sunnuntaikana1 (1280x853)

Vaikka kesäruoat ovat ihanaakin ihanampia, voivat ne aiheuttaa vähänkin herkkävatsaisemmalle melkoisen koettelemuksen. Raa’at kasvikset, grillatut ja mausteiset lihat sekä tuoreet marjat voivat saada aikaan myrskyn mahassa. Silloin tarvitaan pumpulinpehmoista kanavuokaa.

Olen jo aeimmin hehkuttanut lapsuuteni lempiruokaa, ”Sunnuntaikanaa” tai siitä tekemääni muunnosta, jossa kermaisella sienikastikkeella gratinoidaan riisipedille ladattuja liha- tai kanapaloja (tarkemmin vielä broileria).

Tässä yhtenä päivänä päätin kuitenkin valmistaa Sunnuntaikanan aivan alkuperäisohjeen mukaisesti eli keitin kokonaisen broilerin ja käytin keitinliemen hyödyksi niin kastikkeessa kuin riisien kypsentämisessä. Suosittelen kokeilemaan sitten, kun grilliruoka ja varhaisperunat alkavat kyllästyttää.

Sunnuntaikana

1 kpl kokonainen broileri (itse käytin vanhaa kunnon pakastebroiskua)
vettä, suolaa
liemijuureksia oman maun mukaan (purjosipulia, porkkanaa, selleriä, palsternakkaa)
laakerinlehtiä
musta- ja maustepippureita

vuokaan:
n. 2 dl riisiä

n. 200 g herkkusieniä (tai kantarelleja, suppilovahveroita tmv.)
paistamiseen: voita

kastikkeeseen:
50 g voita
n. 1 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl kanan keitinlientä
n. 4 dl kermaa
150 g juustoa raasteena
suolaa ja mustapippuria myllystä
(sitruunan mehua tai soijakastiketta)

Sulata pakastebroileri jääkaapissa yön yli. Ota kana huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Laita kana kattilaan ja kaada päälle niin palljon vettä, että lintu peittyy. Lisää suola (n. 2 tl/l vettä) ja kuumenna kiehuvaksi. Poista pinnalle nouseva vaahto. Lisää keittojuurekset ja mausteet. Jätä kana kypsymään miedolle lämmölle. Kypsymisaika on noin tunti.

Nosta kana liemestä ja siivilöi liemi. Mittaa siitä kastiketta varten noin puoli litraa ja kuumenna loppu uudelleen. Lisää kiehuvaan liemeen riisi. Tähän sopii hyvin pyöreäjyväinen riisi, esimerkiksi Arborio. Keitä riisi melkein kypsäksi ja valuta. Levitä riisi uunivuokaan.

Leikkaa herkkusienet viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voi. Lisää sienet ja paista ne nopeasti kauniin ruskeiksi.

Valmista kastike: sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta. Paahda jauhoja rasvassa, kunnes ne muuttuvat tasaisen vaaleiksi. Lisää kattilaan kanan keitinlientä ja sekoita rivakasti. Kun kastikepohja on tasaista, lisää edelleen kanalientä ja sitten kermaa niin paljon, että kastikkeesta tulee sakeahkoa. Kypsennä kastiketta kymmenisen minuuttia (mielellään pidempäänkin) silloin tällöin sekoitellen. Tarkista maku, ja sääsä sitä suunmukaiseksi sitruunamehulla tai soijakastikkeella. Lisää kastikkeeseen juustoraaste.

Palastele kypsä kana ja levitä annoskokoiset palat riisin päälle uunivuokaan. Levitä kanapaloille paistetut sienet. Kaada gratiinikastike vuokaan. Huom! Tähän asti ruoan voi esivalmistaa ja pitää sitten jääkaapissa ateria-ajankohtaan asti. Nosta vuoka 200 C uuniin ja kypsennä kunnes gratiinikastikkeen pinta saa kauniin ruskean värin.

Tarjoa sellaisenaan tai raikkaan salaatin kera, jos vatsasi kestää raa’at vihannekset. Valkoviini sopii kyytipojaksi, samoin vesi.

keep-calm-and-enjoy-summer-277
Näitä Keep Calm-kuvia voi tehdä itsekin: http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/

Loma ei oikein vielä tunnu missään. Paljon on ollut kaikenlaista kotiin liittyvää puuhaa, eikä sellainen huikea zen-tila ole päässyt lähellekään. Viikonlopun juhlien ja (toivottavasti viimeisen) äidin kuolinpesän selvittämiseen liittyvän reissun jälkeen voisi olla mahdollista vetäytyä omaan kuoreensa. Ja ”simpukan lailla omaa huminaani kuunnella” – vai miten Arvo Turtiainen tuon sanoikaan?

2 kommenttia artikkeliin ”Pumpulinpehmeä kanavuoka

  1. Varmasti on herkullista.. Kuvaa katsoessani muistin Menun valkoiset pannunaluset, muistuta 🙂

Comments are now closed.