juustosalaatti
Hedelmäinen juustosalaatti

Voisin yhtä hyvin otsikoida tämän ”Herran kukkarossa”, sillä ihana mieheni on hoitanut  koko viikonlopun meidän ruokatalouttamme ja minä  olen saanut  keskittyä  valmistelemaan web designer -näyttötutkinnon portfoliotani.

Lauantai-illan herkkuna nautimme hedelmäistä juustosalaattia. Se oli kerrassaan raikasta, mutta myös melko täyttävää.

Editoitu 20.2.:  Herra Raadelmasta jakaa nyt salaattiohjeensa:

Alkutoimet

Lorauta hanapakkauksesta lasillinen punaviiniä. Tarkista maku.

Hei, nyt ei leivota! Mutta laita ihan ensin uuni lämpiämään Fazerin esipaistettujen patonkien pakkauksen ohjeen mukaiseen lämpötilaan. Odottele uunin lämpötilan nousua ja lue alla olevat ohjeet kertaalleen läpi huolellisesti. Lorauta toinen lasillinen punaviiniä. Avaa patonkipakkaus. Laske luraus kraanavettä kummankin patongin pinnan kostuttamiseksi. Laita patongit paistumaan oikeaan lämpötilaan ja ala toimia ohjeitteni mukaisesti.

Sinihomeisen hedelmäinen salaatti kera patongin (ohjeeni saattaa sisältää tuotesijoittelua)

Tämän reseptin perustana on Valion julkaisema salaattikirja, joka jäi edelliseen elämääni. Muistini sopukoista kaiveltuna opastan tekemään seuraavia asioita. Tykkään tehdä annoksia, joten ohje on kahdelle, Rouvalleni ja herralleen tai siis silleen.

Aloita uurastuksesi operoimalla herkkusalaattisi kastike. Löydä Rouvasi varastoista pesty Piltti- tai Dijon-sinappipurkki. Lue huolellisesti ostamasi Knorrin italialaisen salaattikastikkeen pussissa oleva ohje ja tee sitten niin. Löytämässäsi purkissa kastikkeen sekoitus käy oivallisesti. Jätä sekoituksesi tulos muhimaan ja odottamaan lopullista käyttötarkoitustaan

Ota hankkimasi ruukullinen lehtisalaatti, rucola voi olla tässä tosi maukasta. Revi tai leikkele salaatinlehdet, Arabian sopivan kokoiselle lautaselle, sen kokoisiksi lehdyköiksi, ettei se Iittalan haarukkaan tarttuessaan ja muiden komponenttien kanssa suuhun mennessään sotke poskiasi salaatin kastikkeeseen. Ethän halua kumppanisi näyttävän kanilta syödessään.

Hypistele hedelmätiskillä huolettomasti sekä kiiwejä että päärynöitä. Valitse ne yksilöt, jotka ovat pehmeimpiä. Molemmissa tapauksissa kovahkot lajinsa edustajat ovat kitkerämpiä, emmekä me halua sitä makua salaattimme.

Sekä 3 kiiwiä että 2 päärynää kannattaa kuoria. Onnistuu erinomaisesti Fiskarsin-perunankuorimaveitsellä. Leikkaa kiiweistä noin 3 – 5 mm:n viipaleita. Levitä viipaleet tasaisesti salaatinlehdyköiden päälle.

Kuoritut päärynät halkaistaan ensin puoliksi, jonka jälkeen puolikkaat leikataan pystysuunnassa vielä puoliksi. Syntyneet soirot veistellään 1 – 1,5 cm:n suuruisiksi palasiksi. Palaset ripotellaan kiiwi-viipaleiden päälle. Palasen, jossa esiintyy siemenkota, voi pistää roskiin. Me emme syö siemeniä tässä salaatissa.

Siemenettömät viinirypäleet voi hankkia muovirasiassa. Tummina tai vihreinä. Tummat ovat hieman makeampia, joten ota niitä. Jos et saa rypäleitä siemenettöminä, niin poista siemenet teelusikan kärjellä. Rypäleet, joita salaattiin tulee noin 15 per annos, halkaistaan joka tapauksessa puolikkaiksi.

