lohi_parsapiirakka_2
Rouva R. sai pyynnön avata brunssireseptiikkaa. Olen vähän huono tällä(kin) ruokahuollon alueella, kun en ole trendikkäiden ravintolabrunssipöytien ääreen vielä päässyt. Mutulla mennään, mutta ainakin tämä kylmäsavulohipiirakka on herkullista ja käsittääkseni brunssille sopivaa. Piirakan ohje on Maku-lehdestä ja alunperin turkulaisen MBakeryn – juuri sen, joka voitti Suomen paras leipomo -kisan tänä vuonna.

lohi_parsapiirakka_1

Kylmäsavulohipiirakan pohjataikina on yksi parhaista: se todellakin kypsyy hyvin ja on juuri sopivan murenevaista – ammattilaisen suunnittelema selvästi.

Alkuperäisohjeessa piirakan kasvisosastoa edustaa parsakaali, mutta sen olen vaihtanut parsaan. Vihreä tölkkiparsa on ihan ok, mutta melkein parempi tulee, kun esikypsentää tuoretta parsaa. Sitä on käytetty juuri tässä piirakassa, josta todisteena yksi parsanverso piirakan reunalla 🙂

Kylmäsavulohipiirakka

pohjaan:

200 g voita
1 kpl kananmuna
1 dl raastettua emmentaalijuustoraastetta (rasvaa 27-30 %)
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

täytteeseen:

250 g kylmäsavustettua kirjolohta
1/2 kpl purjoa (tai 2 kpl kevätsipulia)
200 g parsakaalia tai 1 tlk säilykeparsaa (vihreää) tai 500 g tuoretta parsaa esikeitettynä
1/2 tl sitruunapippuria (suolaton)
1/2 tl sormisuolaa
2 dl ranskankermaa (rasvaa 28 %)
1 dl kevytmaitoa
3 kpl munaa
1 1/2 dl emmentaalijuustoa (rasvaa 27-30 %) (raastettuna)
1 dl tuoretta tilliä (silputtuna)

Sekoita pohjan ainekset keskenään monitoimikoneessa tai käsin. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Nosta piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan. Hienonna kylmäsavulohi ja poista mahdolliset ruodot.

Halkaise ja huuhtele purjo tai huuhdo kevätsipuli. Leikkaa se pieniksi renkaiksi. Huuhtele ja pilko parsakaali pienemmiksi kukinnoiksi. Voit käyttää parsakaalin joko pieninä, raakoina kukintoina tai kevyesti höyrytettynä ja hyvin valutettuna.

Jaa pohjataikinalle purjo, parsakaali/parsa ja lohi. Ripottele päälle sitruunapippuri ja sormisuola.

Vatkaa kulhossa ranskankerma, maito, munat, juustoraaste ja tilli. Kaada seos täytteen päälle.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja taikina saa kauniin värin. Jos pinta tummuu liiaksi, peitä se leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.

Anna kylmäsavulohipiirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

croissantit_1 (1024x683)

Mutta palataanpa nyt brunssipöytään. 

Jotakin tuoretta leipää pöytään olisi varmaankin syytä varata. Hyviä vaihtoehtoja ovat croissantit, briossit ja rapeakuoriset sämpylät. Tai pataleipä tai levain-leipä, joiden taikinat voi valmistaa brunssia edeltävänä päivänä ja paistaa leivonnaiset juuri ennen brunssia.

lisakkeet_3 (1024x592)

Leivälle olisi varmasti hyvä laittaa päällystettäkin. Tuorejuustot, voi ja marmeladit sopivat hyvin tuoreen leivän pinnalle. Paahtopaisti ja muut leikkeleet, tahkojuustot, vihannekset – siinäpä jo hyvää settiä. Ehkä en itse valitsisi savustettua kalaa, silakoita tmv, vaikka hyviä ovatkin. Jos brunssi venähtää, alkavat kalavalmisteet tuoksahdella.

aurinkokuivattutomaattimakkaramunakas (1280x839)

Jos ei halua pyöräyttää ruokaisaa piirakkaa – kuten tuota kylmäsavulohiversiota (joka ei muuten haise kalalta) – olisi varmasti jokin munakastyyppinen juttu paikallaan. Aamiaismunakas uunissa, munakaskääryle tai todella perinteinen munakokkeli, miksei cocotte-vuokiin valmistetut annoskananmunatkin ehdotuksina. Samoin pannukakku tai mehevät ohukaiset, joko makealla tai suolaisella lisäkkeellä.

