nuotallinen_kalaherkkuja_2012 003 (1024x677)

Jaa mikä? Salamyhkäinen projektini, jota viime kesänä tein enkä ehtinyt päivittää blogiani, paljastuu nyt: Nuotallinen kalaherkkuja-kirja.

Kirjasta tehtiin kaksi versiota: Turun Kauppahallin Herkkunuotta-kalaliike myy toista ja painotalo Multiprint käyttää toista joululahjanaan. Kirjan ruoanvalmistusohjeet ovat Herkkunuotan taitavan yrittäjäpariskunnan Johan ja Taina Hellstenin laatimia. Rouvan kontolle jäi kuvausruokien valmistaminen ja osan valokuvaaminen. Parhaat valokuvat otti Iloisen Liftarin Seilo Ristimäki.

Tämä työ oli oman yritykseni, Sanapadan ensimmäinen printtiprojekti. Sain tekijänkappaleeni eilen illalla, enkä ole vielä edes tohtinut kunnolla plarata kirjaa. Hyvältä se ainakin tuoksuu. Lapsuuteeni liittyy kirjapaino, ja olen varmasti leikkikouluikäisenä haistellut painomusteen tuoksua niin paljon, että se saa edelleen hilpeälle tuulelle.

Kirjan juoni on kalaruokien esitteleminen pyyntialueittain. Herkkunuotan kala- ja äyriäisvalikoima on suunnilleen veret seisauttavan laaja, ja ainakin omasta mielestäni niille löytyi kiva tarina tällä jaottelulla. Ruokaohjeita kirjassa on 50, joten ihan äkkiä kalaruokakokkailu ei hyydy reseptipulaan.

Olen saanut julkaisijatahoilta luvan julkaista täällä omassa blogissani kirjan reseptejä. Oma suosikkini on edelleen ”Vaalea haukimureke”, joka on niin puhtaanmakuinen ja konstailematon ruokalaji, etten parempaa tiedä. Se yllätti myös Herra R:n, joka ei ole haukiruokien ystävä.

haukimureke8 (1024x683)
Kuvan haukimurekkeesta olen ottanut ihan itse! (kuva: Nuotallinen kalaherkkuja)

VAALEA HAUKIMUREKE

500 g haukifileetä
4 dl kuohukermaa
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
3 kpl kanamunan valkuaista
1,5 tl suolaa
valkopippuria

Jäähdytä kaikki raaka-aineet ja työvälineet jääkaappikylmiksi ennen valmistamista, jotta estät murekemassan juoksettumisen. Jauha hauki lihamyllyllä tai monitoimikoneessa pienissä erissä. Lisää suola kalamassaan ja anna sen vetäytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia.

Laita jauhettu hauki monitoimikoneeseen ja lisää kerma ohuena nauhana koneen käydessä täydellä teholla. Lisää lopuksi kananmunan valkuaiset ja sekoita vielä kerran. Älä sekoita koneella tämän jälkeen. Lisää ruohosipuli ja ripaus valkopippuria.

Voitele ja jauhota pitkänomainen paistovuoka. Levitä haukimassa vuokaan, kopauta vuoka pöytää vasten muutama kerta, jolloin massa asettuu hyvin ja ilmaa poistuu. Peitä vuoka hyvin foliolla ja kypsennä mureke vesihauteessa uunissa 200 C lämmössä noin tunti.

Voit myös muotoilla massasta pihvejä ja paistaa ne pannulla voissa.

kalamiesryyppy (1024x768)
Herra Raadelmasta oli aivan korvaamaton kuvausassistenttini kirjaprojektissa. Kiitos siitä, rakkaani!

En ole aiemmin julkaissut täällä blogissani rakkaan puolisoni ja elämäni miehen Herra Raadelman kuvaa, mutta koska itsekin olen jo naamani näyttänyt, niin menköön nyt tämäkin. Kuva on muutaman vuoden takaa Herra R:n kevätkalastusmatkalta ja saaliina on tietenkin reippaankokoinen hauki! Nyt, jos sen saisi uusintana, niin tempaisisin heti murekkeen.

