cobb_salaatti_1 (1280x925)

Salaattia, salaattia ja enemmän salaattia! Näin tuo kevät toimii, tekee mieli tuoretta ja raikasta ruokaa. Cobbin salaatti oli eiliseen asti tuntematon suuruus, mutta se jää meidän perheemme ruokalistalle. Oli nimittäin nimpal hyvää!

cobb_salaatti_2p (1280x924)

Salaateissakin on omat klassikkonsa, esimerkiksi Nizzan salaatti tonnikaloineen ja sardelleineen, Caesar-salaatti parmesaaneineen ja krutonkeineen, kreikkalainen salaatti oliiveineen ja fetajuustoineen ja länsirannikon salaatti äyriäisineen ja parsoineen.

Kotijääkaapin sisältöä katsellessani nousi mieleeni Cobbin salaatti, joka lienee amerikkalaisin klassikoista. Se on Hollywood Brown Derby -ravintolan nimikkoannos ja syntynyt tiettävästi jo 1930-luvulla.

Wikipedian mukaan salaatti on saanut nimensä ravintoloitsijan, Robert Howard Cobbin mukaan. Tarina kertoo, että salaatti olisi rakentunut keittiön ruoantähteistä tyydyttämään ravintoloitsijan nälkää ravintolan sulkemisaikaan eli puolilta öin.

Cobbin salaattiin ei ainakaan meidän varastoistamme ihan kaikkia aineita olisi löytynyt, mutta melkein. Ainesosia on nimittäin runsaasti! Salaattireseptin muistamiseksi onkin kehitetty sääntö: EAT COBB, jossa E viittaa kananmuniin, A avokadoon, T tomaattiin, C kananpoikaan, O sipuliin, ensimmäinen B pekoniin ja jälkimmäinen sinihomejuustoon.

Nyt onkin helppoa muistaa tarveaineet kauppareissulla.

Cobbin salaatti

2-3 kpl keitettyä munaa
1-2 kpl avokadoa
2-3 kpl tomaattia
n. 300 g grillattua broilerin rintafileetä
1 npp ruoho- tai kevätsipulia
n. 150 g pekonia
100 g sinihomejuustoa
1 ps salaattisekoitusta tai rapeaa keräsalaattia, jäävuorisalaattia tai endiiviä
(minipaprikoita)

kastikkeeseen:
1 rkl dijoninsinappia
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sokeria
mustapippuria ja suolaa  myllystä
1-1,5 dl oliiviöljyä

Kuori ja lohko kananmunat ja avokadot. Paloittele tomaatit ja kypsät, jäähdytetyt broilerin rintafileet. Hienonna ruoho- tai kevätsipulit. Paahda pekonit rapeiksi paistinpannulla tai 200 c uunissa. Murustele sinihomejuusto.

Kokoa salaatti: levitä salaattisekoitus tai suikaloitu salaatti laakealle tarjoiluvadille. Asettele esikäsitellyt raaka-aineet salaattipedille sektoreittain tai sekoita ne keskenään ja levitä lehtisalaatille.

Valmista kastike: mittaa sinappi kulhoon, lisää joukkoon viinietikka, sitruunanmehu, sokeri, suola ja mustapippuri. Vatkaa ainekset sekaisin ja aloita oliiviöljyn lisääminen. Jatka vatkaamista. Sinapin avulla öljy ja nesteet emulgoituvat ja tuloksen on kauniin sileä salaattikastike. Tarkista maku.

Tarjoa salaatti ja kastike erikseen tai kaada kastike salaattiin. Nauti Cobbin salaattia valkoviinin ja patongin kera.

IMG_3858 (1280x1004)

Meillä on täällä luonnossa huikea näytelmä meneillään, kun Kuusistonsalmesta ovat jäät lähdössä. Otin kuva hetki sitten, ja siinä näkyy, kuinka itätuuli painaa jäämassaa Kaarinaa kohti.

Vaikka talvi oli mitä oli, meni salmi jäähän, ja ikävä kyllä säilyttikin hyhmeen todella pitkään. Öisin on ollut muutama aste pakkasta ja päivisin melko tuulista, joten jääpeite on saanut tarvitsemansa kylmyyden.

Eilen illalla, kun istuin työhuoneessa ovi avoinna terassille, kuulin ensimmäisen kerran tänä keväänä meren äänen. Se sitten jaksaa sykähdyttää – ihan kuten metsän humina lehtien puhjettua puihin.

Aah, kevät.

8 kommenttia artikkeliin ”Cobbin salaattia

  1. nam – taas! ja hauska musitisääntö tuo EAT COBB – voi marketissa ihmetellä että miten sen nyt menikään 🙂 Mukavaa viikonjatkoa teille! ( minulla on muuten ollut hillitön avokadohimo jo monta viikkoa, ja olen niitä siis syönytkin leivän päällä ja pastan kanssa -enkä ole raskaana.hih 🙂

    1. Meillä myös avokadoja menee kilokaupalla :)! Ne ovat NIIIIIN hyviä ja kun vielä saa valmiiksi kypsinä, niin eipä parempaa olekaan. Mukavaa viikonjatkoa teillekin 🙂

    1. Voi kuinka kiva kuulla 🙂 Mekin tykättiin salaatista ihan mahdottomasti. Aurinkoista loppuviikkoa ja viikonloppua Aurinkokaupunkiin!

  2. Kiitos ihanasta ohjeesta! Ollaan herra E:n kanssa jo toista viikkoa sairaana ja ei ole ruoka oikein maistunut. Eilen tein tätä salaattia ja se maistui molemmille, todella hyvää.

Comments are now closed.