kohotuskori_3 (910x1024)

Yksi noista Keloveen leivontavälineistä on nostatuskori. Herra Raadelmasta leipoi meille maistuvaa pataleipää, joka todellakin sain uutta muotoa ja huikean kauniin pintakuvion nostatuskorista. Myös pataleivän valmistus helpottui merkittävästi, kun ei tarvinnut taiteilla leivinliinojen ja ruokalautasten kanssa. Suosittelen!

Liitän tähän vielä kertauksen vuoksi pataleivän valmistusohjeen, vaikka seikkaperäisempi selostus löytyykin rakkaan Herra R:n blogista.

PATALEIPÄ

7,25 dl vehnäjauhoja

10 g hiivaa

1,5 tl suolaa

3,75 dl vettä

Aloita taikinan valmistaminen illalla: mittaa huoneenlämpöinen vesi laakeaan kulhoon. Lisää joukkoon jauhot, suola ja hiiva. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina tuorekelmulla niin, että siihen ei jää kosketuspintaa ilman kanssa. Peitä taikinakulho vielä leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön odottamaan seuraavaa päivää. Aikaa on syytä varata 12–18 tuntia.

Leipomispäivänä ota reilu pala leivinpaperia ja ripottele sille jauhoja. Kumoa taikina leivinpaperille ja kääntele sitä taikinalastalla/nuolijalla muutamaan kertaan samalla taikinaa kokoillen. Idea on siis se, että taikinaa ei alusteta. Jätä taikinamöykky lepäämään noin puoleksi tunniksi tuorekelmulla tai leivinliinalla peitettynä.

Jauhota kohotuskori huolellisesti ja nosta taikina siihen.  Peitä leipäkori leivinliinalla ja anna leivän kohota noin tunnin ajan.

Noin kolmen vartin kuluttua laita leivän paistamiseen tarvittava pata kansineen uuniin, ja kuumenna uuni reiluun 230 C asteeseen. Pata saa kuumentua uunissa noin puoli tuntia.

Ota pata uunista ja kippaa kohonnut taikina pataan. Peitä pata kannella ja paista noin 20 minuuttia. Ota sitten kansi pois, nosta uunin lämpötila 250 C ja jatka paistamista vielä noin 20 minuutin ajan tai kunnes leivässä on hyvä väri. Loppuvaiheessa uunin voi jo kytkeä pois päältä.

Ota leipä padasta, jäähdytä ja nauti voin kera.

13 kommenttia artikkeliin ”Nostatuskori boostaa pataleipää

 1. Minulla nousee puna vieläkin poskille, kun muistelen ensimmäistä kohotuskorikokeiluani… Länttäsin taikinan suoraan kulhosta koriin ilman ekaa kohotusta ja sitten sitä taikinaa siivottiinkin korista jonkun aikaa…. Mutta toisella kerralla onnistui, enkä sittemmin ole muistanut niitä käyttääkään, olen leiponut nyt niin paljon sämpylöitä. Tuo pataleipä kyllä minuakin kiinnostaa, ehkä viikonloppuna kokeilen:)

  1. Jotenkin voin kuvitella, että korin rapsuttelusta voi tulla pitkä rasti… Kori oli kyllä kätevä, olen semmoista monesti himoinnut. Olen jonnekin arkistooni säilönyt ohjeen savolaisesta höpsytysrieskasta, jota heitellään jauhotetussa puuastiassa. Nostatuskori olisi siihen varmasti omiaan. Savolaiset muuten olivat taas aikaansa edellä: tuo rieska valmistuu no-knead-menetelmällä!

 2. Koriin ei jää käytännössä mitään taikinasta ( jos on tavallinen leipätaikina:) kunhan muistaa jauhottaa korin ensin reilulla kädellä. Mutta ei kannata tehdä niin että innostuu leipomaan, muistaa että nostatuskori on kaupan jäljiltä- pesee nopeasti tiskiharjalla ja – aineella jonka jälkeen on huuhdottava apinan raivolla ja sitten perään jauho ja avot- kyllä pysyi jauhoa aika reilusti.. No, kun antaa rauhassa kuivahtaa niin kopahuttamalla puhdistuu kyllä:)

  1. Hehhee, jos olisi sen nostatuskorin laittanut pesun ja jauhotuksen jälkeen uuniin, olisi saanut leipää! Tai ainakin muruja! En muuten ”kaupan jäljiltä” edes pessyt koria, kun oli niin siisti :).

  1. Hei, olen bongannut reseptin rukiiselle pataleivälle blogissa ”Perinneruokaa prkl”. Löytynee googlettamalla 😊. Sama ajatus on käynyt mielessäni, mutta en ole saanut aikaiseksi. Olisi kiva kuulla miten onnistuu!

 3. Kokeillaan ja ilmoitellaan kummoista tuli,meillä täällä Rymättylässä on oikein hyvä vanha puilla lämpiävä leivinuuni.
  Olin aikanani Nurmi&Sulosella Maarinkadulla kondiittorina 17v.Oli mukavaa aikaa.

  1. No voi harmi! Oliko maussa vikaa vai rakenteessa? Ruisleipä on kyllä haasteellinen leivottava, kun kuohkeutta ei oikein saa aikaan ilman hapatusta. Samoin maku, melkein jokin valmis ruisleipäaines voisi toimia parhaiten. Sellainen, jossa on raskijauhoa mukana.

   Toivottavasti pizza onnistuu paremmin!

Comments are now closed.