Pääsiäinen tuli ja meni, ja niin oli käydä tälle kakkuraukallekin. Unohdin sen nimittäin parvekkeelle hyytymään…

Vaan onneksi muistin kakun toisen pääsiäispäivän iltana. Maistelimme sitä Herra R:n kanssa jääkaapista löytyneen Cointrau-liköörin kanssa. Oli ihan muikeaa!

Limetti-valkosuklaakakku

kakkupohjaan:

150 g voita
95 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
3 kpl kananmunia
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,25 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa

kakkupohjan kostuttamiseen:

0,5 dl limettimehua

täytteeseen:

150 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk kondensoitua maitoa
1 rkl limetin kuorta
2 dl limetin mehua
4 kpl liivatelehteä
2 dl kermaa

pinnalle:

2 dl kermaa
ripaus sokeria
1 tl vaniljasokeria
pääsiäiskoristeita

Valmista suklaakakkupohja:

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä.  Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita ja varmista, että suklaa on sulanut. Jätä seos jäähtymään.

Laita uuni kuumenemaan 175 C asteeseen. Laita leivinpaperi leivinpellille tai laakeaan uunivuokaan.

Vaahdota kananmunat ja sokeri huolellisesti. Yhdistä voisuklaaseos ja kananmunavaahto. Lisää siivilän läpi seuloen joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauho, kaakaojauho, leivinjauhe ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina tasaiseksi levyksi pellille tai uunivuokaan. Paistoaika on 25-30 minuuttia. Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneinä. Jäähdytä leivinritilällä.

Valmista täyte: sulata valkosuklaa. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi, lisää kondesoitu maito ja valkosuklaasula. Sulata kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet kiehuvaan limettimehutilkkaan, jäähdytä hetki ja lisää lopun limettimehun joukkoon. Lisää tuorejuustoseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja sekoita täyte tasaiseksi.

Irrota kakkupohjasta irtoreunavuoan pohjan kokoinen ja muotoinen pala. Nosta se vuokaan ja kostuta kevyesti limettimehulla. Kaada täyte vuokaan ja nosta kakku jääkaappiin ainakin neljäksi tunniksi.

Juuri ennen tarjoilua irrota vuoka ja nosta kakku tarjoiluastiaan. Vatkaa koristeluun varattu kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita kermavaahto pursotinpussiin ja pursota kakun pinnalle pieniä kermapilviä. Viimeistele kakku pääsiäissuklaamunilla.

Varsinainen syy leipaista kakku liittyi suklaakakkupohjaan ja reseptikehitykseen, mutta onneksi löysin pääsiäiseen sopivan limettimassan ohjeen Makuja kotoa-blogista. Huomio: kondensoitu maito ei ole laktoosi-intoleranteille sopivaa. Kokemusta on…

Pääsiäisestä ei tänä vuonna muodostunut puutarhakauden avajaisia, koska sää oli mitä oli. Kylmää, ajoittain sateistakin. Sisätiloissa oleiltiin ja lähinnä tuijoteltiin Kuusiston salmelle.  Veden korkeuksien tarkkaileminen on kivaa puuhaa, sopivan meditatiivista.

Ruokailutkin sujuivat olohuoneen pöydän ääressä, kun ei ollut sellaista pyhäpäivän tuntua että olisi viitsinyt kattaa kunnolla. Tämä zakuska-tyyppinen ateria taisi olla parasta pääsiäisessä: savustimme lohifileen, tein älyhyvää perunasalaattia ja loput eväät ostimme valmiina eli sienisalaatin, venäläiset suolakurkut ja hapanleivän. Nam.

Ja heti toisena pääsiäispäivänä siivosimme kaiken juhlatilpehöörin pois. Ainoaksi keltaiseen viittavaksi sisutuselementiksi jäi orvokki-istutus, jonka hankin meille Kauppilan puutarhasta. Orvokit löytänevät tiensä etupihalle jahka lämpötilat nousevat. Yhden satsin nimittäin taisin jo tapattaa lumisateeseen.

Että semmoinen pääsiäinen tällä erää. Onneksi onkin taas jo perjantai ja voin toivottaa teille kaikille levollista viikonloppua!

2 kommenttia artikkeliin ”Keväinen kakku: limettiä, valkosuklaata ynnä muuta

  1. Kiitos limettikakkuohjeesta. Kokeilen sitä vaikka vapuksi.🍸🌸🌸💕

Comments are now closed.