Maisema muuttui talviseksi eilen illalla.

Hyvää itsenäisyyspäivää! Varsinais-Suomi sai eilen illalla kevyen lumipeitteen ja meidänkin maisemamme muuttui hetkessä talvisemmaksi. Pakkasta ei silti ole, mutta kyllähän tuo vähäinenkin lumi tuo oman tunnelmansa.

Nautimme hetki sitten itsenäisyyspäivän aterian, jota varten olin kattanut pöydän sinivalkoiseksi. Kuvassa onkin nyt ensiesittelyssä Muuton Gloria-kynttelikkö, jonka meille hankin viime viikolla. Se on massiivista valurautaa, joten hyvin turvallinenkin siis. Mielestäni hyvin kaunis. Nyt sen keskellä on omatekoinen pre-jouluasetelma eli pari tarjoushyasinttia, jotka pesin mullasta ja upotin lasimaljaan. Maljan pohjalla on vähän sammalta lähimetsästä ja asetelman pinnalla meriheinää.

Ja tässä sitten ateria: routapaistia, mustaherukkahyytelöä, suppilovahveromuhennosta ja lämpimät kasvikset lisäkkeenä. Aterian kyytipoikana Hewitsonin ”Miss Harry” – ihana viini, jonka Herra Pirkanmaalta meille esitteli noin vuosi sitten. Nykyinen suosikkimme! (molemmat, Herra P. ja Miss H.)

Routapaistin valmistin nyt naudan ulkofilepalasta. Lihan pakastin itse viime viikonloppuna ja toissayön se vietti uunissa. Aivan herkullista, joskin suosittelen filettä käytettäessä vähentämään mausteliemen suolan määrää. Varmasti 250 g riittää. Paistipalat ovat sen verran massiivisempia, että ohjeen suola on paikallaan. Mureaa ja maukasta filettä jäi niin, että saamme paahtopaistipatongille aineksia pariksikin kertaa.

Suppilovahveromuhennos kohotti aterian aivan huikeaksi, ja siitä on kiitos Herra K:n. Oma Herraseni piipahti jokin aika sitten Hämeenlinnassa ja ehti tavata reissullaan Herra K:n, joka lykkäsi matkaan pari pussillista kuivattuja suppilovahveroita. Eivätpä ole mitään tavanomaisia suppareita, vaan oikein megalaatuisia: isokokoisia, ehjiä ja huolellisesti kuivattuja!

Herra K:n suppilovahverot kuumavesikäsittelyssä.

Valmistin meille muutama viikko sitten suppilovahverokeittoa, joka oli huikeasti metsäisen makuista eikä siitä jäänyt rippeitäkään. Nyt sitten oli vuorossa suppilovahveromuhennos:

IHANA METSÄSIENIMUHENNOS

n. 3 dl kuivattuja metsäsieniä (esim. suppilovahveroita) ja
n. 3 dl kiehuvaa vettä
tai
n. 1 l tuoreita sieniä
tai

n. 5 dl pakastettuja sieniä

1 kpl sipuli
n. 50 g voita
1 tl paprikajauhetta
n. 0,5 tl suolaa
n. 0,5 tl mustapippurirouhetta
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kermaa + n. 2 dl vettä
2 tl soijakastiketta
1 rkl konjakkia

  • Jos käytät kuivattuja sieniä: kaada kiehuvan kuumaa vettä sienille, ja anna niiden turvota puolisen tuntia. Kun sienet ovat pehmenneet, leikkaa niitä saksilla pienemmiksi paloiksi.
  • Jos käytät tuoreita sieniä: huuhtele, puhdista ja paloittele ne karkeasti.
  • Jos käytät pakastettuja sieniä: sulata ja valuta sienet lävikössä.

Kuumenna kattila ja kaada siihen sienet. Kääntele niin kauan, että sienistä ei enää haihdu nestettä. Lisää voi ja hienonnettu sipuli. Kääntele paistosta ja paista sitä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää nyt paistokseen paprikajauhe, suola ja mustapippurirouhe sekä vehnäjauhot. Jatka kuumentamista, ja lisää joukkoon noin 2/3 kermasta. Kiehauta ja lisää tilkka vettä.

Jätä sienimuhennos kypsymään miedolle lämmölle, sekoittele sitä välillä. Haudutusaikaa saa varata puolisen tuntia. Lisää kermaa pikkuhiljaa muhennokseen.

Juuri ennen tarjoilua nosta muhennos kiehumapisteeseen ja lisää soijakastike. Tarkista maku. Lisää aivan lopuksi muhennokseen konjakki. Tarjoa lihan tai kalan lisäkkeenä.

Aah, olipa kerrasaan onnistunut kombo! Mustaherukkahyytelö, routapaisti ja suppilovahveromuhennos muodostivat suussa sellaisen makuyhdistelmän, että suosittelen kokeilemaan.

Nyt on jo ilta hämärtynyt ja kohtapuoliin asettaudumme miljoonan muun suomalaisen kanssa television ääreen seuramaan tasavallan presidentin juhlavastaanottoa. Ken lienee kaunein tänä iltana?