Tänään on vasta pääsiäispäivä, ja jo nyt alkaa tuntua siltä, että pääsiäinen meni jo. Varmaankin olotila johtuu kahden päivän hippaloinnin päättymisestä aamupäivällä, kun ihanat pääsiäisvieraamme, Herra ja Rouva Pirkanmaalta lähtivät kotimatkalleen.

”Jälleennäkemisen” riemu oli suuri ja ehkä jopa riehakkaampi kuin aikoihin. Talvi työkiireineen ja  rospuuttoineen ei oikein suosi pitkämatkalaisten vierailuja, mutta alkava kesäsesonki lupaa taas tiivimpää yhteydenpitoa.

Virittäydyimme leppoisiin tunnelmiin sampanjan ja pienten suolapalojen voimin. Valmiit pienet crostinit saivat päälleen kolmea makuyhdistelmää: paahtofilettä ja oliiveja, kylmäsavulohta ja parmesan-lastuja sekä brie-juustoa ja mansikoita. Sampanjamaljat nostimme Herra Raadelman merkkipäivän kunniaksi.

Alkupaloiksi söimme graavisiikatartar-leivät, jotka eivät ole kovin kummoisia ulkomuodoltaan, mutta maultaan melkoisen mukavia.

Suikaloitua graavattua siikaa on siis vain sekoitettu creme fraicheen ja seos on maustettu hienonnetulla tillillä, ruohosipulilla ja mustapippurirouheella. Leiväksi valikoitui jälkiuunivuokaleipä. Herra P. oli päätynyt valkoviinipohdinnassaan huikeaan Wolfbergerin Rieslingiin. Wau, mikä kombo!

Pääruokana nautimme grillattuja poron sisäfileitä herkkutattimuhennoksen ja puikulaperunoiden kera. Jälkiruokana meillä oli leipäjuustoa ja lakkahilloa.

Lankalauantain ateriakokonaisuus oli eurooppalaisempi kuin pitkäperjantain. Alkuruoaksi valmistin meille bruschetat parmankinkulla ja uunikuivatuilla tomaateilla.

Uunikuivatut tomaatit

2   rasiaa  kirsikkatomaatteja tai noin 0,5 kg miniluumutomaatteja tai tavallisia tomaatteja
mustapippuria myllystä
hiutalesuolaa tai merisuolaa myllystä
oliiviöljyä
(valkosipulia)

säilytysliemi:  oliiviöljyä ja viinietikkaa, ripaus sokeria

Huuhtele tomaatit ja halkaise ne. Voit poistaa tomaateista osan siemenistä, jos niitä on paljon. Lado puolitetut tomaatit tiiviisti laakeaan uunivuokaan. Ripota pinnalle pippuria ja suolaa. Liruttele päälle oliiviöljyä.

Laita tomaatit 150 C uuniin noin 45 minuutiksi. Laske sitten lämpö alle 100 C tai kytke uuni pois päältä. Anna tomaattien kuivahtaa uunissa muutama tunti.

Siirrä ne mausteliemineen (jota muodostuu uunipannulle) säilytysastiaan ja valuta päälle vielä lisää oliiviöljyä ja viinietikkaa niin että tomaatit peittyvät. Jäähdytä jääkaapissa ja tarjoa lehtisalaatin kera, lisänä vaikkapa oliiveja, rucolaa ja tuoretta basilikaa. Lientä voi käyttää salaattikastikkeena.

Bruschetan kokoamiseen tuskin tarvitaan ohjetta. Huomasin toki jo menuita suunnitellessani, että alkupalat olivat molemmilla aterioilla luokattoman samankaltaiset…

…mutta onneksi pääruoat poikkesivat toisistaan. Lauantaiaterian pääruokana oli parsarisottoa ja paistettuja kampasimpukoita. Valkoviiniksi tälle aterialle Herra P. oli valinnut Wolfbergerin Pinot blancin. Oiva ratkaisu!

Ruokaohje on Akseli Herleviltä, tosin hieman muokattuna.

Kampasimpukoita ja parsarisottoa

50 g voita
4 kpl  salottisipulia hienonnettuna
2 nippua vihreää tankoparsaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
4 dl risottoriisiä
6 dl laimeaa kanalientä
n. 3 dl valkoviiniä
n. 2 dl raastettua parmesaania
100 g  mascarponea

12-16 kpl kampasimpukkaa
2 rkl voita paistamiseen
suolaa, pippuria

Poista parsoista puinen kanta. Leikkaa nuput erikseen talteen. Viipaloi tangot. Freesaa salottisipulit, valkosipuli ja parsaviipaleet voissa, lisää riisi.

