Alkusyksy tai loppukesä – miten asiaa haluaa katsoakin – on kotikokkaajan parasta sesonkia, kun kasvikset ovat mehevimmillään. Illatkin alkavat hämärtyä hyggeily-tunnelmiin ja niinpä leipaisin meille punaviinin kaveriksi punajuuri-vuohenjuustopiirakkaa. Maistuisiko?

Punajuuri ja vuohenjuusto ovat sellainen makupari, että eipä paremmasta väliä. Olen aiemmin kokkaillut parivaljakosta ainakin ”Uunipunajuuria ja vuohenjuustoa” -alkupalaa, ihan kelpo ohje sekin. Nyt päätin kokeilla makuduosta piirakkaa, ja löysin netistä ”Patisserie Teeme & Markuksen” reseptin.

Pohjataikinan kanssa sai tehdä tempun jos toisenkin, mutta hyvää tästä tuli. Jos haluaisi oikaista vähän, kannattaisi ehkä vaihtaa tuo piirakkapohja helpompaan versioon, esimerkiksi MBakeryn pohjaan (klik, löytyy kylmäsavulohipiirakkaohjeesta).

Mutta jos jostakin ei kannata luistaa niin punajuurien uunikypsentämisestä. Keitetyn punajuuren maku sopii oikein hyvin rosolliin yms. mutta paljon intensiivisemmän makukokemuksen saa paahtamalla punajuuria uunissa suolapedillä.

Alkuperäisessä ohjeessa punajuurien määrä oli puolet, mutta laitoin uuniin kypsymään pussillisen eli kilon punajuuria. Punnitsin ne kypsinä ja kuorittuina – ja tattadaa, niitä oli puoli kiloa.

Punajuuri-vuohenjuustopiirakka

pohjataikinaan:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 kpl kananmuna

pohjataikinan voitelemiseen:
1 kpl kananmuna

täytteeseen:
1 kg raakoja punajuuria
karkeaa merisuolaa

180 g vuohenjuustoa (esim. Soignon Sante Maure)
noin 2 dl parmesaaniraastetta (tai vahvaa emmentalia)
2 dl kermaa
1 dl maitoa
3 kpl kananmunaa
noin 0,5 tl mustapippuria
noin 0,5 tl suolaa

Aloita piirakan valmistaminen kypsentämällä punajuuret: pese punajuuret hyvin. Nosta ne uunivuokaan, jonka pohja on peitetty karkealla merisuolalla. Kypsennä 200 C uunissa noin tunnin ajan tai kunnes punajuuret ovat kypsiä (kokeile tikulla). Jäähdytä ja kuori. Kuutioi punajuuret muutaman senttimetrin paloiksi.

Valmista piirakan pohja: mittaa jauhot, sokeri ja suola monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä ainekset sekaisin ja lisää voi. Jauha leikkuriterällä kunnes voi on murustunut jauhoseokseen. Lisää kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.

Siirrä taikina leivinpaperille ja peitä toisella leivinpaperilla. Kauli noin puolen senttimetrin paksuiseksi levyksi. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja nosta taikina alemman leivinpaperin avulla piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm). Voit käyttää ylemmän leivinpaperin irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle pingotettuna. Painele taikina vuokaan ja nosta piirakalle taikinasta reunat.

Peitä piirakka toisella leivinpaperilla. Kaada sille puolisen kiloa kuivia herneitä tai papuja (tai taikinan kypsennyskuulia). Siis tähän tapaan:

Nosta piirakkavuoka 175 C uuniin ja kypsennä noin 20 minuutin ajan. Nosta vuoka uunista, poista herneet tmv ja leivinpaperi. Voitele piirakkapohja vatkatulla kananmunalla ja jatka paistamista noin viiden minuutin ajan. Voit valmistaa piirakan heti tai siirtää valmiin taikinapohjan jääkaappiin odottamaan.

Kokoa piirakka: Kuutioi vuohenjuusto (kuoria ei tarvitse poistaa) ja raasta parmesaani. Sekoita juustot punajuurikuutioihin ja levitä piirakkapohjalle. Mittaa kerma ja maito sekoituskulhoon, lisää kananmunat ja mausteet. Vatkaa seos tasaiseksi ja kaada piirakan täytteille. Nosta vuoka 200 C uuniin ja kypsennä noin 35 minuutin ajan. Tarjoa punajuuri-vuohenjuustopiirakka hieman jäähtyneenä hyvän punaviinin kera.

Leipominen on taas jostakin syystä iskenyt kipinää. Taikinan käsittelemisessä on jotakin laitaast’ terapeuttista. Viime viikolla leivoin töihin liittyen tomaattisia parmesaani-basilikakierrepaloja, ja ainakin meidän kotijoukkue piti näistä(kin). Tässä resepti, jos sattuu kiinnostamaan:

Tomaattiset parmesaani-basilikakierrepalat

(noin 20 kpl)

3 dl tomaattimehua (esim. Marli Natur Tomaattimehu)
20 g tuorehiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
7-8 dl vehnäjauhoja

täytteeseen:
noin 1 dl murustettua parmesaania
noin 0,5 dl tuoretta basilikaa

Valmista taikina: murenna hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn Marli Natur Tomaattimehuun. Lisää hunaja, suola ja oliiviöljy. Alusta taikina jauhoilla kiinteäksi. Kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan.

Valmista sillä välin täyte: hienonna basilika ja sekoita parmesaanimuruihin esimerkiksi monitoimikoneen leikkuriterällä.

Kumoa taikina jauhotetulle leivintasolle ja kauli noin puolen senttimetrin paksuiseksi levyksi. Levitä täyteseos puolikkaalle taikinalevylle ja taita toinen puoli täytteen päälle. Leikkaa taikinalevystä noin 1,5 cm leveitä tankoja. Kiepauta taikinatangot kierteelle ja nosta leivinpaperilla peitetylle leivinpellille. Kohota liinalla peitettyinä noin puolen tunnin ajan.

Kuumenna uuni 225 C. Paista kierrepalat rapeiksi ja kauniin ruskeiksi uunin keskitasolla. Paistoaika on noin 10 minuuttia. Tarjoa kierrepaloja raikkaan salaatin tai lämpimän keiton kanssa.

 

Sateisen lauantain tunnelmissa kuulemiin taas!