Ensi viikolla Turussa pidetään silakkamarkkinat, ja jokiranta täyttynee jälleen parijonossa kulkevista turkulaisista sekä silakkajalosteita kaupittelevista myyjistä.

Herran ja Rouvan silakkamarkkinavisiitit ovat yleensä olleet melko pikaisia, koska väentungos ei miellytä meitä. Täsmäisku Vento Aallon tai Reima Salosen kojulle voi vielä tulla kyseeseen, mutta maistiaisvaeltelijoita meistä ei saa. Kotikeittiössä sen sijaan on tänään maisteltu ahkerasti Rouvan eilen valmistamia, perinteisiä silakkarullia.

Vuosi sitten julkaisin täällä blogissani Wallinin silakkarullien ohjeen, jossa käytettiin raaka-aineena suolattua silakkaa. Ne rullat muistuttavat enemmänkin Suutarin lohta kuin näitä perinteisiä silakkarullia. Molemmat ovat herkullisia, mutta ehkäpä nämä perinteiset ovat hieman kesymmän makuisia.

SILAKKARULLAT ROUVAN TAPAAN

etikkaliemi:
1 dl sokeria
2 dl väkiviinaetikkaa
3-4 dl vettä
n. 1 rkl suolaa
n. 10 kpl maustepippuria
n. 10 kpl valkopippuria
muutama laakerinlehti

1 kg silakkafileitä (tai noin 1,5 kiloa silakoita)
suolaa
hienonnettua tilliä
1-2 kpl sipulia ohuina renkaina

Aloita silakkarullien valmistaminen kiehauttamalla mausteliemi. Kuumenna vesi, lisää sokeri ja sekoita kunnes se sulaa. Lisää muut mausteet ja aivan lopuksi väkiviinaetikka. Jätä jäähtymään silakoiden rullaamisen ajaksi.

Huuhtaise silakkafileet nopeasti kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Lado silakkafileet leivinpaperilla peitetylle työtasolla vieriviereen. Ripota silakoille suolaa ja levitä niille nipullinen hienonnettua tilliä.

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja nosta ne laakean kattilan tai paistokasarin pohjalle. Rullaa silakat pyrstöpäästä alkaen napakoiksi rulliksi. Nosta ne kasariin sipulikerroksen päälle niin, että ne muodostavat tiiviin kehän.

Kaada liemi silakkarullille ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Laske lieden lämpötila pienemmäksi ja hauduta silakkarullia 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä. Liian kovalla lämmöllä keitettäessä silakat hajoavat helposti.

Silakka muuttuu kypsyessään vaalealihaiseksi. Jäähdytä keitos ja anna liemen makujen imeytyä silakoihin seuraavaan päivään. Nauti ruisleivän ja oluen kera.

Ruisleivän kera silakkarullat ovat parhaimmillaan.

Onneksi taas ollaan jo perjantaissa. Sauna on lämpenemässä, Herra ajaa parhaillaan nurmikkoa ja viikonlopun ruokaostoksetkin on jo tehty.

Huomenna meille saapuvat Herran nuorempi tytär sulhasineen. Tiedossa lienee laulua ja rentoilua.

Sääennusteen mukaan pitäisi olla ihan kelpoisat kelitkin. Aurinkoista on nytkin, joten eipä muuta kuin viikonlopputoivotukset teille kaikille!