Levittele rypäleen puolikkaat, joita nyt on siis 30, löysähköllä ranteella edellä mainittujen komponenttien päälle.

Kruunaa teoksesi Pirkka-sarjan sinihomejuustorouheella. Oheisesta kuvasta huomaat sen olevan juuri sopivan määrän. Leikkaa pussi auki saksilla. Shipsipussitekniikka ei toimi tässäkään. Ripottele rouhe salaattisi päällimmäiseksi elementiksi.

Täydellisyyden saavuttamiseksi italialainen salaattikastike. Tartu salaattikastikepurkkiin. Tarkista, että kansi on tiukasti kiinni. Heilauttele purkkia hetki, ranne rentona. Liruta italialainen salaattikastikkeesi tasapuolisesti molempien annosten ylle. Täytä molempien viinilasit.

Se on siinä. Annoksen voi nauttia joko pöydän ääressä tai TV-dinnerinä.

P.S.

Muista laittaa käyttämäsi pilttipurkki tai vast. roskiksen sijasta tiskikoneeseen. Näin varmistat sen olevan käytössäsi tulevaisuudessakin ja säästyt muutamalta ylimääräiseltä parisuhteeseen kuulumattomalta kommentilta.

Rouvan käsitys raaka-aineista:
1 ruukku vihersalaattia
2 kpl kypsää päärynää
3 kpl kiiviä
n. 1 dl viinirypäleitä
n. 100 g sinihomejuustoa
kastike:
1 pss ranskalainen salaattikastikemauste
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa
0,5 tl sokeria
tarjoiluun: patonkia

Komea paistotulos!

Illalla Herraseni laittoi vielä pataleivän tulemaan. Sunnuntaina  meillä leijui  houkuttava  vastapaistetun leivän tuoksu. Herran aamu tosin alkoi lumisouvilla… Ensikertalaisen  leiväksi huikea tuotos! Kuori oli juuri sopivan rapea ja leivän maku  hipoi  täydellisyyttä.

Sunnuntaiaterialla pääsin vihdoin maistamaan Herran bolognesekastiketta. Oli maineensa  väärtti. Kastike oli väriltään kauniin tummanruskeaa ja maultaan täyteläistä.

Meillä on yllättävänkin poikkevat perusmaut: Herralla voimakkaan mausteinen ja hieman  makeahko, minulla hapahko ja miedompi.

Oivoi näitä Rouvan päiviä!

Herra on luvannut myös julkaista näiden ruokiensa valmistusohjeet täällä blogissani, joten nyt jäämme odottamaan päivitystä.

11 kommenttia artikkeliin ”Herran keittiössä

  1. mahtavaa. mä taidan muuttaa teidän ruokiin 🙂 ei niin väliä, tekeekö herra vai rouva, kumpikin ootte niin ihania!!!

    1. Ihanaa Tarja Kaarina, et ole ensimmäinen vapaaehtoinen tässä sarjassa! Mahtavat sivut sinulla, täytyykin oikein tutkia ne läpikotaisin.

  2. No todellakin hyvät oltavat Rouvalla siellä! Hyvin ravittuna jaksaa pakertaa. Herran reseptiikkaa odotellaan…

  3. Kerron jossain vaiheessa ihan omin sanoin tuon leivän tekemisen. Olen usein elvistellyt sanomalla, että leipominen edellyttää vain sisälukutaitoa. Vaatii kyllä myös sen, että ymmärtää lukemansa ja muistaa mitä on ymmärtänyt. Varsinkin jos ohje on alakerrassa ja työ tapahtuu ylläkerrassa. Leipomisesta on mahdollista kehittää myös kotoinen kuntoilutapahtuma, joka korvaa jopa äijäjumpan lämmittelyosuuden.

  4. Se Herra pitää päästää toistekin kertomaan ruokaohjeistaan. Näin sieluni silmillä ne löysät ranteet ja ”ei-kanimaiset kumppanit”. Paljonko Herra kostui tuote-esittelyistä? Ruoka oli muuten varmasti hyvää tai siis silleen.

Comments are now closed.