basilikapuu1

Pestokastikkeen valmistaminen on jäänyt to-do-listalle varmaankin sen vuoksi, että basilikaviljelmäni eivät ole kantaneet kunnollista satoa. Vaan tänä kesänä kaikki on ollut toisin! Bongasin nimittäin Cittarista basilikapuun, joka on viihtynyt meillä käsittämättömän hyvin!

basilikapuu2 (861x1280)

Ihmetykseni on aitoa, sillä aiemmin pidin kotiamme ruukkukasvien saattohoitolana. 

Basilikapuu on Järvikylän Kartanon kesän 2014 yrttiuutuus. Basilkapuu on pienilehtisen kreikkalaisen basilikan ja varrellisen basilikan risteytys. Omasta mielestäni siinä on tavallista basilikaa voimakkaampi tuoksu ja kenties makukin. Komea se ainakin on!

Istutin basilikapuun suurempaan ruukkuun, kuten käyttöohjeissa suositeltiin. Noin kerran viikossa olen antanut sille kasteluvedessä biologista lannoiteliuosta. Muuten se on saanut elellä rauhassa varsin paahteisessa paikassa eli meidän olohuoneemme eteläikkunalla.

Kasvu on ollut reipasta ja pääsipä kerran osa kasvista repeämäänkin latvuksen painosta. Hyvin se on toipunut leikkaamisesta. Pestoa varten nyrhin puun latvuksia oikein roheasti, ja nyt on jo uusi kasvu peittänyt loven.

Pesto sauce and cherry tomatoes

Peston ohjeen otin Saku Tuomisen ihanasta ”Aglio & Olio”-kirjasta. Yllättäen suolan lisääminen kastikkeeseen paransi makukokemusta. 

Pestokastike

1 l basilikan lehtiä
2-3 kpl valkosipulin kynttä
30 g pinjansiemeniä
0,5 dl raastettua parmesaania
1, 5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Laita basilikan lehdet, valkosipulin kynnet kevyesti paloiteltuina, (paahdetut) pinjansiemenet, vastaraastettu parmesaani ja öljy sekoituskannuun. Aja sauvasekoittimella sileäksi. Lisää suolaa ja mustapippuria, tarkista maku.

Siirrä pestokastike jääkaappiin vetäytymään pariksi tunniksi. Maista uudelleen ja lisää tarvittaessa suolaa tai öljyä.

Säilytä pestokastike jääkaapissa kannellisessa astiassa. Käytä noin viikon aikana.

pestopasta1 (1280x917)

Ja pestopastaahan pestokastikkeesta sitten piti tehdä. Voi ihme miten herkullista! Sprättäilemätön, rehellinen maku. Miten olen voinut olla NIIN typerä, etten oel aiemmin tullut kokeilleeksi pestoa! 

pestopasta2 (1280x816)

Ja kuinka saatoin jatkaa typeryyttäni keittämällä meille aivan miniannoksen spagettia? Sehän loppui kättelyssä.

basilika1

No. Basilikapuu kasvaa edelleen, joten taidan tehdä uudet satsit niin pestoa kuin pestopastaakin. 

Vaan meillepä on palannut kesä tänne Suomen tropiikkiin, JEEEEEEEEEEEEE!!! Ny rillataan eli tänään laitetaan taas ruokaa ulkosalla. 

10 kommenttia artikkeliin ”Miksi en aiemmin ole valmistanut pestoa?

 1. Pesto on aivan ihanaa ja basilikasta pidän muutenkin. Basilikapuu on aivan ennenkuulumaton juttu minulle – täytyy oikein katsoa, löytyisikö täältäpäin moista. Miten iso tuo Rouvan puu oikein on?

  1. Pestoa meilläkin oli jo ollut, mutta valmiina purkitettuna. Kyllä tämä kotitekoinen peittosi sen mennen tullen :)! Basilikapuu on noin puolimetrinen. Runko on kovin hento, mutta lehvästö upea. Luulisi, että siellä Ison Veden takana noita löytyisi kun täälläkin 🙂

 2. Hiphei, täällä toinen pienbasilikaviljelijä 🙂
  Keväällä kaupasta ostettu pieni puska altakasteluruukkuun istutettuna ilahduttaa vieläkin. Lehtien riipiminen vain innosti uutta kasvua . Pestoa pakastin pieniin Minigrip-pusseihin, toimii! Loppusadosta taidan vääntää vielä satsin sitruunankuorella maustettua versiota ja pakastan sitäkin jääpalamuotteihin.
  Ihan uusi tuttavuus minullekin tuo sinun hieno puusi. Taidat sittenkin olla ihan pro viherpeukaloinnissasi, vaikka muuta väität 😉

  1. Haa, kerropa miten se pesto jäätyy, kun siinä on niin vähän vettä? Olen nimittäin tuon vinkin lukenut lehdestä, ja ihmetellyt öljyn jäätymistä. Meneekö se ihan umpijäähän? Luin myös siitä, että pesto ei säily jääkaapissa kovin pitkään, ja siksi tuo säilöminen kiinnostaa :)!

   Ja sitruunaa taidan kokeilla minäkin, sen maku sopii varmasti hyvin basilikaan. Kiitos vinkistä!

 3. Haa, olet oikeassa, ei umpijääksi vaan jähmettyneeksi :)! Pakastan myös kaupasta ostettujen pestopurkkien jämät juurikin tuon pilaantumisen välttääkseni. Maku ei kärsi, ei koostumuskaan. Pesto on parasta. Tai ainakin hyvää.

  1. Hahhaa, kokeilenpa tuota – kiitos tiedosta 🙂

   Postailen muuten lähipäivinä yhden piirakan ohjeen. Käytin siinä sinulta saamiamme savumuikkuja! Olivat peijoonan hyviä, KIITOS!

 4. IHANA kuulla, jään odottamaan ohjettasi. Unohdin kertoa sinulle yhden vinkin niistä muikuista. Kokeilepas öljyyn säilöttyjä muikkuja karjalanpiirakoiden päällä. Helppoa vierastarjoilua, toimi hyvin sormiruokana kokkareilla. Samalla niin perisuomalaista!

Comments are now closed.