Tässä helppo ja herkullinen ”yhden astian” ruoka, joka valmistuu suunnilleen itsekseen uunissa. Kreikkalainen kana tuli tutuksi monta vuotta sitten tehdyllä lomamatkalla. Söimme sitä rakkaan sisareni kanssa jollakin lomareissuistamme, muistaakseni ravintolan lounasajan ollessa päättymäisillään. Kana taisi olla suunnilleen ainoa jäljellä oleva ruokalaji.

KREIKKALAINEN KANAPATA

1 kg pienehköjä perunoita
n. 2 kg luista broileria (koipireidet sopivat hyvin)
2-3 kpl sitruunan mehut
n. 1 rkl rosmariinia
1-2 tl suolaa
n. 1 tl mustapippurirouhetta
n. 2 rkl hunajaa
oliiviöljyä

Pese ja kuori perunat. Mausta ne suolalla ja rosmariinilla, kaada päälle oliiviöljyä ja lado uunivuokaan tai pataan.

Huuhdo, kuivaa ja paloittele broilerin, koipireisiä käyttäessäsi puolita ne. Asettele broileripalat uunivuokaan perunoiden päälle. Ripota niillekin suolaa, rosmariinia ja lisäksi mustapippuria.

Purista ainakin kahden sitruunan mehut broileripaloille. Valuta päälle oliiviöljyä, älä pihtaile sen kanssa. Jos uunivuoan tai padan pohja ei peity sitruunanmehusta ja öljystä, kaada joukkoon pieni tilkka vettä.

Aloita kypsentäminen kuumassa uunissa, ainakin 225 C. Kun kanapalat alkavat saada väriä pintaansa, käännä ne ja jatka kypsentämistä. Kun kääntöpuoletkin ovat ruskistuneet, laske uunin lämpötila n. 150 C ja jatka kypsentämistä ainakin tunti.

Kun uunista nousee niin herkullista tuoksua, että olisi jo päästävä syömään, ota vuoka tai pata uunista ja sekoita ainekset huolellisesti. Lisää nyt hunajaa vuokaan muodostuneeseen sitruunanmakuiseen liemeen. Tarkista samalla suolan määrä (perunat imevät suolanmakua yllättävän reippaasti). Laita ruoka vielä uuniin hetkeksi.

Tarjoa Kreikkalaista kanaa vaikkapa vaalean leivän ja tsatsiki-kastikkeen kera. Jokin viileä valkoviini sopisi varmasti kyytipojaksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Viikonlopun ruokavihje: kreikkalaista kanaa

  1. Tämä kommentti ei nyt liity mitenkään tuohon herkulliselta näyttävään kreikkalaiseen kanaan, vaan ihan suomalaiseen bloggariin – Rouva Raadelmasta: Kun minä sain Ahmijalta blogitunnustuksen ”The Gorgeous Blogger”, niin päätin saatella tunnustuksen eteenpäin myös Sinulle.
    http://kokkeillaan.blogspot.com/2012/01/blogitunnustus.html

    Että jos ei olla niitä SIP-tyyppejä (vai mitä ne olikaan), niin ollaan ainakin gorgeous bloggareita!

  2. NO OHHOH!!!! Onneksi istuin tukevasti työpöytäni ääressä, sillä muuten olisin kyllä lennähtänyt takamuksilleni. KIITOS, arvoisa Kotiharmi!!! Kunhan tästä toivun, tutustun ”The Gorgeous Blogger” -tunnustukseen tarkemmin.

Comments are now closed.