Tervehdys lomalaitumilta! Melkein kaksi viikkoa lomailua takana, yksi edessä. Tässä kymmenen poimintoa lomalaisten ruokahuollosta, järjestys sekalainen:varhaisperunat_1_koko

1. Varhaisperunat

Ei voi olla mitään, mikä maistuisi enemmän kesältä kuin kunnolliset varhaisperunat. Poikkesimme viikolla Turun kauppatorilla ja hankin pikkukapallisen kalantilaisen Vuolan-tilan perunoita. Sattuivat olemaan Siiklejä, aah. 

Kertauksena linkki keitto-ohjeeseen. Tänä vuonna varhaisperunoiden keitinveden suolaisuudesta käytiin jostakin syystä vilkasta keskustelua ainakin Turun Sanomien palstoilla. Jaan mielipiteeni Antti Vahteran kanssa eli kylliksi suolaa veteen, noin 1 rkl merisuolaa/ 1 litra vettä. Säilyvät maut perunoissa!

silli_a_la_Russe_1

2. Silli

No myönnetään, hieman kliseiseltä kuulostaa. Varhaisperunan paras kaveri on mielestäni silli, tässä Silli à la Russe. Uuden sadon punajuuret ovat huikean makeita ja herkullisia. Kokonaisuus siis melkoinen nautinto.

sillikonttorin_sillit_ruisleivalla1

Vaan tässäpä haastaja: ruislimppua ja Sillikonttorin silliä. Voi itku mikä ihanuus!

Suomen Sillikonttori Oy on uusvanha toimija Rymättylästä. Ostimme maistiaissillit Kauppatorin Kalapojilta ja jäimme heti koukkuun. Sinappisilli on oma suosikkini ja sipulisilli Herra R:n. Upeita molemmatkin!

Muuten: yksi parhaista uusista silliresepteistä löytyy Hesarin ”Kielenvievää”-blogista. Pari kertaa ollaan nautiskeltu ”Vapun pikasillistä”. Kannattaa kokeilla.

Salmensuun_Hereford_kylmasavupaisti_1

3. Salmensuun Hereford-tilan tuotteet

Sauvossa sijaitsevan Salmensuun Hereford-tilan tuotteet tulivat tänä keväänä tutuiksi REKO-ketjun kautta. Poikkesimme tilalla ensimmäisen kerran jokunen viikko sitten ja hankimme valikoiman grillilihaa, makkaroita ja kerrassaan uskomatonta kylmäsavuhärkää (sitä siis kuvassa). Enpä muista moista herkkua koskaan aiemmin maistaneeni, vieläkin nousee kuola suupieliin.

Paistin kaverina tarjolla oli parmesaania ja suolakeksejä, jotka leivoin ”Kokit ja potit”-blogin ohjeella. Suosittelen.

Olisin mielelläni liittänyt tähän kuvan Salmensuun tri tip- tai picanha-paisteista, joita grillasimme niin juhannuksen kuin viime viikonvaihteessakin, mutta eivät ehtineet nälkäisiltä suilta tallentua kameraan. Todellista grillilihan aatelia.

Kannattaa poiketa Sauvoon pidemmästäkin matkasta, tilapuoti on avoinna perjantaisin ja kesäaikaan lauantaisinkin. 

turskaa_kantarellimuhennosta_1

4. Kantarellit

Pidempään blogiani seuranneet tietävät, että tämä Rouva ei metsään lähde sienien perään. Eikä mustikoidenkaan. Mutta onneksi on tuo jo mainittu Turun kauppatori ja ns. maalaisten myyntipöydät. Sieltä löytyivät nämäkin kesäherkut.

Kantarelli on ikisuosikkini ruokasienistä. Sen makua on mielestäni turhaa tärvellä voimakkailla mausteilla, mutta makuasioitahan nämä ovat. Voisin jopa pudottaa sipulin pois tästä ohjeesta eli kermaan muhennetuista kantarelleista.

turskaa_kantarellimuhennosta_2

Nyt muhennos sai toimia kumppanina voissa paistetuille tuoreille turskafileille. Olivat Ahvenanmaalta uineet Kauppatorin Kalapoikien tiskiin. Mainio tuote tämäkin.

Tosin mieleeni palasivat muistot 1970-luvulta, jolloin turskaa nousi lapsuudenkotini kesämökin rannasta. En ollut silloin kovin innokas turskan käsittelijä, fileointia kokeilleet ymmärtänevät… Ja onneksi nämäkin olivat valmiiksi fileoituja!

paholaisen_hillo_1

5. Tomaatit

Aurinkoiset säät ovat kypsyttäneet tomaatit makeiksi – ja edullisiksi.

