viinkukukkoa_1

Suomalaisten pääsiäispöytiin kuuluvat toissapäiväisen Hesarin jutun mukaan lammas, kokonainen tuore broileri, mämmi, suklaamunat ja muut makeiset sekä rahka. Sain siis heti vastauksen edellisen blogipostaukseni retorisluonteiseen kysymykseen! Tässäpä vinkki broilerin valmistamiseen: klassinen ranskalaisen keittiön resepti ”Coq au Vin”.

viinkukukkoa_2

Coq au Vinin valmistamisessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta jos sen haluaa tehdä perinteiseen tapaan, on syytä varata aikaa. Hyvää ei synny hosumalla.

Tämä ohje on mukailtu Julia Childin ”Ranskalaisen keittiön salaisuudet” -keittokirjan reseptistä. Lähinnä olen karsinut lardonin ryöppäämistä ynnä muuta sellaista touhua, joka ei suoranaisesti vaikuta lopputulokseen.

Keskeisin pointti ohjeessa on sipulien ja herkkusienien käsitteleminen erikseen. Niitä ei siis töpätä pataan muiden kamojen kanssa, vaan ne valmistellaan omina komponentteinaan. Suosittelen kokeilemaan ainakin sienien käsittelemistä näin! Niistä tulee suorastaan herkullisia.

herkkusieni (1024x683)

Coq Au Vin 

1,5 kg broileri tai kana
150 g savukylkeä tai pekonia
2 rkl voita
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
0,5 dl konjakkia
1 rkl tomaattipyreetä
noin 1 tl sokeria
2 kpl valkosipulin kynttä
1 plo punaviiniä: Burgundya, Beaujolaisia, Cotes du Rhonea tai Chiantia
0,5 l kana- tai lihalientä tai vettä
1tl timjamia
1 kpl laakerinlehti

suuruste:
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita

lisäksi:
12 – 24 kpl helmisipulia
noin 200 g herkkusieniä
2-3 rkl voita
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
noin 1 tl sokeria sipuleihin
tilkka vettä sipuleihin

koristeluun: persiljaa, timjamia

Paloittele broileri tai kana kahdeksaan osaan. Kuivaa palat talouspaperilla ja jätä odottamaan.

Kuumenna uuni 175 C.

Paloittele savukylki tai pekoni. Kuumenna pata tai paistokasari, lisää pataan nokare voita. Paista pekonit rapeiksi ja nosta ne padasta lautaselle tmv. odottamaan.

Lisää pataan öljy ja broileripalat. Ruskista palat kauttaaltaan. Mausta palat suolalla ja mustapippurirouheella.

Kaada konjakki pataan ja sytytä se tuleen. Flambeeraa kananpalat. Lisää nyt pataan pekonipalat, tomaattipyree, sokeri ja valkosipulin kynnet paloiteltuina. Kääntele ahkerasti. Paahda tomaattipyreetä hetki ja kaada pataan punaviini. Lisää myös kana- tai lihalientä tai vettä niin paljon, että kanapalat juuri ja juuri peittyvät. Lisää timjami ja laakerinlehti.

Laita kansi padan päälle ja nosta pata uuniin. Kypsennä noin 40 minuutin ajan tai kunnes broileri on kypsää (luu irtoaa lihasta vaivatta). Voit myös hauduttaa pataa miedolla lämmöllä liedellä.

Valmista sillä välin sipulit ja herkkusienet.

Sipulit: kuori sipulit. Kuumenna kattila ja sulata nokare voita. Lisää tilkka oliiviöljyä ja sipulit. Ruskista sipulit kauttaaltaan. Mausta ne kevyesti suolalla ja sokerilla. Lisää kattilaan tilkka vettä, laske lieden teho minimiin ja keitä sipuleita hiljalleen. Kun ne ovat pehmeitä, jätä odottamaan.

Herkkusienet: leikkaa herkkusienistä kannat ja rapsuttele sienet puhtaiksi. Älä pese! Kuumenna paistinpannu ja sulata nokare voita. Lisää tilkka oliiviöljyä ja sienet. Ravistele paistinpannua voimakkaasti ja ruskista sienet kauttaaltaan. Ota pannu syrjään ja jätä odottamaan. Huom! Sienet imevät itseensä rasvaa vaikka kuinka, joten voin ja oliiviöljyn kanssa kannattaa olla maltillinen. Liika rasva ei ole mukavaa valmiissa viinikukossa.

Kun kanapalat ovat kypsät, nosta pata uunista. Kuumenna keitos kiehumapisteeseen. Tarkista maku. Hiero suuruksen vehnäjauhot huoneenlämpöiseen voihin. Lisää suurustahnaa vähitellen viinikukon liemeen. Laske levyn tehoa ja annan kastikkeen kypsyä ainakin 10 minuutin ajan.

Lisää sipulit ja herkkusienet pataan. Lisää vielä tilkka punaviiniä, tarkista maku uudelleen ja viimeistele viinikukko tuoreilla yrteillä. Tarjoa persiljaperunoiden tai riisin kera.

palmusunnuntai_2016

Palmusunnuntai alkaa kallistua iltaan. Vielä on työviikko edessä, mutta sitten ajattelin pitää pienen kevätlomasen. Toivottavasti säät muuttuvat lämpimämmiksi, ja jo mielellään pyhiksi. 

Oikein mukavaa sunnuntaiehtoota ja hiljaista viikkoa!

3 kommenttia artikkeliin ”Kukko kiekuu – eikun Coq au Vin

  1. Nam, jonain pyhäpäivänä pitänee kokeilla , vaikkakin tuo flambeeraus hieman hirvittää..

Comments are now closed.