Vähän liian tummilta näyttävät tässä…

Rouva tempaisi hetki sitten kuvassa näkyvät 154 lihapullaa huomista varten. Meille kun saapuvat Herran tyttäret siippoineen sekä neljä terrieriä viettämään lauantaiehtoota. Päädyin pitkän harkinnan jälkeen etukäteen valmistettaviin ruokalajeihin, jotka nyt siis odottavat jääkaapissa (erilainen voileipäkakku ja Rocky Road-jälkiruokakakku) ja uunissa (lihapullat siis, kohta siirrän ne jäähtymään).

Lihapullat olen valmistanut ohjeella, jonka kehitin noin kymmenen vuotta sitten. Resepti sai mahtipontiseksi nimekseen The Lihapullaohje.

THE LIHAPULLAOHJE
(noin 50 pullaa)

1-2 kpl sipulia
1-2 rkl voita tai oivariinia
1 tl grilli- ja yleismaustetta (Santa Maria tai McGormick)
1 tl sokeria
1 rkl soijakastiketta (Kikkoman)

600 g naudan jauhelihaa (paistia tai vähärasvaista)
3 dl kermaa
3 kpl kananmunia
n.½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl grilli- ja yleismaustetta

paistamiseen: voita/oivariinia ja rypsiöljyä
Hienonna sipuli(t) huolellisesti. Kuumenna kasarissa rasvaa ja kuullota sipulisilppu. Lisää kuivat mausteet ja paahda hetki. Lisää soijakastike ja kiehauta seosta kunnes soijakastike on imeytynyt sipuliin. Jäähdytä seos (ellei sipuliseosta jäähdytetä, juuttuvat lihapullat pannuun paistovaiheessa).

Sekoita kulhossa jauheliha, sipuliseos, kerma, kananmunat, korppujauho ja mausteet. Taikinasta saa tulla melko löysää. Anna lihapullamassan oleutua huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Tarkista taikinan kiinteys: jos on löysää, lisää rippunen korppujauhoja, jos tiukkaa, liraus kermaa/vettä.

Pyörittele taikinasta lihapullia ja lado ne leivinpaperille odottamaan paistamista. Kuumenna uuni 150 C. Paista pyöryköitä pinnoitetulla paistinpannulla kevyessä rasvassa sen verran, että pulliin tulee paistopinta. Siirrä pullat uunivuokaan ja laita ne uuniin. Pese pannu ja paista uusi erä. Lihapullat saavat olla uunissa noin parikymmentä minuuttia eli sen aikaa, että ehtii tehdä muusin ja kattaa pöydän.

Maustekurkut ja makeahko puolukkasurvos tai -hillo maistuvat lihapullien kanssa. Tai tomaattisipulisalaatti. Kylmistä pulleroista saa leivän päälle leikkelettä ja voi niitä napsia hiukopaloina myös suoraan jääkaapista.

Ohjetta on helppoa muokata jauhelihamäärän mukaan: 200 lihagrammaa kohti tulee aina 1 dl kermaa ja 1 kananmuna, sipulia ja mausteita ohjetta ja omaa makuaistia soveltaen. Korppujauhoja laitetaan vain sitomaan massaa, ei jatkeaineeksi.

—-

Syy, miksi ohje sai tuollaisen nimen ja miksi sen kehittäminen vei niin pitkään, liittyy yhteen Herran ja Rouvan yhteiselämän pahimmista kriiseistä. Noin viisitoista vuotta sitten päädyimme Herran kanssa pikkujoulujen jatkoille minun asuntooni. Herralle tuli suolaisen välipalan hinku, ja kävin sitten jääkaapilla tekemässä pikainventaarion: ei juuri mitään muuta, kuin valmiita lihapullia ja Aura-juustoperunoiita.

