silakkarullat_1

Jokunen viikko sitten silakat palasivat myyntitiskeille, ja ensi viikolla Turussakin käynnistyvät perinteiset silakkamarkkinat. Olipas huikeaa keitellä silakoita etikkaliemessä piiiiiiiiiiiitkästä aikaa.

silakatilmanlienta

Ovat ne niin paljon kauniimpia ennen keittämistä.

Silakkarullat ovat meidän perheemme kestosuosikkeja, näitä oli jopa seitsemän vuotta ja rapiat sitten hääpöydässämmekin. 

Etikkasilakoiden kypsennysliemi on versio ruotsalaismallisesta 1-2-3 –liemestä. Länsinaapurit keittävät liemensä sokerisempana eli laittavat 1 osan väkiviinaetikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä.

Rouva R. rakentaa silakkaliemen näin: 1 osa sokeria, 2 osaa väkiviinaetikkaa ja 3 osaa vettä. Voisihan tuota alkuaperäistäkin joskus kokeilla, ainakin se sopii tähteeksi jääneiden paistettujen silakoiden marinoimiseen paremmin kuin omani.

Etikkasilakat ovat parhaimmillaan vetäydyttyään kunnolla. Kun silakat keittää illalla, on seuraavan päivän lounas valmis: hyvää ruisleipää, kylmää olutta ja ihanan kirpeitä silakoita. 

silakkarullat_2

Etikkasilakat

etikkaliemeen:
1 dl sokeria
2 dl väkiviinaetikkaa
3-4 dl vettä
n. 1 rkl suolaa
n. 10 kpl maustepippuria
n. 10 kpl valkopippuria
muutama laakerinlehti

etikkasilakoihin:
1 kg silakoita tai n. 600 g silakkafileitä
hienonnettua tilliä
1-2 kpl sipulia ohuina renkaina

Aloita etikkasilakoiden valmistaminen kiehauttamalla mausteliemi. Kuumenna vesi, lisää sokeri ja sekoita kunnes se sulaa. Lisää muut mausteet ja aivan lopuksi väkiviinaetikka. Jätä jäähtymään silakoiden perkaamisen ajaksi.

Perkaa silakat eli katkaise päät, avaa vatsat ja poista sisältö. Huuhtaise silakat nopeasti kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Poista selkäruodot.

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja nosta ne laakean kattilan tai paistokasarin pohjalle. Hienonna tilli ja levitä puolet tillisilpusta keittoastian pohjalle. Kiepauta silakkafileet rullalle ja lado maustekasvisten päälle tiiviiksi rykelmäksi. Levitä loput sipulirenkaat ja tillit silakoille.

Kaada liemi kattilaan ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Laske lieden lämpötila pienemmäksi ja hauduta silakkarullia 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä. Liian kovalla lämmöllä keitettäessä silakat hajoavat helposti. Silakka muuttuu kypsyessään vaalealihaiseksi.

Jäähdytä keitos ja anna liemen makujen imeytyä silakoihin seuraavaan päivään. Nauti ruisleivän ja oluen kera.

raadelma_13102015

Syksy on nyt ottamassa niskaotettaan, sen näkee kaikessa. Muutama pakkasyö muutti maiseman sävyt kellertäviksi. Jokunen viikko vielä, ja sitten maisema on mieluiseni: vain erilaisia harmaan sävyjä. 

kurki_ruukussa

Syystöitä tämäkin: meidän risukurkemme pääsi uuteen paikkaan, kun istutin tukitiilen ulkoruukkuun ja sen päälle tuommoisia talvivihreitä. Vielä puuttuu ulkovalaistus linnusta. Aikas kiva jo nyt.

Parin kuukauden työrupeama on inasen helpottamassa. Voi taas suunnitella jotakin, jopa pientä virkistystoimintaa – ja sepä tuntuu hyvältä. Onnellinen yrittäjä 🙂

2 kommenttia artikkeliin ”Silakkarullia etikkaliemessä

  1. Kylläpäs rupesi tekemään silakoita mieli. Mutta kauppaan en sentään tälle päivälle enää lähde 🙂 Houkuttelevat kuvat!

Comments are now closed.