Lupasin viime perjantaina hemmotella Herra Raadelmaa, joten hän sai toivoa ihan mitä vaan ruokalajia. Olisi pitänyt arvata, että letuiksi meni!

Herra kietaisi puoleen maitolitraan tekemästäni lettutaikinanasta paistetut ohukaiset melkein samoin tein.  Suunnitelmani ruokaisista savukalaohukaisista puolestaan vesittyi, kun kaupasta ei löytynyt perunahiutaleita. Valmistinkin sitten munakasrullan, jonka täytteenä oli savusiika-piparjuuri-ruohosipuli-tuorejuustoseosta. Sepä maittoi!

MUNAKASRULLA

5 kpl kananmunia
5 dl maitoa
2dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

täytteeseen:
1 kpl savustettu siikaa (n. 500 g)
1 ras maustamatonta tuorejuustoa (n. 200 g)
1 nippu ruohosipulia
n. 2 rkl raastettua piparjuurta
tilkka sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria myllystä

voiteluun: sulatettua voita tai sipaisu rypsiöljyä

Valmista munaksrullataikina vatkaamalla kaikki ainekset sekaisin. Anna taikinan vetäytyä puolisen tuntia. Perkaa savukala ja sekoita muihin aineksiin, tarkista maku. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Kuumenna uuni 225 C. Levitä uunipannulle leivinpaperi ja voitele se kevyesti sulatetulla voilla tai öljyllä. Kaada munakaskäärylemassa pannulle ja nosta uuniin. Kypsennä noin puoli tuntia tai kunnes se on kypsynyt kauniin ruskeaksi. Nosta pannu uunista ja kumoa munakasrulla puhtaalle leivinpaperille. Jäähdytä.

Levitä täyte jäähtyneelle munakasrullalevylle ja rullaa levy napakasti. Kääri rulla leivinpaperiin ja siirrä jääkaappiin vetäytymään. Leikkaa tarjolletuotaessa noin senttimerin paksuiksi viipaleiksi. Salaatti ja valkoviini sopivat kumppaneiksi.

Seuraava rulla valmistui sunnuntai-iltana. Lähikaupan lihatiskiltä löytyi edulliseen hintaan possun mausterulla, jonka keitin melko voimakkaassa suolaliemessä (1,5 rkl merisuolaa/vesilitra). Liemessä oli myös mauste- ja mustapippureita, laakerilehtiä, muutama lohkottu sipuli ja yksi paloiteltu porkkana.

Keittoaikaa kului nelisen tuntia, jonka jälkeen nostin mausterullan liemestä, käärin sen leivinpaperiin ja alumiinifolioon, siirsin jääkaappiin ja laitoin vielä painon päälle.

Maanantaina avasin paketin, ja mausterulla oli muuttunut mukavasti rullasyltyksi. Pitkä keittoaika oli sulattanut enimmät rasvat ja painon alla syltyn rakenne oli napakoitunut mukavasti eli sitä pystyi kätevästi leikkaamaan ohuiksi viipaleiksi. Perunalimpun päälle viipale sylttyä ja NAM! Tämä muuten toimisi kinkun korvikkeesta pienperheissä kuten meillä. Ja voi olla, että niin käykin.

Syyskauden ensimmäinen syklaami löysi tiensä meidän olohuoneen pöydällemme. Parvekekukkien aika alkaa olla ohi, mutta en ole vielä raaskinut hankkia syyskasveja tilalle. Kynttiläkausi on myös pikapuoliin käsillä, mutta sitäkin olen vetkuttanut. Juhlitaan nyt ensiviikon hääpäivä ja otetaan sitten syksyksi.

Oho, nyt pitää rientää, muutaman minuutin kuluttua alkaa webinaari!