kantarellimuhennos_ahvenet_siiklit (1280x1026)

Heinäkuun parhaat herkullisen aterian raaka-aineet ovat mielestäni pyyntituore kala, kantarellit ja mustikat. Niitä oli tarjolla tannoisella pirkanmaalaisten viikonloppuvisiitillä.

ahvenet_rajattu

Ahventen rapean paistopinnan sai aikaan corn flakes. Kysyin paistovinkkejä, kun kävimme hankkimassa ahvenfileitä Kauppatorin Kalapoikien kojulta, ja miehet suosittelivat murskattuja maissihiutaleita. Toimi hyvin, kiitos ohjeesta!

Rapeat ahvenfileet

2-3 kpl ahvenfileetä/ ruokailija
merisuolaa myllystä
sitruunanmehua
n. 4 dl hienoksi murskattua corn flakesia/500 g ahvenfileetä

paistamiseen: voita

Mausta kalafileet suolalla noin puoli tuntia ennen niiden paistamista. Murskaa corn flakesit: kaada sopiva määrä hiutaleita muovipussiin ja kauli kaulimella tasaiseksi jauheeksi. Levitä jauhelma ruokalautaselle ja levitä työtasolle leivinpaperiarkki.  Valele ahvenfileet sitruunamehulla ja pyöräytä ne corn flakes-murskassa. Nosta leivinpaperille.

Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä reilu pala voita. Kun voi ruskistuu kevyesti ja tuoksuu pähkinäiseltä, nosta muutama kalafilee kerrallaan pannulle. Paista fileet molemmilta puoliltaan kauniin kullanruskeiksi. Tarjoa välittömästi.

siiklit_kantarellit_ahvenet (738x1280)

Mehevä kantarellimuhennos ja likimain läpikuultavat Siiklit täydensivät aterian. Muuten: olen tänä kesänä kiinnittänyt huomiota ruokakuvien varhaisperunoihin. Ne ovat olleet usein ruskean kuoren tai sellaisen  ruman keton peitossa. Eikö uusien perunoiden rapsuttelu enää kuulu keittiön perusproseduureihin? Eli olenko tässäkin asiassa viimeinen brontosaurus…

Kermaan muhennetut kantarellit

n. 1 l kantarelleja
50 g voita
1 kpl pieni sipuli
1-2 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja mustapippuria myllystä
n.4 dl kermaa
(tilkka sitruunanmehua tai kuivaa sherryä)

Kuumenna paistokasari ja lisää kantarellit. Lisää kasariin voi siinä vaiheessa, kun kantarelleista ei enää irtoa kosteutta. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, kuullota sitä hetki. Lisää vehnäjauhot ja mausteet. Lisää kerma muutamassa erässä, kun jauhot ovat paahtunut hetken. Hauduta muhennosta kymmenisen minuuttia tai pidempään. Tarkista maku, lisää halutessasi tilkka sitruunamehua tai kuivaa sherryä. Tarjoa ahvenfileiden kera tai vaikka sellaisenaan.

mustikat_marko_paanasen_tapaan (1280x891)

Jälkiruoaksi valmistin meille Gloria-lehden 10 parasta -kirjasta Marko Paanasen ohjeella mustikoita ”Blueberry Penny” eli Amaretto-liköörillä maustetun creme fraichen kera. En lukeudu manteliliköörin ystäviin, mutta onneksi sitä saa Alkosta miniatyyripulloissa. Makuyhdistelmä oli mainio, aivan uudenlainen.

Mustikat Marko Paanasen tapaan ”Blueberry Penny”

n. 1 l mustikoita

kastikkeeseen:
2 tlk creme fraichea
0,5 dl sokeria
0,5 dl mantelilikööriä (Amaretto)

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa jäähdytettyjen mustikoiden kera.

tiimalasihourglass

Tämä viikko vielä ja sitten päästään lomalle. Huoooohhhhhhhhhhhhh……….