nicoisesalaatti1p (1280x987)

Vuosi sitten bloggasimme useammankin kollegan kanssa Julia Childin merkkipäivän kunniaksi monenlaisia herkkuja madamen keittokirjoista. Eilen palasin ”rikospaikalle” ja valmistin Nizzan salaatin, Salade Nicoisen. Olipa kesän paras salaatti! Kiitos Julialle!

Nizzalaiseen salaattiin , ”Nisuaasiin”, kuulunevat keskeisimpinä komponentteina tonnikala, sardelli tai anjovis, tomaatit, keitetyt kananmunat ja pavut. Julian nerokas idea on valmistaa salaatti toisen päälle eli Nizzan salaatin pohjana on perunasalaatti. Toimii! Perunasalaatti nostaa ruokaisuutta eli tämä salaatti toden totta riittää päivän pääateriaksi. Pala patonkia ja lasillinen viiniä – ja voilá: Bon Appetit!

Julia Childin nizzalainen salaatti

perunasalaattiin:
n. 1 kg varhaisperunoita
vettä, suolaa
1 kpl pieni kesäsipuli
liemeen:
0,5 dl kuivaa valkoviiniä tai valkoista vermuttia
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl sitruunan mehua
(suolaa)
vinaigretteen:
1 tl Dijonin sinappia
2 rkl sitruunan mehua tai viinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Nizzan salaattiin:
1 kerä rapeaa keräsalaattia
1 annos perunasalaattia
n. 100 g keitettyjä vihreitä papuja
3-4 kpl tomaattia
3-4 kpl kypsää kananamunaa
1-2 tlk hyvää öljyynsäilöttyä tonnikalaa
1 tlk anjovisfileetä (tai vähemmän, esim. 6-8 kpl fileetä) tai sardelleja
n. 1 dl (valkosipulimarinoituja) oliiveja
tuoreita yrttejä oman maun mukaan (esim. basilikaa, persiljaa, rosmariinia)
suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä ja sitruunan mehua maun mukaan
1 rkl kapriksia

Valmista perunasalaatti jo muutamaa tuntia ennen Nizzan salaatin kokoamista, niin maut ehtivät tasaantua. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (n. 10 min). Kuori perunat lämpiminä ja viipaloi ne 3 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ja kaada perunoille valkoviinipohjainen liemi. Ravistele perunoita varovaisesti ja jätä ne imemään makulientä. Itse ripottelin tässä vaiheessa perunoille vielä suolaa, koska skippasin alkuperäisohjeen lihaliemen (Miksi laittaa lihalientä kalaruokaan? No, perunasalaattiohjeella valmistuu tietysti hyvä lisäkesalaatti makkaroille, kuten madame Child muistaa mainita ohjeessa).

Sekoita vinaigretten ainekset keskenään. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi. Lisää sipuli ja vinaigrette perunoiden joukkoon, sekoita ja nosta jääkaappiin vetäytymään.

Ota perunasalaatti huoneenlämpöön puoli tuntia ennen Nizzan salaatin kokoamista. Revi huuhdeltu ja kuivattu lehtisalaatti tarjoiluastiaan. Kasaa päälle perunasalaatti. Levitä kypsät, paloitellut pavut perunasalaatille. Asettele lohkotut tomaatit ja kananmunat perunasalaatin reunamille ja levitä valutettu tonnikala niiden ympärille. Asettele anjovis- tai sardellifileet kananmunille. Kaada salaattikeon päälle valkosipulimarinoidut oliivit (öljyineen, jos on). Ripottele hienonnettuja mausteyrttejä salaatin päälle. Lorauta avokätisesti oliiviöljyä (ellei olliveissa ollut), purista sitruunan puolikkaasta mehua ja jauha mustapippuria ja suolaa myllyistä. Ripota vielä aivan lopuksi salaatille kapriksia.