Sekoita joukkoon kanaliemi ja valkoviini pienissä erissä, varo, ettei risotto pala pohjaan. Jatka kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää sen jälkeen raastettu parmesaani ja mascarpone. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista suolalla ja pippurilla maustetut kampasimpukat sekä parsannuput voissa kuumalla pannulla kauniin värisiksi (noin minuutti per puoli). Kampasimpukka on parhaimmillaan, kun se on päältä rapsakka ja sisältä vain hieman lämmennyt. Liian kypsä simpukka on kuin kumia!

Kokoa ruokalaji: kaada risotto laakeaan tarjoiluastiaan ja levitä paistetut parsannuput ja kampasimpukat sen pinnalle. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.

Valkosuklaamousse pienellä aprikoosisilmällä päätti meidän eilisen pääsiäisateriamme.

Valkosuklaamousse 

1 ½ dl maitoa
1 kpl vaniljatanko
2 kpl liivatelehteä
200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa

koristeeksi säilöttyjä aprikooseja

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito ja lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko. Anna maustua hetki. Purista liotetusta liivatelehdestä liika vesi pois ja lisää se lämpimään maitoon.

Sulata valkosuklaata vesihauteessa. Kaada lämmin maito suklaan päälle ja sekoita seosta sauvasekoittimella tai vispilällä kunnes se on tasaista. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

Nostele kermavaahto suklaaseokseen nuolijaa tai lusikkaa apuna käyttäen. Lusikoi vaahtoa esimerkiksi annoskulhoihin ja laita kylmään hyytymään noin 2 tunniksi.

Kahden päivän hippalointi vaihtui seurueemme herrapuolisten jäsenten jääkiekon SM-liigaottelun seuraamiseksi rouvien jatkaessa keskustelujaan. Nyt on taas maailma laitettu paikoilleen!

Kiitos rakkaille Pirkanmaalaisillemme aivan hurmaavasta pääsiäisestä!!!


Tämä ihanuus on Herran syntymäpäiväkukka-asetelma, jonka lähetti Rouva Uchimurina ilahduttamaan päivänsankaria. Olemme aivan haltioissamme ihastelleet sitä. Kiitos siis rapakon toiselle puolen muistamisesta!

Loppuosa pääsiäistä sujunee hissukseen. Herra lähtee illalla lauluharjoituksiin, kun taas Rouva asettunee lokoisaan asentoon sohvalle katselemaan keväistä Raadelmaa. Huomisen pyhäpäivän viettänemme samoissa merkeissä. Nautinnollista pääsiäisenjatkoa teille kaikille!

4 kommenttia artikkeliin ”Pääsiäistunnelmia

 1. Tukehdun tässä paraikaa kuolaani.

  Kuvien annokset viehättävät esteettistä silmääni ihan valtavasti! Ei tarvita kummoistakaan mielikuvitusta, että melkein maistaa herkulliset maut suussaan 🙂

  1. Oijoi, ihanaa palautetta – kiitos Kotiharmi! Kyllä nuo tarjoomukset sen verran hyvin tekivät kauppansa, ettei mitään tähderuokia tarvinnut jemmailla jääkaappiin. Ja ihan tuurilla onnistui kaksi ruokaa ”ensiotolla”: en ollut milloinkaan käsitellyt poron sisäfileitä enkä valmistanut parsarisottoa. Nyt varmaan kaikki kokkailut menevät seitsemän kertaa mönkään, kun tässä ylpistelen…

 2. Täällä pirkanmaalaiset muistelevat herkkuja myös niin, että suu kostuu. Olivat taivaallisessa balanssissa!
  Yksi ihanimmista oli pienet suolaiset skumpan kanssa ja sitten valkosuklaamousse, vaikka molemmat olivat pelillisesti pienemmässä roolissa (saako jäketermiä sekottaa ruokaan?). Moussen rakenne oli käsittämättömän tasainen ja suuta miellyttävä, mikä ei ole tässä ruokalajissa ymmärtääkseni itsestäänselvyys. Oli se vietävän hyvääkin, ei sillä. Suolapalat olivat taas just sellaisia teasereita makunystyröille, että oksat pois.
  Aloitus ja loppu ovat siis tärkeät gourmet-juonen kehittelyssäkin ja Rouva R. kyllä haltsaa draaman kaaren!
  KIITOKSET VIELÄ!
  T: aitiopaikkaliset p-maalta

  1. Jäketerminologia sopii oikein hyvin ruokamaailmaan! Valkosuklaamousse oli siinäkin mielessä mukava ohje, ettei siihen tullut lainkaan kananmunaa elikäs kanista, joka ei ihan kaikkia rouvia miellytä.

   Kiitos kyllä kuuluu teille, oli niin huikeaa että tulitte kurjasta kelistä huolimatta ja sellaisten ”eväiden” kanssa, että huh! Tehtiin muuten justiinsa synttäri-GT:t, kun ämneet löytyivät jääkaapista…

Comments are now closed.