briossit2P (1280x946)

Nyt, kun säät alkavat vähäsen viilentyä, on taas mukavaa laittaa uuni kuumenemaan ja leipoa jotakin herkullista. Olivia-lehdestä bongaamani briossien ohje sopii palauttamaan jauhopeukaloiden toiminnan. Ovat muuten ryökäleen herkullisia!

Mutta aloitetaanpa tällä: new in kitchen!

kitchenaid1 (1280x1066)

Täytyy myöntää, että Kitchen Aidin hankkiminen keittiöön oli pitkäaikaisen haaveen totetuminen. Olin käynyt erinäisiä kertoja kuolaamassa Kelovee-kaupan  uhkean punaista konekaunotarta ja nyt päätin panostaa siihen. Voi miten mahtavaa sillä olikaan pyöräyttää briossitaikina.

Testasin konetta jo taannoisen porkkanakakun kanssa, ja tunsin itseni superleipuriksi. Kananmunavaahto syntyi samanaikaisesti kun raastoin porkkanoita monitoimikoneella. Minussa taitaa asua pieni insinööri, joka nauttii koneiden hyrinästä.

Mutta palataanpa noihin briosseihin. Ne ovat olleet leivontalistalla jo pienen ikuisuuden. Muru-keittokirjan  ohjetta olen katsellut useasti, mutta nyt törmäsin Olivia-lehteä selatessani (kampaajalla!) jotenkin vielä pätevämmäntuntuiseen reseptiin. Sen mukaan siis valmistin nämä kuohkeat ihanuudet:

briossit_lahi1 (1280x825)

Ihanat briossit

(n. 15 kpl)

2 dl maitoa
2 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
50 g hiivaa
4 kpl kananmunia
n. 1 l vehnäjauhoja
200 g voita

pinnalle: kananmunan keltuainen ja seesaminsiemeniä

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen mausteet sekä hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon kananmunat ja puolet vehnäjauhoista, aloita taikinan alustaminen. Lisää jauhoja ja jatka taikinan vaivaamista. Yleiskoneella taikinaa kannattaa vaivata ainakin kymmenen minuuttia jauhoja jatkuvasti lisäten.

Kun taikina alkaa olla kimmoisaa, aloita voin lisääminen siihen: ensin nokareittain, sitten isompina paloina. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu kovin vetelältä.

Peitä taikinakulho kannella tai tuorekelmulla, ja nosta kulho jääkaappiin yön ajaksi. Parin tunnin kohotuskin riittää.

Kaada taikina jauhotetulle leivintasolla ja vaivaa sitä hetki. Painele tai kauli taikina parin senttimetrin paksuiseksi levyksi. Kierrä levy rullalle ja pyöritä sitä hetki. Jaa taikinatanko noin 15 osaan. Pyörittele palat pulliksi tai nosta ne paperivuokiin ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille. Peitä leivonnaiset liinalla, ja kohota niitä ainakin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 200 C. Voitele briossit kananmunan keltuaisella ja ripota niille seesaminsiemeniä. Nosta pelti uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia tai kunnes briossit saavat kauniin kullanruskean värin.

Tarjoa briossien kera voita ja hyvää hilloa. Vahva kahvi täydentää makunautinnon!

parveke_2013_p (813x1280)

Viikko sitten saimme viimeinkin parvekekalusteemme paikoilleen. Viivästys ei johtunut saamattomuudestamme, vaan jostakin toimitusvirheestä.

Löysimme alennusmyynnistä edulliset, mutta mielestämme kauniit polyrottinki-istuimet. Moni muu oli ihastunut samoihin ja toimitusaika venähti yli kuukaudeksi. Onneksi sentään ehtivät ennen lomailumme täyttä päättymistä ja pääsimme nauttimaan parit drinksut uudistuneella parvekkeella.

arttu_7_viikkoa

Ensi viikolla saapuu sitten tämä jamppeli meille! Aloitin Artun ”pesän” valmistamisen tällä viikolla, kun keksin, että voin semmoisen virkata ihan itse.

Ollaan kyllä vähän huonoja koiravanhempia, kun emme ole ehtineet mitään tarvikkeita vielä hankkia. Aika on kulunut muun muassa varaston siivoamisessa (ihana mieheni on puurtanut ulkovaraston kimpussa pari päivää, kiitos vaan Hartela…), talomme rakennekuvia metsästäessä (mrrr…) ja jo vähän töitäkin tehdessä (yrittäjän elämää).

Säät ovat meitä hellineet oikein kunnolla, joten sen puolesta alamme olla valmiita palaamaan arkirutiineihin.

7 kommenttia artikkeliin ”Jauhopeukaloille puuhaa: ihanat briossit

 1. Olivat kyllä syntinen hyviä KIITOS !! Koskaan en ole yhtä ihanan pehmoisia ja herkullisia syönyt. Vieläkin ovat kadulla puheenaiheena 🙂

 2. Heti ensimmäiseksi onnittelut Kitchen Aidistä. Ja vielä punainen! Sehän on kuin urheiluauto! Urheiluautohan voi olla minkävärinen tahansa, kunhan on punainen. Oikea namupala. Minun on ”plain vanilla” valkoinen eikä Artisan-mallistoa, vaan sitä karvalakkiversiota, mutta aivan kelpo. Oman kokemukseni perusteella voin luvata, että Rouvan Ferrarista tulee olemaan iloa vuosiksi (kymmeniksi) eteenpäin.

  Ensi käynnillä tulemme nauttimaan drinksut siellä teidän kuistilla, kun olette kerran ihan meitä varten laittaneet sen uuteen uskoon. Ja tuskin maltan odottaa, että pääsen rapsuttelemaan Arttua.

  Ne briossitkin ovat varmaan ihan hyviä…

  1. Juu, olette lämpimästi tervetulleita meidän parvekkeellemme! Siellä on ihan mukavaa istuskella näin syksymmälläkin 🙂

   Enpä tiennytkään, että Kitchen Aidissa on erilaisia mallistoja! Hyvältä se kyllä vaikuttaa: huomasin eilen illalla, että meillä on leipä vähissä. Laitoin vaan koneen töihin ja vips, lämmin leipä tulikin jo uunista (no ei se ihan noin mennyt, mutta melkein). Tuollaisilla leivonnoilla kone kyllä säästää hankintahintansa takaisin, koska ”Artisan-tyyppiset” leivät ovat ryökäleen kalliita.

 3. On olemassa Classic – malli jossa vähemmän tehoa ja lyhyempi takuu- näyttää kyllä hyvältä sekin. Ja Artisan- malleihin on saatavilla vaikka mitä lisäosia mm pastakone, makkarantekopötkylä, lihamylly, sitruspuserrin jne…

Comments are now closed.