Rouvan pääsiäisovikranssi vm. 2011.

Pääsiäinen on tänä keväänä huomattavan myöhään ja vasta eilen vietettiin laskiaissunnuntaita. Meidän perheemme ensi kesän pellavan pituuksista vastasi Herra reippaalla hiihtolenkillään. Emmekä muutenkaan viikonloppuna suuntautuneet laskiaiseen, vaan vietimme vapaapäivää jo perjantaina hyvän ruoan ja juoman parissa.

Katkarapucocktailit viime perjantaina.

Alkuruokana nautimme pitkästä aikaa katkarapucocktailia, tuota 1970-luvun herkkua. Valmistin cocktailin idolini Anna-Maija Tantun ohjeella (kirjasta Äyriäiset ja simpukat, Otava 2004). Ohjeella valmistuu kaksi reilua annosta:

n. 250 g kuorittuja katkarapuja (käytimme isoja katkarapuja miedossa suolaliemessä)
tilkka sitruunan mehua
lehtisalaattia suikaleina
kurkkua pieninä suikaleina
hienonnettua tilliä

kastike:
0,5 dl majoneesia
0,5 dl kermaviiliä
1 rkl chiliketsuppia
2 tl Worcestershire-kastiketta
muutama tippa Tabascoa
1 rkl piparjuuritahnaa (putkilosta)
1 tl konjakkia

Salaatin hienonsin ja jaoin cocktail-maljoihin. Katkaravut, tillin ja kurkun sekoitin kastikkeeseen, ja seoksen jaoin salaattipedeille. Koristeeksi tillintupsu ja kyytipojaksi Rouvan Pirkanmaalta suosittelemaa Wolfberger Rieslingiä. Aika mainio combo!

Pääruoaksi valmistin lampaankyljyksiä pariloituina ja lisäkkeenä gratinoituja kasviksia. Juomana ikiaikainen suosikkimme Yellow Tail. Jälkiruoka löytyi Kupittaa City-marketista valmiina: valkosuklaapannacotta. Koristelin sen suklaarakeilla ja löytyipä huushollista tilkkaset konjakkiakin palan painikkeeksi.

Lauantaina olimmekin sitten aika hiljaisia, kun taisi mopo karata käsistä drinksujen kanssa. Mutta kivaa oli! Pääsimme myös pitkästä aikaa keskustelemaan tulevaisuudensuunnitelmistamme ynna muista rakentavista aiheista. Pitänee muuten tässä yhteydessä mainita, että nuorempi Herran tyttäristä ilmaisi sunnuntaina pahoittelunsa aiheuttamastaan harmituksesta. Olimme Herran kanssa paitsi iloisia asiasta myös todella ylpeitä hänen suorituksestaan!

Tämä viikko tulee jatkumaan loma-teemalla, sillä torstaina karautamme Helsinkiin ja tarkemmin Olympia-terminaaliin. Herra ja Rouva Pirkanmaalta ovat järjestäneet meille ensi vuoden juhlapäivien kunniaksi risteilyn Tukholmaan! Tattada-daa-daa!!! Menomatkalla illastamme Bon Vivant-ravintolassa, Tukholmassa käymme Moderna Museetissa ja lounaalla Sture Gallerian Turesissa. Paluumatkan suunnitelmat ovat vielä auki, mutta lauantaiaamuna tulemme Helsinkiin ja sitten levänneinä (!) Varsinais-Suomeen. Huikean ihana kevätcruisailu!

Tänään Rouva tekaisi ulko-oveemme uuden pääsiäisaiheisen kranssin. Vein ystävänpäivän jälkeen jouluisen sydänkranssin varastoon ja noudin samalla viimekeväisen meriheinäkranssimme paikalleen. Se oli jotenkin kulahtaneennäköinen, lievätkö syylliset viime kesän alivuokralaisemme, harmaasieppopariskunta viisine jälkeläisineen.

Todellakin: kun yhtenä perjantaina viime keväänä palasimme Helsingistä, oli kranssin alaosaan koottu kummallinen kasa nöyhtää ja risuja. Kun Herra kurkisti pesään, näkyi siellä yksi sininen pikkumuna. Muutamassa päivässä munia oli kertynyt viisi.

Arvelimme, että haudonta ei tulisi onnistumaan, koska sentään käytimme ovea useita kertoja päivässä. Jonkinlainen kummallinen yhteisymmärrys oven haltijuudesta kuitenkin syntyi meidän perheemme ja harmaasieppojen välille. Loppukesästä poikaset alkoivat olla jo niin isoja, että hädintuskin mahtuivat pesäänsä. Mutta sieltäpä ne sitten lähtivät maailmalle.

Vaikka tuo olikin mainio luontokokemus, olisi suotavaa, ettei se uusiutuisi tänä vuonna! Jospa tuo karkeasyisempi ovikranssi ei tarjoaisi aivan yhtä houkuttavaa pesimäpaikkaa…