että saavat kauniin ruskean sävyn (kuin märkää hiekkaa). Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon paistinliemi sekä osa kermasta. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kiehauta jatkuvasti sekoittaen. Lisää kermaa ja mahdollisesti tilkka vettä. Jätä kastike kiehumaan miedolle lämmölle ainakin vartiksi, mielellään pidemmäksikin aikaa.

Juuri ennen tarjoilua leikkaa paistista kauniita, ohuita viipaleita. Asettele ne tarjoiluvadille. Lisää marinadiliemi kastikkeeseen ja tarkista maku. Tarjoa kastiketta paahtopaistin kera. Lämpimät kasvikset ja hyvät keitinperunat täydentävät aterian. Mustaherukkahyytelä ja hillosipulit piristävät settiä.

viking_grace1
Tukholman saaristoa Viking Gracen ikkunasta. Huoh…

Meidän piti jonkin suunnitelmamme (niitä on riittänyt) mukaan palata jo tällä viikolla töihin, mutta kun vasta olemme päässeet irti-arjesta-fiiliksiin, päätimme jatkaa lomailua (vaikka tämä yrittäjän lomailu on kyllä niin syvältä…). Viime viikkomme alkoi pienellä risteilyllä eli kävimme tutustumassa Viking Graceen. Siinäpä on laiva meidän makuumme! Vajaan vuorokauden risteilyllä ehtii juuri sopivasti tuijotella horisonttiin ja nauttia elämästä. Suosittelen!

Tällä ja ensi viikolla laittelemme kotia kuntoon, kun etupihan kammottava remontti alkaa olla loppusuorallaan.

Joten eipä muuta kuin mukavaa maanantaita, alkanutta viikkoa ja silleen! Kuulemiin!

ps. vielä ehtii mukaan arpajaisiin! Ihania kommentteja on sadellut edellisen päivityksen kommenttilootaan ja päätin arpoa ylihuomenna muutamia ekstra-minipatasarjoja.

2 kommenttia artikkeliin ”Paahtopaistia perinteiseen tapaan

  1. Miten paljon 4:stä ruokalusikallisesta marinadilientä tulee (2 rkl sherryä+2 rkl soijakastiketta)

    1. Kolme neljäsosaa desilitrasta. Marinadi on todella ”lyhyt” ja tiukka, mutta riittää maustamaan kypsän paistin ja antaa makua kastikkeeseen.

Comments are now closed.