No, kokosin näistä lautasellisen syötävää ja tarjoilin Herralle suuresti varmana sen kohtaloksi koituvasta suosiosta. Herra suunnilleen sylki suustaan sapuskat ja haukkui lihapullat sekä ateriayhdistelmän lyttyyn. Kuulemma kamalimpia lihapullia, joita hän oli ikinä maistanut. Löysiä litsuja. Ja yhdistelmä Aura-juustoperunoiden kanssa suorastaan kammottava.

Syttyi ”suuri lihapullasota”. Kieltäydyin vuosikausia valmistamasta lihapullia. Kerran sitten näin televisiossa Riitta Suomisen, ex-kokoomusjohtaja-Ilkan vaimon, tekemässä hirvenlihapullia (ja sanottakoon tässä, että Rouvan hehkeimpään nuoruuteen sisältyi oman isän hirvestyssaaliin käsitteleminen pakastusta varten. Kylmät väreet menevät vieläkin selkäpiissä, ja voin helposti kuvitella hajun, joka nousi vihreästä muovisaavista, joka oli täynnä hirvenlihaa epämääräisesti paloiteltuna. Yök.)

No, Riitta S. valmistikin lihapullamassan aivan toisin kuin Rouvalle oli opetettu tämä proseduuri esimerkiksi talouskoulussa ja kotitalousopettajaksi ”väitellessäni”. Perinteisessä ohjeessahan kehotetaan turvottamaan jatkeainetta (korppujauho tai vaalea kuoreton leipä) kermassa, ja sitten lisäämään mausteet, kananmuna ja liha. Useimmiten tuosta turvotusvaiheesta seuraa kulhonpohjaan sementinkaltainen kasa, johon ei sitten uppoa mikään muu aineisosa. Riitta S. ikäänkuin alusti lihapullataikinan ja lisäsi tarpeen mukaan jatkeainetta ja/tai kermaa (tai muuta nestettä). Lisäksi hän valisti siitä, että taikinan tulee olla jääkylmää samoin kuin kaikkien sen komponenttienkin. Eli jos haluaa käyttää muuta kuin raakaa sipulia, tulee sekin osanen massaa jäähdyttää.

Nyt alkoi ohjeen kehittäminen. Olin Herralta salaa kokeillut Mysi Lahtisen lihapullaohjetta, jossa erikoisuutena oli sipulin muhentaminen tunnistamattomaksi siltä varalta, että lihapullia tarjotaan jollekin sipulikielteiselle henkilölle (näitäkin p-päitä maailmaan mahtuu).

Kombinoimalla Riita S:n ja Mysi L:n ohjeen pääsin varsin pitkälle omassa reseptikehityksessäni. Kysyin kerran Herralta ohimennen, että miten hän itse lihapullataikinan tekee. Vastaus oli yllättävä: kermaviili + sipulikeittoainespussi. Ja juuri niistä olin ne yököttävät litsukat itsekin tehnyt! Kun kyselin lisää, ilmeni, että Herra vetäyttää lihapullataikinaa puolisen tuntia ennen sen pyörittämistä pulliksi ja kypsentämistä.

Ja tadaa: yhdistämällä nämä kaikki ohjeen osaset tein oman lihapullaohjeeni! Jonka mukaan valmistetut pyörykät maittoivat Herrallekin. Toivottavasti huomenna myös hänen tyttärilleen. Näitä lihapullia olen valmistanut tuttavaperheiden lapsille samoin kuin heidän rippijuhlapöytäänsä ym pippaloihin, ja saanut niin sanotusti hyvää palautetta. Myös häissämme lihapullia oli osana noutopöytää.

Lihapullien arvostus on jotenkin noussut Ikean lihapulla-aterian myötä. Ihan hyviä nekin ovat, ja lihapullahan nyt on osa ruotsalaista husmanskostia. Perunamuusi, puolukkahillo ja maustekurkut ovat jotenkin salaperäisesti yhteensopiva setti. Kermakastiketta lihapullien kanssa en oikein ymmärrä, eikä meillä sitä tarjotakaan.

Tässä siis viikonlopun ruokavihje!