Lueskelin alkuviikolla jotakin nettisivustoa ja törmäsin pääsiäisaiheiseen jälkiruokareseptiin, jossa koottiin suklainen annos pikkuruiseen kukkaruukkuun. Tulipa siitä heti mieleeni oma ”Versova suklaamousseni” muutaman vuoden takaa. Ja samalla nousi mieleen, että pääsiäinenhän on ihan tuotapikaa eikä mitään suunnitelmia ole sen varalle. Vaan kohtapa on…

Edetään ateriaehdotusta jälkiruokasuunnasta, kun alkuun päästiin.

Jos tumma suklaa ja siitä valmistettu (mielestäni) maailman paras mousse ei nappaa, on vaihtoehtona tietenkin kevyempi ”Valkosuklaamousse”. Sen voi koristella pääsiäisen kunniaksi aprikoosin puolikkailla 🙂

Mämmiä meillä ei ole paljon nautittu – eikä varmaan tänä pääsiäisenäkään. Sen sijaan iso kasa Mignon-munia saa kyytiä!

Pääruokapuoli voisi hoitua ”Matalalämpölohella”, joka on todella herkullinen ja helppotekoinen ruokalaji. Se sopisi erityisen hyvin pitkäperjantain ateriaksi. Kahdestakin syystä: koska kala ja koska kylmä ruokalaji. Ja miksikö: vinkkinä paastonaika.

Kana ja pääsiäinen kuuluvat myös yhteen. Klassikkopääruokana voisi olla siis viinikukkoa eli ”Coq au Vin”. Nam.

Ja muistettava on tietenkin pääsiäislammas. ”Lampaanviulu kahvikermakastikkeessa” on melko ohittamaton pääruokavaihtoehto. Toki jokin lammaspata maistuisi myös, esimerkiksi ”Stifado”, luumuinen ”Lammastagine” tai ihana sardellilla maustettu italialaistyylinen ”Abbacchio alla Cacciatora”.

Aterian alkuun sopisi mainiosti sesonkiherkku eli ”Parsaa Hollandaise”. Se nyt vaan kuuluu kevääseen!

Kuva: timo Mäkipää

Viime aikoin olen innostunut erilaisista koostetarjoiluista aterian alkuruokana. Vaikka ei varsinaisia ruokarajoitteita olisikaan, on välillä vaikeaa keksiä kaikkia ruokailijoita miellyttäviä vaihtoehtoja. Niinpä kannattaakin kasata tarjottimelle pientä naposteltavaa, kuten raaka-aineita voileipiin.

Kuva: Timo Mäkipää

Tässä esimerkkinä saaristolaisleipää, jolle voi oman mieltymyksensä mukaan ladata suutarinlohta tai silakkarullia, sinappisilliä tai -silakoita, kylmäsavustettua silakkaa tai lohta, muikunmätiä, kotijuustoa jne. Kuvan kotijuuston tein itse, mutta ostin kaikki muut komponentit valmiina. Suosittelen lämpimästi Vento Aallon silakkatuotteita 🙂

Siinäpä ajatuksia kevään piiiiiiiiiiiiiitkien pyhien tarjoiluiksi. Tärkeintä on kuitenkin nauttia keväästä, rakkaista ihmisistä ja pienestä lepohetkestä.

Ihanaa pääsiäistä teille kaikille!