stifado2_p (936x1280)

Tämä on toivepostaus: tapasin Rouvan Naantalista jokunen viikko sitten, ja hän ystävällisesti muistutti, että Stifadon ohjetta ei lupauksistani huolimatta ole Rouva Raadelman blogissa näkynyt. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan – ja ziljoona kiitosta muistutuksesta. Oli nimittäin piiiiiiiiiiiitkästä aikaa hyvää kotiruokaa.

Stifado on kreikkalainen pataruoka, joka valmistetaan kaiketi perinteisimmin jäniksestä. Joissakin lähteissä viitattiin pääraaka-aineeksi vasikan paistia, mutta se nyt on turhan arvokasta tämänkaltaiseen makumaailmaan. Naudan paisti olisi varmasti turvallisen neutraali vaihtoehto, mutta itse valmistin padan karitsan lapakuutioista.

Ja nyt vinkki kaikille Turun alueen kokkaajille: Mestaripalvista Pläkkikaupungista saa valmiiksi kuutioitua, kotimaista karitsan lapaa pakastettuna  noin 300 gramman pakkauksissa. Sulatus jääkaapissa yön yli ja ruoanvalmistus käynnistyy samantien. Ja tämä ei ollut maksettu mainos, ihan omalla rahalla hankimme lihat.

STIFADO

n. 1 kg karitsan lapaa tai paistia tai naudan paistia kuutioituna
0,5 kg pikkusipuleita (itse käytin salottisipuleita)
2-4 kpl valkosipulin kynttä
n. 0,5 dl oliiviöljyä
nokare voita
0,5 dl juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
0,5 dl punaviinietikkaa
3-4 dl punaviiniä
1 tlk tomaattimurskaa (mielellään Mutti-merkkistä)
1-2 dl vettä
3-4 kpl laakerinlehteä
1 kpl kanelitanko
1 kpl tähtianis
0,5 nippua persiljaa

koristeluun: 0,5 nippua persiljaa

Sulata jäiset lihakuutiot, jos käytät niitä. Valuta ne hyvin tai kuutioi valitsemasi lihapala. Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen kypsentämistä.

Kuumenna uuni 225 C.

Kuori pikkusipulit. Kuumenna padassa tilkka oliiviöljyä ja ruskista pikkusipulit kevyesti. Valuta niille tilkka juoksevaa hunajaa ja siirrä pois padasta, jätä odottamaan. Lisää pataan öljyä ja nokare voita, ruskista lihapalat muutamassa erässä.

Kaada sipulit takaisin pataan, kuumenna. Mausta pata-ainekset suolalla ja mustapippurilla. Kaada pataan viinietikka, kiehauta. Lisää pataan punaviini, tomaattimurska ja tomaattimurskapurkin huuhteluvesi. Lisää pataan laakerinlehdet, kanelitanko, tähtianis ja puolet persiljanipusta (sellaisenaan). Lisää vielä vähän juoksevaa hunajaa, sekoita ja siirrä pata uuniin. Älä peitä pataa kannella.

Kun  pataruoan pinta saa väriä, laske uunin lämpötila 175 C. Jatka hauduttamista tunnin ajan. Laske sitten lämpötila 125 C ja jatka hauduttamista tunti tai pari. Sekoita pataa välillä.

Ota pata uunista ja tarkista maku. Saattaa kaivata suolaa. Poista laakerinlehdet ja kanelitanko, ripottele pinnalle loput persiljat hienonnettuina. Tarjoa riisin, raikkaan salaatin ja punaviinin kera.

stifado_l1 (1280x895)

Tässä pataruoassa oli samaa sprättäilemätöntä meininkiä kuin muutaman vuoden takaisessa kanapadassani.

IMG_1460 (1024x768)

Vaatimattomannäköinen viritys, mutta sitruunaisessa oliiviöljyssä muhineet perunat ovat likimain täydellinen makunautinto.Pitkä haudutusaika uunissa, yksinkertaiset mutta laadukkaat raaka-aineet ja hillitty maustaminen lienevät kreikkalaisen ruoan ominaispiirteet. Jotka sopivat myös suomalaiseen kotikeittiöön.

Jälkimmäiseen noista pataruokaljeista liittyy ihan omakohtaisia muistoja Kreikan-matkoiltamme, joita Rouva Pirkanmaan kanssa teimme vuosikymmeniä sitten näin kesäkauden alussa. Voi niitä aikoja…

Mukavaa viikonalkua teille kaikille!

4 kommenttia artikkeliin ”Stifado

  1. Voi tytöt ja pojat voiko herkellisempaa olla. Kiitos ohjeesta. Tätä sitten laitetaan ensi viikonloppuna vaikka ei peräti kesäistä ruokaa olekaan. Hällä väliä, kun tiedän, että tämä maistuu. Olen syönyt Stifadoa Rodoksella, Kreetalla ja Kyproksella. Jokaisessa paikassa oli omanlaisensa Stifado mutta jokaisessa paikassa se maistui hyvältä. Kiitos, kun kerroit mistä saa raaka-ainetta. Mukavaa kesänjatkoa sekä Rouvalle että Herralle Raadelmaan.

    1. Kiitos! Kyllähän kesään mahtuu sateisiakin päiviä, jolloin tuollainen lämmittävä pataruoka on onnenomiaan :)!

      Ja oikein mukavaa Muumi-kesää sinne ikiaurinkoiseen Naantaliin! Siellä on kiva taidenäyttelykin parhaillaan: Naantalin Taidehuoneella on näytillä rakkaan sisareni teoksia. Kannattaa poiketa katsomaan.

      1. Kyllä käydään Taidehuoneella. Perinteisiimme kuulluu, että käymme kaikissa taidenäyttelyissä mitä Taidehuoneella on tarjolla. Ihanaa, kun tulee kesä ja kaikki perinteiset tapahtumat kuten trumputtaja, iltavesper ja taidenäyttelyt.

Comments are now closed.