Mitähän tämä mahtaa olla, punainen ja pirullinen? Paholaisen hilloa, tietenkin! Tomaatit ovat juuri nyt paitsi hyvänmakuisia myös edullisia, joten Rouvakin päätti ryhtyä säilömään. Valmistin neljä rasiallista Paholaisen hilloa, jonka ohje on alunperin Dansukkerilta. Parantelin sitä vähän.

PAHOLAISEN HILLO

800 g tomaatteja
400 g punaisia ja keltaisia paprikoita
4-6 punaista chiliä
6-8 valkosipulin kynttä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl tuoretta meiramia
1 dl viinietikkaa
1 pkt Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin.

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Paloittele kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin.

Anna kiehua puolisen tuntia.

Soseuta sauvasekoittimella. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.

Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa liha- ja makkararuokien kanssa tai hampurilaisten, ruokien ja kastikkeiden mausteena.

Me olemme maistelleet hilloa grillatun entrecoten kumppanina sekä pizzan mausteena. Entrecoten lisäkkeeksi valmistin meille oliiviperunoita: kuorin kesäperunat (Siikliä) ja lohkoin ne. Ladoin lohkot uunivuokaan ja pärskäytin pintaan reilusti oliiviöljyä ja hieman hiutalesuolaa. Uunissa perunat saivat olla noin 25 minuuttia 225 C. Olivat muuten peijoonan, melkeinpä pirullisen hyviä etenkin dipattuina Paholaisen hilloon.

Jos hilloa pitäisi verrata johonkin kaupalliseen tuotteeseen, olisi ehkä sweet chili sauce lähimpänä. Vertaaminen ei tee oikeutta Paholaisen hillolle, joka maistuu juuri niin tuliselta ja kirpeältä kuin kuvasta voi päätellä.