Hyvää alkanutta vuotta 2019! Ja tervetuloa arki, härkäviikot ja reikäleivät – tai perunarieskat kotitekoisen leipäjuuston kera.

Kotijuustojen ohjeita olen täällä blogissani jakanut muutamaankin kertaan, mutta nyt pukkaa uutta eli leipäjuustoa tai juustoleipää. Se onkin oma suosikkini, mutta valitettavasti melko hintavaa ainakin laktoosittomana. Niinpä alkuvuoden visukinttumeininkeihin sopii oikein hyvin juuston valmistaminen kotikeittiössä.

Juuston tekemiseen ei oikeastaan liity mitään suurta mysteeriä: tarvitaan maitoa ja jotakin ainesosaa, joka ”leikkaa” eli juoksettaa maidon proteiinin. Hämäläisessä muna- tai piimajuustossa (klik) juoksettava ainesosa on hapan kermaviili tai piimä ja ns. juoksutejuustossa (klik) kaupallinen entsyymivalmiste, juoksute. Juoksutetta myydään isommissa ruokakaupoissa juusto-osastolla ja puteli näyttää esimerkiksi tällaiselta:

Tuollainen juoksutepullo kustantaa vähän alle kaksi euroa ja siitä riittää sangen moneen juustoon. Yhteen annokseen menee noin ruokalusikallinen juoksutetta.

Laktoosittomasta maidosta voi olla hieman hankalaa saada aikaan piimäjuustoa, tai ainakin Rouva Raadelmasta on epäonnistunut puuhassa muutamankin kerran. Periaatteessa laktoosittomuuden ei pitäisi vaikuttaa juustoutumiseen, mutta jokin ihmejuttu siinä on. Sen sijaan juoksutejuusto onnistuu suunnilleen aina, ja leipäjuustoon käytetäänkin juuri tätä menetelmää.

Koska tämä oli ensimmäinen leipäjuustokokeiluni, tärväsin siihen vain kaksi litraa laktoositonta maitoa. Ilmeisesti kannattaisi suoraan operoida tupla-annoksella, koska juustoleivästä tuli valitettavan ohut tällä maitomäärällä. Toisekseen, juusto on niin hyvää, että se katoaa ns. parempiin suihin alta aikayksikön! Tässä siis ohje miniannokselle:

Leipäjuusto

2 l täysmaitoa (”punainen maito”)
2 tl suolaa
2 – 3 tl juustonjuoksutinta
noin 1 rkl voita

Kaada maito paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi (36-37 C).
Ota kattila pois levyltä, lisää suola ja juoksutin. Sekoita ja peitä kattila kannella. Anna maidon juoksettua noin puoli tuntia.

Vedä veitsellä muodostuneeseen juustomassaan ristiin rastiin viiltoja ja anna tekeytyä vielä noin 10 minuuttia.

Kastele harsokangas ja vuoraa siivilä harsolla. Laita siivilä kulhon päälle ja nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään tai lävikköön. Laita juustomassan päälle mahdollisimman sopivan kokoinen lautanen painoksi ja anna valua yön yli jääkaapissa. Itse laitoin juustomassan irtopohjaiseen piirakkavuokaan, ja nostin vuoan laakealle vadille, jonne hera valui. Näin sain juustosta litteän.

Irrota juusto varovasti harsosta ja laita uunivuokaan. Vuole pinnalle muutama voilastu.

Kuumenna uuni 250 C. Säädä uuni grillivastus-toiminnolle, nosta uunivuoka uuniritilälle uunin yläosaan. Paista noin 10 minuutin ajan tai niin kauan, että juusto saa pilkullisen ruskean värin.

Kaada ylimääräinen hera pois ja jäähdytä juusto. Jos haluat, voit leikata juuston valmiisiin annospaloihin esim. juomalasin avulla. Tarjoa kuuman rieskan ja kylmäsavuporon kera. Kylmä olut maistuu kyytipoikana.

Toinen alkuvuoden sniiduiluun sopiva resepti on perunarieska, johon itse käytin edellispäivän poronkäristysaterialta jääneen perunamuusin jämät. Ohje on vanha tuttu peruskoulun kotitalouden oppikirjasta. Toimii kympillä:

Perunarieskat

2½ dl perunasosetta (+ mahdollisesti tilkka maitoa muusin notkistamiseen)
suolaa, ellei soseessa ole jo valmiiksi
1 kpl kananmuna
2½ dl ohrajauhoja (tai ohra+vehnäjauhoseosta)

Sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Huom! Notkista perunasosetta maitotilkalla, jos se on kovin kuivaa!
Leivo leivinpaperille ohuita rieskoja.
Pistele rieskat haarukalla ja paista heti 250°C:ssa noin 15 minuuttia

Vuosi 2018 on siis jo historiaa. Tein Instagram-tilini kuvista vuosikoosteen, johon on poimittu yhdeksän suosituinta kuvaa. Aika kiva ja osin yllättäväkin lopputulos: ruoka ei olekaan pääroolissa.

Blogin puolella eniten suosiota ovat saaneet vuonna 2018 postaukset

Katsoin huvikseni myös ”all-time-high” -postaukseni, joka on koonnut noin 19 000 katselukertaa:

Hunajainen possun ulkofilee kermakastikkeella on ihan kelpo ruokalaji. Ehkä joulun kinkkumuistojen haalistuttua tähän ohjeeseen (klik) voisi taas tarttua.

Mutta sitten sokeri pohjalla eli uutinen Rouva Raadelmasta -blogissa: tattadaa, olen päässyt blogini kanssa mukaan aivan kerrassaan huikeaan blogiyhteisöön eli Åblogeihin! Åblogeihin kuuluu kolmisenkymmentä lifestyle- ja sisustusalan blogia, joita olen itsekin seuraillut vuosien ajan.

Olen niin onnesta ymmyrkäisenä, että hädin tuskin pystyn tämän kirjoittamaan ja jakamaan teille, rakkaat lukijani! Joten vaikenen ja jatkan hyrinöintiä – kuulemiin!

Edit. 7.1.2019: perunarieskataikinan reseptiä muokattu

4 kommenttia artikkeliin ”Uusi vuosi, uudet reseptit: leipäjuustoa ja perunarieskaa

  1. Tervetuloa iloiseen joukkoomme ❤
    Enpäs ollut ikinä ajatellut, että voisin tehdä itse kotijuustoa (pohojanmaalla kotijuustolla tarkoitettiin nimenomaan leipäjuustoa). Nytpä taidan kokeilla. Kiitos ohjeesta!

    1. Kiitos, on ihan huikeaa päästä mukaan! En ole itse päässyt maistamaan aitoa leipäjuustoa, mutta kyllä tämä kotitekoinen maistui ja tuntui suussa kaupan versiota vastaavalta 😊

  2. Onnea🍓
    Kirjoituksesi saavat aina hymyn huulille ja mielialan nousemaan syvemmästäkin notkosta. Monta ruokaa olen tehnyt ohjeillasi. Niihin voi aina luottaa. Leipäjuusto menee kokeiluun tälläkin inspiroivalla ohjeella. Kiitos!
    Kaikkea parasta loppuvuodellesi.

Comments are now closed.