…lammaspata Jari Tervon tapaan. Voi että, kun oli huikea makuelämys!

Joskus alkuvuodesta  Kati Tervo pakinoi Hesarin Ruokatorstaissa miehensä Jarin tagine-kokkailusta. Mies oli toivonut lahjaksi taginea eli marokkolaista savipataa – ja saanutkin sen, vaikka rouva Tervo oli epäillyt hankintaa hukkainvestoinniksi.

Kuvaus taginessa kypsytetystä lammaspadasta oli niin mainio, että ajattelin sitä joskus kokeilevani. Olen näitä mausteisten lammasruokien ohjeita lukenut monesti ja joka kerta ajatellut, että eivät taitaisi olla meidän makuumme. Arvostan hyvää lampaanlihaa niin paljon, että mielestäni se ei kerta kaikkiaan kaipaa suolaa kummempia mausteita.

Muutama vähemmän onnekas lampaanlihaostos on saanut ajatuksiin siitä, että ehkäpä noihin mausteversioihin kannattaisi ryhtyä. Ja nyt se siis toteutui: voi veikkoset, mikä maku! Tein padan kilosta uusiseelantilaista luutonta lampaanpaistia, ja tässä ohje sille määrälle:

JARI TERVON LUUMULAMMAS

n. 0,5  dl oliiviöljyä
n. 1 dl kuorittuja manteleita
4 kpl punasipulia
6 kpl  valkosipulinkynttä
reilu pala tuoretta inkivääriä
(0,5 g sahramia)
4 kpl kanelitankoa
1  rkl korianterinsiemeniä
1 kg luutonta lampaanlihaa
vettä
1 ps kivettömiä kuivattuja luumuja (n. 200 g)
12 kpl kuivattua liotettua aprikoosia
1 appelsiinin kuori suikaloituna
n. 0,5 dl juoksevaa hunajaa
1 rkl merisuolaa (kidesuolaa)
mustapippuria myllystä
(kourallinen tuoretta korianteria)

Kuumenna öljy (tagine) padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää mantelit ja paahda ne kullanruskeiksi. Lisää kuoritut ja silputut sipulit ja valkosipuli, kuullota kunnes ne alkavat saada vähän väriä. Lisää kuorittu ja pilkottu inkivääri, sahrami, kanelitangot ja murskatut korianterinsiemenet. Lisää paloiteltu lampaanliha. Sekoita hyvin niin, että mausteet tarttuvat lihan pintaan. Paista kevyesti minuutin tai kaksi.

Lisää vettä niin paljon että lihapalat juuri ja juuri peittyvät ja kuumenna kiehumispisteeseen. Vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla noin tunti, kunnes liha on mureaa.

Lisää luumut, noin tunnin ajan liotetut aprikoosit ja appelsiininkuorisuikaleet ja anna hautua kannen alla vielä 15–20 minuuttia.

Lisää hunaja, suola ja pippuri ja hauduta vielä 10 minuuttia. Tarkkaile nesteen määrää kypsymisen aikana, jotta ruoka ei pääse kuivumaan. Kastikkeen pitää olla siirappimaista.

Lisää lopuksi silputtua korianteria. Säästä hyppysellinen korianterinlehtiä ja koristele juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa heti rapeakuorisen leivän tai kuskusin kera.

Meillä ei sattunut olemaan sahramia eikä tuoretta korianteria (en pidä sen mausta), joten pataohje ei ole tunnollisesti toteutettu. Koristeeksikin täppäsin vain kevätsipulin versoja ja appelsiininkuorisuikaleita.

Aterialle kypsensin täysjyväkuskusia ja salaatiksi laitoin tomaattia, kevätsipulia ja revittyä vuohenjuustofetaa. Suolainen feta sopi täydellisesti padan makumaailmaan, sillä suola lisättiin vasta aivan kypsentämisen loppuvaiheessa. Tämän ansiosta lihapalat olivat imaisseet liemen makeuden ja maut täysin itseensä (vanha tuttu osmoottinen paine toimi päinvastoin kuin tavallisesti on tapana). Uskomaton kokemus.

Jos ja kun pata tulee uudelleen tehtäväksi, aion vaihtaa paistin johonkin vähemmän kudoksiseen lihalaatuun, esimerkiksi karitsan paahtopaisteihin. Lievä sidekudospitoisuus laski nautintoa, vaikka muuten ei ollut moitteen sijaa tässä ohjeessa. Jos siis joku teistä ei  ole vielä päättänyt pääsiäisen lammasaterian laatua, niin tässäpä hyvä vaihtoehto. Suosittelen!

2 kommenttia artikkeliin ”Tagineittakin onnistuu…

  1. Voi mahtava, mikä ohje! Tuota tekee mieli kokeilla ja tässä on kiintoisia mausteita ja lisukkeita – aprikoosit, luumut, mantelit, korianterinsiemenet, hunaja, kaneli – yhdistetty lampaaseen. Eihän se voi olla kuin hyvää!

Comments are now closed.