Valmistin meille perjantai-illan ateriaksi vanhan tutun suosikkisalaatin, pasta-kylmäsavulohisalaatin. Yhteen ääneen Herran kanssa totesimme, että tämä on kyllä pastasalaateista parasta. Se on ollut myös oivallinen eväs retkiolosuhteissa, koska pastat voi ja kannattaakin marinoida päivää ennen ateriointia. Sitten vaan loput ainekset joukkoon ja valmis!

PASTASALAATTI
(4 annosta)

n. 4 dl kuviopastaa
vettä ja suolaa keittämiseen

Marinadi:
1  dl rypsiöljyä
1  kpl sitruunan mehu puristettuna
n. 1/2 dl hienonnettua tilliä
1/2 rkl sinappia (tavallista, ei Dijon)
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl musta- tai sitruunapippuria
(1 valkosipulin kynsi murskattuna)

Salaattiin:
150 g kylmäsavustettua kirjolohta, mielellään Piipanojan
n. 10 cm pala kurkkua
2 kpl tomaatteja
2  kpl kevätsipulia tai pala purjoa
1/2 kerää jäävuorisalaattia
tilliä 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Yhdistä marinadin aineet keskenään. Sekoita se pastan joukkoon, ja anna pastan marinoitua pari tuntia tai yön yli.

Leikkaa kurkku, kylmäsavulohi ja kevätsipuli suikaleiksi ja tomaatit lohkoiksi. Yhdistä salaattiaineet keskenään. Suikaloi jäävuorisalaatti ja kevitä laakealle vadille. Kaada salaattiseos vadille ja koristele salaatti vielä tillillä.

Viileä valkoviini sopii ruokajuomaksi. Pala patonkia tai maalaisleipää saattelee salaatin somasti suolistoon. (anteeksi tämä viimeinen, olen hieman väsynyt ja v–tuuntut, selitys löytyy edellisestä blogipäivityksestä)