haukipullat_2

Haukea tuntuu nousevan merestä kiitettävästi, tyypillinen kevätilmiö. Lähicittaristamme sai kokonaista haukea alle neljän euron kilohintaan. Puolitoistakiloisesta vonkaleesta syntyi gratinoituja haukipullia (tai -kvenellejä, nimi on makuasia). Tässäpä ruokavinkki ylihuomiselle. Vanhan tavan mukaan pitkäperjantaina kun syödään kalaa.

haukipullat_1

Turha kai mainita, että olivat hyvänmakuisia! Olen aiemmin kokkaillut haukipullia Safkan ohjeella ja haukimureketta Herkkunuotan reseptillä. Tämä versio on muokattu Glorian parhaat -juttusarjan ohjeesta. Halusin keittää itse kalaliemen hauen fileointijämistä. Lientä tuli enemmän kuin olisin tarvinnut, joten siitä olisi riittänyt pakastettavaksikin.

Gratinoidut haukipullat

1 kpl hauki (n. 1,5 kg)

kalaliemeen:
hauen pää, ruodot yms

n. 1 l vettä
1-2 tl suolaa
1 kpl porkkana
1 kpl purjosipuli
1 kpl sipuli
tillin varsia
(fenkolia tai varsiselleriä, jos on)
3-5 kpl laakerinlehteä
muutama valkopippuri

haukimurekkeeseen:
haukifileet (n. 500 g)

3 kpl kananmunan valkuaiset
1,5 dl kermaa
0,5 dl maitoa
1 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria

gratiinikastikkeeseen:
75 g voita

1 dl vehnäjauhoja
n. 7 dl kalalientä
n. 3 dl kermaa
1-2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
(liraus sitruunanmehua)
1 dl vastaraastettua parmesan-juustoa
3 kpl kananmunan keltuaista

vuokaan:

  • voiteluun voita
  • haukipullien pinnalle 1 npp tilliä hienonnettuna
  • gratiinin pinnalle 1-2 dl vastaraastettua parmesan-juustoa

Fileoi hauki. Laita fileet jääkaappiin odottamaan.

Valmista liemi: Poista päästä kidukset, huuhtele ruoto ja pätki muutamaan palaan. Laita ruoto, evät ja muut perkuuroippeet (ei kuitenkaan sisäelimiä) kattilaan, valuta päälle kylmää vettä ja nosta kattila liedelle. Ropsauta liemeen vähän suolaa. Kuumenna keitos kiehumapisteeseen. Kuori pinnalle nouseva vaahto. Lisää puhdistetut, karkeasti paloitellut kasvikset ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Siivilöi liemi ja keitä kasaan kunnes jäljelle jää noin 7 dl kalalientä. Jätä odottamaan.

Valmista kalamureke: paloittele haukifileet karkeasti ja siirrä monitoimikoneeseen. Pyöräytä muutaman kerran, lisää kananmunan valkuaiset, kerma, maito ja mausteet. Jauha massaa kunnes se näyttää sileältä. Huom! Kaikkien ainesten tulisi olla samanlämpöisiä eli jääkaappikylmiä, jotta murekemassa ei juoksetu.

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Nosta kahdella lusikalla haukipullia poreilevaan kalaliemeen. Keitä muutaman minuutin ajan. Nostele kypsiä kalapullia talouspaperille valumaan. Jatka, kunnes koko murekemassa on kypsennetty.

 Kuumenna uuni 200 C. Voitele uunivuoka voilla. Asettele haukipullat vuokaan. Jätä odottamaan.

 Valmista gratiinikastike: sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, kiehauta seos ja paahda jauhoja hetki. Lisää kalalientä ja vatkaa kastike sileäksi. Lisää puolet valkoviinistä. Keitä miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Raasta tällä välin juusto ja hienonna tilli. Lisää kastikkeeseen kerma, loppu valkoviini ja mausteet, tarkista maku. Jätä hetkeksi jäähtymään.

 Ripottele kalapullille hienonnettu tilli. Lisää kastikkeeseen juustoraaste ja kananmunan keltuaiset. Levitä kastike kalapullille, ripota pinnalle vielä vähän juustoraastetta ja nosta vuoka uuniin. Paista, kunnes gratiinin pinta saa kauniin värin (n. 30 min).

 Tarjoa haukipullagratiinia hyvien perunoiden, tuoreen kurkun ja raikkaan valkoviinin kera.

haukipullat_lahi

Tästä kuvasta näkee hyvin haukipullan pehmoisen rakenteen. Ai että kun söisin tämmöistä ruokaa ainakin kolme kertaa viikossa. Ei vaan aina ole tuoretta kalaa saatavilla…

Hauki on käsittämättömän aliarvostettu kalalaji. Ehkä sitä nyreksitään ruotoisuutensa vuoksi? Monitoimikoneella jauhettuun murekemassaan ruodoista ei jää kuin muisto. 

kukat_maaliskuu

Meillä alkavat pääsiäisvalmistelut olla kunnossa kevyttä siivousta ja lampaanviulun noutamista vailla.

Aika kevyesti mennään. Pitkäperjantaina on ruokalistalla miedossa lämmössä haudutettua lohta (tarjoillaan kylmänä) ja kevään ensimmäiset parsat. Lankalauantaina juhlimme Herra R:n syntymäpäivää, ja päivänsankari saa nauttia ikiherkustaan, grillatuista lampaankyljyksistä (itse syön varmaankin lohen jämiä). Ensimmäinen pääsiäispäivä mennään savulampaalla ja toinen coq au vinillä. Vähän suklaata ja jonkin verran punaviiniä – siinä kaikki!

Laitan vielä kuvapostia kukka-asetelmasta, jahka ranskalaisten tulppaanien varret raukeutuvat inan enemmän. Siihen asti kuulemiin ja levollista piinaviikkoa!