Tarjoa patongin ja viinin kera helteisen kesäpäivän iltana.

nicoise_l1 (1280x714)

Ohjetta oli siis hieman muutettu alkuperäisestä, mutta ihan keittokirja kädessä tätä kokkailin. Se tekee muuten välillä hyvää: mitenkäs muuten omaan ruoanvalmistukseen saisi uusia makuja!

Tässä oli nyt mukana perusvinaigretten ohje, tosin sellainen, johon tulee Dijonin sinappia. Rouva R:n oma perussalaattikastike on oliiviöljy-viinietikka-kastike. Tukeudun vanhaan ohjeeseen ”oliiviöljyä salaattiin kaataa ruhtinas, viinietikkaa kitupiikki”. Mausteeksi jauhan yleensä suoraan salaatin joukkoon merisuolaa ja mustapippuria myllyistään.

Muita salaatinkastikeohjeita löytyy täältä:

Tässä siis Rouvalle Naantaliin muutama salaattikastikevihje!

Aurinkoista viikonloppua niin Naantaliin kuin kaikkialle muuallekin!

10 kommenttia artikkeliin ”Kesän paras salaatti: Salade Nicoise

 1. miksi aina luen näitä nälkäisenä.. vai tuleeko näistä aina nälkä? vai onko minulla aina nälkä,hmmm ja jano 😉 herkulliselta vaikuttaa nam!

  1. Hehhee, mites se vanha sanonta menikään: ”nälkä on aina vieraanamme, onneksi ei ole päässyt jano yllättämään”!

 2. Kiitos! Jos näistä ei löydy mieluisaa kastiketta niin ei ole ainakaan rouva R:n vika. Taitaa olla naantalilaisrouvan taidoissa se vika mutta luultavasti nyt kumminkin selviän tästä. Huomasin, että meiltä taitaa löytyä kaapista kaikkia tähän salaattiin sopivia aineita (jos ei löydy kaikkia niin sovelletaan) joten hellepäivän kunniaksi syömmekin huomenna salaattia.

  1. Salaattikastike ei ole ollenkaan helppo asia, joten Rva Naantalista ei nyt saa soimata itseään ja taitojaan! Vihannesten maut ovat moninaiset ja vieläpä vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

   Ranskalaiset, jotka elävät ruoka-aineiden yltäkylläisyydessä, saavat rauhassa meuhkata siitä. että vinaigretteen ei saisi lisätä sokeria. Pöh! Tulkoot maistamaan suomalaista talvikurkkua – tomaatteja tuskin raaskisivat ostaakaan.

   Kyllä meidänkin nyt kelpaa, kun perinteisten salaattikasvisten lisäksi juurekset ovat makeimmillaan. Vinkkinä vaan, että suomalainen perinnesalaatti rosolli olisi nyt ajankohtainen…

 3. Tein tätä, tölkkitonnikalan korvasin kahdella 200g tonnikalan fileellä, jotka sivelin öljyllä, maustoin suolalla ja pippurilla ja 1½min./puoli grillissä hiilloksella. Fileiden päälle puristin sitruunamehua ja lämpimät fileet salaatin päälle papupedille. Nyt syönnin jälkeen on aivan jalaton olo, kai tähän tarvitsee lääkkeeksi espressoa ja avecin. Salaatti oli aivan fantastinen – ja Julia Childsin nimen mainitseminen kummasti paransi pöytäseuran ruokahalua 🙂

  1. No jopas kuulostaa WAUlta! Täytyy tunnustaa, että olen täysi tonttu tuoreen tonnikalan kanssa, mutta nyt sait aikaan painetta. Pakko kokeilla…

 4. Nizzan salaatti on kesäpäivänä tai -iltana todellakin pala paratiisia patongin ja valkkarin kera! Kaikissa ohjeissa ei marinoida pottuja, mutta minusta marinointi kuuluu ehdottomasti asiaan ja tekee salaatista täydellisen.

  1. Marinoiduissa potuissa on juuri ”se jokin”: salaattiainekset sulautuvat yhteen, kun perunat eivät seikkaile yksikseen kaiken muun hyvän joukossa :)!

Comments are now closed.