Google julkisti tänään Zeitgeist 2012 -raporttinsa suosituimmista maakohtaisista hakusanoista. Rouva Raadelmaa tietenkin kiinnostivat suosituimmat suomalaiset ruokaohjehaut.

Melko tutulta näytti lista: lihapullat, makaronilaatikko, kaalilaatikko, uunilohi ja kinkkupiirakka heiluivat kärjessä. Uusina nousijoina oli listattu avokadopasta, merimiespihvi, uunijuurekset, pasta carbonara, lohi uunissa ja niin edelleen.

Kun sitten vilkaisin oman blogin suosituimpien artikkeleiden listaa, näytti siellä tältä:

aihetop5

Viime viikkoina hurjaan nousuun on singahtanut hunajainen possu rapeiden perunoiden ja kermakastikkeen kera. En ihmettele lainkaan tätä, sillä jos seuraa elintarvikemyymäläketjujen tarjouspolitiikkaa, ei voi välttyä possun ulkofileen kampanjoinnista. Se on suunnilleen ainoita järkevänhintaisia kokolihatuotteita.

Poropiirakka on hyörinyt poppislistan kärjessä jonkin aikaa. Varmaankin kaikki loppusyksyn ja alkutalven illanistujaiset ovat kaivanneet pikkusuolaista tarjottavaa. Ja ihan kelpoisa ohje tuokin on. Perin suomalainenkin vielä.

Lihakääryleet ja routapaisti suppilovahverokastikkeen kera edustavat ehkä perinteisintä viikonloppuruokalistaa. Tämän syksyn huikeat suppilovahverosaaliit lienevät suosion taustalla routapaistin osalta. Routapaistista voisi myös vinkata sen verran, että jos nyt lähimyymälässänne on hyvää naudan  sisäpaistia tarjouksessa, kannattaa sitä ostaa ja laittaa pakastimeen odottamaan. Routapaistissahan lihapalan tulee olla umpijäinen.

Ja jos joku ei vielä ole testannut lihakääryleohjetta, niin suosittelen kokeilemaan nyt loppuvuoden juhlapyhinä. Voisin sanoa, että toimii kuin junan vessa, mutta entisenä VR:n tiedottajana en moiseen ryhdy. Resepti siis on luotettava.

Ehkä omana lempparinani ja iloisena muidenkin mielenkiinnosta nostan näkyville kreikkalaisen kanapadan. Siinä on ohje, jonkalaisia suosin: koko ateria valmistuu yhdessä ainokaisessa padassa ja vieläpä uunissa ilman jatkuvaa vahtimista. En minä ainakaan nauti lukuisien raaka-aineiden käristelystä ja yhdistelemisestä haudutusta varten. ”Kamat pakkiin ja pakki uuniin” on hyvä lähtökohta leppoisan aterian luomiseen.

Ja vielä yksi vinkki: TS-blogistani löytyy pikapuoliin Herra R:n toiveruoan ohje. Olen sen täällä julkaissut kohtapuoliin kaksi vuotta sitten, mutta se lienee vajonnut pöljästi otsikoidun päivityksen vuoksi unholaan. Yumikon kana on yksi parhaista ohjeistani, vaikka itse sanonkin.