Keittiön yrttinurkkaus alkaa jo näyttää keväiseltä.

Ihanaa aurinkoista lauantaita, kalimera, kalispera, jassu ja jotakin siihen suuntaan!

Teimme alkuvuodesta Herran kanssa itsellemme  kuvitetut aarrekartat, joihin listataan toiveita ja unelmia. Aarrekarttateorian mukaan toiveet alkavat toteutua, kun niitä kohti edetään määrätietoisesti tai ainakin alitajuisesti. Tuskin tuosta haittaakaan on, vaikkei ihan kaikkeen uskoisikaan.

Rouvan aarrekartassa komeilee keskeisellä paikalla kuva Santorinin saarelta. Vietin saarella kaksi viikkoa joskus 1990-luvulla, ja näistä toisen rakkaan sisareni Rouvan Pirkanmaalta kanssa. Meillä oli noihin aikoihin tapana lähteä heti kesäloman aluksi Kreikkaan päästäksemme irti arjesta. Reissut olivat melko hulvattomia, ja niistä Santorini jäi jotenkin omituisesti mieleeni. Sinne haluaisin palata, ja nyt siis rakkaan Herrani kanssa. Jos siis aarrekartta pätee, niin ”kalimera” vaan ja menoksi.

Koska en siis täysin usko aarrekarttatouhuun, päätin valmistaa meille kreikkalaistyyppisen aterian viikonlopuksi. Se piti tehdä jo eilen, mutta työkiireiden vuoksi hanke lykkäytyi tälle  päivälle. Marinoidut munakoisot tein illalla (kuvassa oikealla keskimmäisessä vadissa), mutta ne olivat niin kamalan makuisia, että reseptiä en julkaise.

Sen sijaan munakoisokulhon vieressä vasemmalla olevien lihapöyöryköiden ohje tulee tässä:

KREIKKALAISTYYLISET LIHAPULLAT

n. 500 g naudan paistijauhelihaa tai lammasjauhelihaa
2 kpl sipulia hienonnettuna
2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 2 rkl persiljaa hienonnettuna
n. 2 rkl basilikaa hienonnettuna
2 kpl kananmunaa
n. 0,5 tl suolaa
n. 0,5 tl mustapippurirouhetta
2-3 rkl soijakastiketta
4 tippaa Tabasco-kastiketta
ripaus cayennepippuria

paistamiseen: ruokaöljyä

Sekoita jauhelihan joukkoon hienonnetut sipulit, mausteet ja kananmunat. Vaivaa taikinaa hetki. Jätä se huoneenlämpöön tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Itse ladon ne leivinpaperille tässä vaiheessa, sillä siitä ne on helppoa nostaa pannulle eikä tule turhaa tiskiä.

Paista pyörykät öljyssä kuumalla paistinpannulla. Nosta ne uunivuokaan ja kypsennä n. 150 C uunissa kymmenisen minuuttia. Tarjoa vaikkapa Choriatiki salatan eli kreikkalaisen feta-salaatin kera.

Noin tuli taas yksi lihapullaohje valikoimaan!

Meidän kreikkalaistyyppinen ateriamme rakentui lihapyöryköistä, kreikkalaisesta salaatista (jokaisella lienee oma reseptinsä), tsatsikista (ohje partasuujugurttipurkin kannesta), maalaisleivästä ja niistä kamalista munakoisoista. Jos jollakin teistä on ratkaisu munakoiso-ongelmaan, jättäkää se kommenttilootaan ja olen iloinen.

Nämä omani valmistin paahtamalla itketetyt munakoisoviipaleet parilapannulla ja laittamalla ne marinadiin, jossa oli sitruunanmehua, vettä, valkosipulia ja mustapippuria. Lisäsin joukkoon hieman oliiviöljyä. Idean sain Sikke Sumarin Italia-ohjelmasta, mutta ohje ei ole sieltä, vaan vanhasta Glorian 10 parasta -keittokirjasta. Joka puolestaan on yleensä laitaast’ luotettava. Mutta jotakin meni pieleen nyt.

Lauantai kulunee näissä merkeissä eli rauhallisesti. Hiukkaakaan ei nyt häiritse  olohuoneen pölyinen pöytä!

2 kommenttia artikkeliin ”Kalimera ja silleen

  1. Teillä on aina niin kauniit kattaukset! Lihapullatkin kuulostavat herkullislta.

    En tiedä onko tämä vastaus munakoison marinoinnin epäonnistumiseen, mutta teen melko samalla tavalla marinoinnin kuin sinäkin – paitsi – en laita marinadiin vettä. Öljyä sen sijaan reilusti, sitruunamehua tai viinietikkaa, valkosipulia, sokeria ja mausteita kuten yrttejä kuten basilikaa, jota sinulla on yrttinurkkauksessa 😉

    1. Pitänee kokeilla uudelleen munakoisoa ja noudattaa sinun ohjettasi. Jotenkin se kiehtoo ruokalajina. Toinen, mitä olen usein ajatellut, mutta en milloinkaan toteuttanut, on sellainen valekaviaari, jossa on munakoisoa ja sardellia (muistaakseni). Tavoitteena olisi virittää helteisenä kesäpäivänä meze-tarjoilu. Onneksi on vielä aikaa!

Comments are now closed.