Kuva liittyy myös toisella tavalla nykyhetkeen. Meillä on takanamme kolmen päivän varastonsiivousurakka, jossa yhteydessä tuo asu ja kalastusvälineet siirtyivät ensin varastosta sisätiloihin ja sitten takaisin ulkovarastoon. Sisävarastot kävimme samassa mylläkässä läpi. Sortteerasimme vaatteita ja muuta kamaa säilöön/kirpputorille-periaatteella. Voi ryönä, mitä puuhaa. Eikä se ole edes ohitse vielä…

20 kommenttia artikkeliin ”Nys se tuli

 1. Haukea pitäisi kyllä kokeilla juuri murekkeena, olen onnistunut saamaan hauesta aikaan vain pahville maistuvaa tylsyyttä. Mutta mureke on hieno juttu! Sitä voi maistellakin valmistusvaiheessa, kun paistaa pienen maistopalan, saa mausteet kohdalleen:)

 2. No siinä se pointti juuri on! Hauki on kuivikasta, ainakin jos se on isokokoinen. Murekkeessa sen valkoinen liha pääsee oikeuksiinsa ja kerma tuo täyteläisyyttä ruokaan. Lisäksi ne kenkut ruodot muhentuvat massaa valmistaessa. Suosittelen siis tätä ohjetta!

 3. Mahtavaa! Onneksi olkoon! Upea tunne, eikös? Uunituore painotuote, jossa näkyy oman käden jälki – mikä sen hienompaa. Täytyypä piipahtaa Kauppahallissa ja täydentää keittokirjastoa tällä uutuudella. Assarille myös terveisiä 🙂

 4. Voi kiitos onnitteluista! Olen ihan jebou-tunnelmissa. Eikä kannattaisi ehkä ihan vielä rientää ostoksille, jos vaikka joulupukki sattuisi löytämään taitavan mikroaaltouunikokkailijan luo…

 5. Onneksi olkoon! Hyvältä kuullostaa ja näyttää!

  1. Kiitos, kiitos! Siinähän kesä meni mukavasti, kun opettelin kuvaamaan järkkärillä. Vielä kun saisi oman kunnon kameran… kuulostaa vähän ”olispa viulu, osaispa soittaa”-meiningiltä!

 6. Onnittelut täältäkin! Kirja näyttää todella hienolta! Pitää laittaa tuo haukimureke kokeiltavien listalle. Minä olen syönyt haukea enemmän kuin yhdelle ihmiselle olisi soveliasta (ja silloin kun ei ollut haukea, oli lahnaa), mutta olen siitä huolimatta valmis kokeilla jotain uutta. Isäni saa kyllä pannulla paistetusta hauesta niin hyvää ettei kukaan, mutta ei sitäkään viitsi usein syödä (joku varmaan arvaa että salaisuutena on voi jota lisätään moneen kertaan paistamisen aikana).

  1. Ei minullakaan mitään erityistä vastaansanomista hauesta ole, mutta ne ruodot ja lihan niukkarasvaisuus tekevät kalasta tylsän. Mureke onkin paras ratkaisu ”so far” tähän ongelmaan!

 7. Onnea oikein paljon, rouva R! Hieno tunne, kun painotuote tupsahtaa uunista ulos 🙂 Saat olla ylpeä itsestäsi!

 8. Upeaa, meidän Rouva R! Silmäilin kirjaa tällä viikolla töissä mutta se on tänään iltalukemisena. Upealta näyttää! -Heli

  1. Hehee, hienoa olla ”meidän Rouva R”! Kirjan ohjeet ovat Herkkunuotan tekosia, joten kunnia heille. Osa kuvista on kuitenkin meidän keittiön pöydällä otettuja, mitä en lakkaa ihmettelemästä. Siis että sulautuvat ammattilaiskuviin noinkin hyvin.

Comments are now closed.