Napostelun ja salaattien lisäksi nyt niitä kannattaa säilöäkin. Tein satsin Paholaisen hilloa, mutta menin käyttämään tavanomaisten chilien asemesta yhden Naga Morichin. Huh, kuinka tulista!

caprese_vartaat_1

Tähän varrassalaattiin olen nyt innostunut, se on jotenkin kätevä tapa tarjoilla alkupaloja. Caprese on klassikko!

yrttikori1

6. Yrtit

Eipä voisi ajatella Capresea ilman tuoretta basilikaa. Jostakin syystä yrtitkin ovat tänä kesänä kasvaneet melkein pensaiksi. Nämä ovat muuten kaikki kaupan yrttiruukuista kasvatettuja. Hyvin pelittää niiden hyödyntäminen!

Omia suosikkejani ovat basilikan lisäksi timjami, rosmariini, persilja, sitruunamelissa, minttu ja tietenkin tilli. Sitä en kyllä yritäkään kasvattaa, tilli on jotenkin niin löysä kasvi. Mutta basilikasta aion tehdä taas pestoa, kun viime kesänä vihdoin pääsin sen makuun.

lomapizza_Luca_Platanian_ohjeella_2p

7. Kaikki helpot ruokalajit kuten pizza

Vähänkään lämpimämmillä keleillä en halua kuluttaa aikaani keittiössä. Luca Platanian levypizza on useampaan kertaan päätynyt meidän ateriaksemme. Ohje toimii täydellisesti ja pizzan päälle ripoteltava basilika-parmesaani vie kielen mennessään. 

Tänä vuonna aloitimme lomamme nimenomaan tällä pizzalla. Linkkiä seuraamalla pääseen Soppa365-sivustolle, josta löytyy videoklippikin pizzan valmistamisesta. Kiva sivusto muutenkin.

oluet_terassilla_1

8. Olut

Pizzan kaveriksi sopii mikäs muu kuin olut.

Meidän huushollissamme ollaan tylsästi lagerin ystäviä, vaikka Herra R. toisinaan innostuukin kokeilemaan stouteja yms. Kylmä Karhu tai Kötzel pelastavat lomalaiset nestehukalta!

No juodaan me vettäkin…

GT_ainekset

9. … ja toisinaan GT:t

Napue taitaa olla meidän suosikkiginimme, mutta nyt jääkaapista löytyi niin Helsinki Dry Giniä kuin Bombay Sapphireakin.

Giniä oleellisemmin GT:n makuun vaikuttaa mielestämme tonic, ja tämän me törpöt olemme oppineet vasta tänä keväänä. Fever-Tree on ihan parasta, Schweppesiin tukeudumme suunnilleen viimehädässä. 

Tänä kesänä emme ole lähteneet kokeilemaan uusia drinksuja, kuten aiempina. Hyvä GT on vaan niin parasta!

mustikkapiirakka_pullataikina_1

10. Mustikkapiirakka ja kaikki muutkin marjaleivonnaiset

Ainakin kerran kesässä on ihan pakko leipoa kunnollinen pullataikinapohjainen mustikkapiirakka. Nyt se tapahtui eilen. Herra R. on SUURI mustikkapiirakan ystävä, ja niinpä häntä on lellittävä vähintään piirakallisen edestä. Hyvin näkyi maittavan!

vadelmat – Kopio (1280x1097)

Viime viikonloppuna leipaisin meille ja nuorisollemme HS:n ohjeella vadelmapiirakkaa, ja ainakin itse pidin sen mausta kovasti. Tässä linkki ”Sitruunaiseen vadelmapiirakkaan” (kuvaa ei ole, syötiin ennen kuin ajatus ehti mieleen). Vadelmista taitaa tulla hyvä sato tänä vuonna, joten ohje on hyvä pitää mielessä.

Arttu_kolme_vuotta

Ja lopuksi vielä ihana kolmivuotiaamme: Artun syntymäpäivää juhlittiin maanantaina. Meidän suloisuutemme ❤

Oikein nautinnollista heinäkuuta teille kaikille! Toivottavasti saamme aurinkoisia päiviä ja lämpimiä kelejä ”säilöttäviksi” talven varalle.

8 kommenttia artikkeliin ”Poimintoja

  1. Pirkka Tonic oli oikeasti ihan kelpoa! 🙂

  2. Ja sulo- Artulle synttärirapsutukset!

    SeijaH

  3. Toivottavasti punkit tai ampparit eivät ole pilanneet Artun kesää. Söpö ja Höpö lähettävät synttärionnittelut 🙂

    1. Kiitos onnitteluista ja paluurapsut Söpölle ja Höpölle!

      Ampparit ovat tänä kesänä tosi ärtsyjä, mutta ainakin toistaiseksi ollaan vältytty niiltä. Arttu ei tykkää mistään lentävistä objekteista, joten karttaa myös ampiaisia 🙂

Comments are now closed.