minicupcaket_mustikka_melissa (1024x883)

Makea suupalakin pitäisi olla tarjolla. Minikokoiset cupcaket maistuisivat varmasti kahvin kera – tai vähän isommatkin. Twix-palat, brookiet tai viipale sitruunakakkua, esimerkiksi.

mansikka1

Hedelmiä, marjoja ja vihanneksia saisi olla runsaasti naposteltavaksi. Mielellään vielä valmiiksi suupaloiksi leikeltyinä!

fruitie_smoothie

Raikas smoothie maistuu varmasti brunssilla, samoin kuin fruitiekin. Nämä juomat on valmistettu Eckes-Granini Marlin mehuista. Ohjeita löytyy täältä.

sampanja

Ja kyllä kai lasilliselle kuohuvaa löytyy aina tilausta :)! Joko sellaisenaan tai hedelmämehulla maustettuna.

IMG_0356 (488x640)

Eikä pidä unohtaa kahvia, teetä tai kaakaotakaan. 

Mitäpä vielä? Kaunis kattaus, rento ilmapiiri, kiireettömyys.

Googlailin joitakin ravintoloiden brunssimenuita, ja aika perinteisillä valikoimilla niissä mennään: on nakkia, pekonia, karjalanpiirakkaa ja puuroa. Toisaalta joistakin löytyy laaja valikoima ruokaisia salaatteja: lohi-, kana-, juusto- ja jokirapusalaatteja. Ja tietenkin trendikkäitä hummuksia, siemensekoituksia, myslejä. Jotenkin kyllä itse pysyttelisin brunssilla lähempänä aamupalakattausta kuin lounaan noutopöytää, mutta tämä lienee makuasia. 

paasiainen_narulla_roikkuu_koristeita

Vaan nytpä eletään jo malkamaanantaita. Eilen palmusunnuntaina meillä kävi 17 virpojaa, joten tuleva vuosi on varmasti täynnä tuoreutta ja terveyttä.

Pääsiäispyhät vietämme ihan kotioloissa kahteen pekkaan ja tietysti Artun kanssa. Palvattu lampaanviulu on tilattu Määtilalta, mutta muuten suunnitelmat ovat avoinna. Ehkä jotakin hyvää punaviiniä ja jokin leffa? Eikös se ole siinä?

4 kommenttia artikkeliin ”Kylmäsavulohipiirakkaa vaikkapa brunssipöytään

 1. Ah ja voi ! Meillä on perinteisesti sunnuntaibrunssi silloin kun tytär tulee kotiin ❤ Nyt ajattelin kokeilla sitä sinun briossi -ohjettasi- ihanuuksia joita en unohda koskaan ! Kuohuviini on tärkeä osa, edes yksi lasillinen juhlistamaan ja mieluummin useampikin.. Nuo kivet joilla näkyy olevan tarjolla sinullakin, ovat kattauksessa oivallisia kun pitävät esim leikkeleet kylminä aika pitkään kunhan jäähdyttää ne ensin (tai laittaa kylmäkallen alle). Ihania pyhiä teille !

  1. Juu, kyllä kuohujuoma kuuluu brunssiin, ihan niinkuin räntäsade pääsiäiseen 😝!

   Hyvä idea muuten noiden kivilaattojen viilentäminen, eipä käynyt mielessä, kiitos vinkistä!

   Ja Kitchen Aidilla se briossitaikina valmistuu niin vaivatta ettei huomaakaan 👍👍👍.

   Oikein leppoisaa pääsiäistä teillekin!

 2. Kukahan oli hän, joka aloitti tekstin, ”olen vähän huono….”. Katsellessani ja makustellessani tarjontaasi ei mitenkään saa tuota samaa mielleyhtymää. Kirjolohipiirakka parsalla kuulostaa hyvältä. Ja ah, briossit, niitä on pakko tehdä meidänkin brunssille. Meillä ilmeisesti väkeä riittää, tarkkaisi vain riittävästi sorttimenttia valmistaa. Kiva kun tulee Pääsiäinen, saa vähän juhlistella ruuankin kanssa. Joten Hyvää Pääsiäistä sinnekin.

  1. No, samasta aloituksesta läksytti oma mieheni, mutta kun en ihan oikeasti ole käynyt hienoilla ravintolabrunsseilla 🙂

   Briosseja kannattaa leipoa isompi satsi kerralla, ne ovat niin herkullisia. Oikein leppoisaa ja ihanaa pääsiäistä sinne teillekin!

Comments are now closed.