Yhteistyöprojekti: Eckes-Granini Finland Oy

Ohopsista, ollaankin jo marraskuussa!

Aika ei ole kulunut aatellessa eivätkä päivät päätä käännellessä, vaan ihan arkisesti töissä. Ehkä eniten Rouva Raadelmaa on työllistänyt reseptikehitystyö, mutta se onkin ollut palkitsevinta ikinä. Tuloksena on syntynyt muutama ”Totinen” ruokaohje.

Olen siis saanut tehdä upouudelle Marli Totille muutaman käyttövinkin! Jippii! On muuten kerrassaan mahtava tuote, suosittelen lämpimästi. Marli Totissa on omenatäysmehupohjaan lisätty sitruunaa, inkivääriä ja hunajaa. Tiivisteestä syntyvät näppärästi niin kylmät kuin kuumatkin juotavat. Lisätietoa tuotteesta löytyy täältä (klik).

Marli Totin makuaineet sopivat täydellisesti aasialaistyyliseen kokkailuun. Yhdistämällä tiiviste valkosipuliin ja chiliin saadaan aikaiseksi sellainen makukombo, että eipä paremmasta väliä.  Ja tässä nyt tuon otsikossa mainitun ”Totisen uunipossun” valmistusohje:

Totinen uunipossu
(noin 4 annosta)

noin 1,2 kg porsaan ulkofileetä pienellä rasvakerroksella
marinadiin ja kypsennysliemeen:
1 dl Marli Toti –tiivistettä (laimentamaton)
1 dl valkoviiniä
1 dl soijakastiketta
0,5 dl rypsiöljyä
2-3 kpl valkosipulin kynttä viipaloituina
0,5 tl chilihiutaleita

kastikkeeseen:
kypsennysliemi
3 rkl Marli Toti –tiivistettä (laimentamaton)
3 rkl valkoviiniä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl maissitärkkelystä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhtaise porsaan ulkofileepala nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa rasvapintaan muutama ristiviilto. Sekoita marinadin ainekset keskenään.  Nosta filee marinadiin ja siirrä jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

Ota filee jääkaapista noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Kuumenna uuni 250 C. Nosta filee marinadista ja laita uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin. Laita fileeseen lihalämpömittari. Paista fileetä kuumassa uunissa noin 15 minuutin ajan. Laske uunin lämpötila 150 C, lisää vuokaan marinadiliemi ja jatka kypsentämistä, kunnes fileen sisälämpötila on 75–80 C.

Nosta filee uunivuoasta, kääri leivinpaperiin ja folioon ja anna vetäytyä noin puolen tunnin ajan huoneenlämmössä tai seuraavaan päivään jääkaapissa.

Siivilöi kypsennysliemi ja poista pinnalla olevaa rasvaa. Kaada liemi pieneen kattilaan ja keitä muutaman minuutin ajan. Mittaa Marli Toti –tiiviste, valkoviini ja soijakastike pieneen kulhon, lisää joukkoon maissitärkkelys. Kaada seos kiehuvaan liemeen ja sekoita. Kuumenna kiehuvaksi, tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolaripauksella ja mustapippurilla.

Leikkaa uunifilee ohuiksi viipaleiksi, valuta pinnalle hieman kastiketta ja tarjoa uunijuuresten kera.

Kuva: Eckes-Granini Finland Oy ja Magis Multimedia Oy

Tämä possu hävisi parempiin suihin alkuviikolla järjestetyissä ”Glögikauden avajaisissa” Turun Juomatehtaalla, eli Eckes-Granini Finlandin ja Pernod Ricardin tuotantolaitoksella.

Tässä olen paasaamassa Totin ilosanomaa Eat&Go-blogin Mikko Kapaselle. Kuva: Eckes-Granini Finland Oy ja Magis Multimedia Oy

Rouva R. sai kunnian järjestää tilaisuuteen tarjoilut, jotka tänä vuonna toteutettiin teemalla ruokalahjoja kotikeittiöstä. Glögikausi on nyt siis virallisesti julistettu avatuksi: ”Glögikausi on ihmisen parasta aikaa. Ja se alkaa nyt!”

Kuva: Eckes-Granini Finland Oy ja Magis Multimedia Oy

Glögi- ja Toti-painotteisista herkuista varsinaiseksi suosikikseni nimeän tämän ”Porkkana-inkiväärikakun”. Harvoin osuvat maut niin kohdilleen kuin tässä, vaikka itse sanonkin.

Idean kakkuun bongasin Masterchef Australian Nigella Lawson -jaksosta. Kakku edustaakin brittiläistä leivonnaisperinnettä – tosin tämä versio ilman tuorejuustokuorrutusta. Korvasin sen makusiirapilla, jonka keittelin tietenkin Marli Toti-tiivisteestä. Kakun pinnalla on kandeerattua inkivääriä saksanpähkinöiden lisäksi. Namskis!

Porkkana-inkiväärikakku

3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 kpl (isoa) kananmunaa
2,5 dl fariinisokeria
2 dl rypsiöljyä
3-4 kpl porkkanaa karkeana raasteena (200 g)
70 g saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
1 dl Marli Toti-tiivistettä (laimentamatonta)

totisiirappiin:
1 dl Marli Toti-tiivistettä (laimentamatonta)
1 dl sokeria

pinnalle: saksanpähkinöitä, kandeerattua inkivääriä tai makeisia oman maun mukaan

Laita uuni kuumenemaan 175 C. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka rypsiöljyllä. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Kuori ja raasta porkkanat. Hienonnan pähkinät.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti sekaisin. Lisää öljy. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää taikinaan porkkanaraaste, pähkinärouhe ja totitiiviste. Sekoita sileäksi. Kaada seos kakkuvuokaan, jätä tilaa kakun kohoamiselle. Tasoita pinta.

Kypsennä kakkua uunin alatasolla 45–55 minuuttia tai kunnes kakkuun upotettuun tikkuun ei jää taikinaa. Jäähdytä kakku vuoassaan.

Valmista totisiirappi: mittaa ainekset pieneen kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee. Kokeile sakeutta pudottamalla muutama pisara sokerisiirappia kakun pintaan. Jos siirappi ei imeydy kakkuun, on se sopivan sakeaa. Valele siirappia kakulle ja ripota pinnalle pähkinöitä ja kandeerattua inkivääriä. Valuta loppu siirappi niiden päälle. Anna kakun vetäytyä ainakin vuorokauden ajan.

Porkkana-inkiväärikakun ja muutaman muun glögiherkun ohjeet löytyvät nyt myös ”Kotiblogit”-lehden joulunumerosta. Pääsin mukaan lehteen, joka pullistelee taas kaikkea ihanuutta. On DIY-lahjavinkkejä, huikeita sisustusjuttuja ja herkullisia ruokaohjeita.

Tässäpä kuulumisia Raadelmasta. Nyt hiljennymme pyhäinpäivän viettoon. Sää on ainakin siihen sopiva, vettä vihmoo ja on hämärää. Siitä viis! Kuulemiin!

6 kommenttia artikkeliin ”Totista uunipossua ynnä muita sesonkiherkkuja

  1. Kylläpä näyttää herkulliselta kaikki tyynni, nam nam!
    Hyviä pyhiä sinne myös ❤

  2. Nythän ratkes taas joululahjojen pähkäilyt kerrasta, KIITOS Ihana! Totista possuakin totta totisesti kokeillaan 😊

  3. Kiitos! Sain maistaa näitä herkkuja blogitapaamisessa. Veivät todellakin kielen mennessään 😀

Comments are now closed.