Olen aiemminkin hehkuttanut elämäämme täällä Raadelmassa – ja etenkin ihania naapureitamme: ovikello soi ja naapurilla on  matkassaan mahtikassillinen vastakerättyä pinaattia! Ja minkälaista pinaattia! Rapeaa, syvän vihreää ja niin maukasta että vie kielen mennessään.

Mukana oli myös tällainen uhkea varsi, jossa näkyvät jo pinaatin kukat. Aika vanhaksi piti elää ennen kuin tämmöistäkään näki :)!

Eipä sitten muuta kuin keittiöön ja hommiin. Valmistin meille (ja naapurillekin) pinaattisen kylmäsavulohirullan. Maistui kuumana loppukesän iltapäivänä aikas mainiolta viileän valkoviinin kera.

Pinaattinen kylmäsavulohirulla

pinaatin käsittelyyn:
noin 1 litra tuoretta pinaattia (100 g ryöpättynä)
vettä, suolaa
munakasrullaan:
75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa + pinaatti
4 kpl kananmunaa
noin 1 tl suolaa
0,5 tl tl leivinjauhetta
täytteeseen:
1 ras maustamatonta tuorejuustoa, esim. Philadelphia (noin 200 g)
1 dl creme fraiche
noin 150 g kylmäsavulohta
1-2 kpl kevätsipulia
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

koristeluun: sitruunan lohkoja, tilliä

Aloita valmistus pinaatin ryöppäämisellä: kuumenna runsaasti vettä kiehuvaksi. Mausta suolalla (noin 1 tl / litra vettä). Lisää kattilaan huuhdellut pinaatit. Nosta keitos uudelleen kiehuvaksi ja keitä kahden minuutin ajan. Valuta pinaatit ja viilennä ne juoksevassa vedessä. Valuta uudelleen. Purista nyrkissä kuivaksi. Jauha pinaatit hienoksi monitoimikoneessa.

Laita uuni kuumenemaan 200 C. Peitä leivinpelti leivinpaperilla.

Valmista munakasrulla: Sulata kattilassa voi, ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Keitä vielä parin minuutin koko ajan sekoittaen. Lisää pinaatti sekoittaen. Anna jäähtyä.

Lisää kattilaan munat, suola ja leivinjauhe. Vatkaa seos sähkövatkaimella tasaiseksi.

Levitä taikina leivinpellille. Tasoita taikina. Paista uunin keskiosassa noin 20 minuutin ajan tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa pohja leivinpaperille ja irrota päältä leivinpaperi.

Valmista täyte: Sekoita tuorejuusto ja creme fraiche. Leikkaa ruodoton kala pieniksi kuutioiksi. Lisää se tuorejuustoseokseen. Lisää myös hienonnettu kevätsipuli ja tilli. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla.  Tarkista maku. Levitä seos jäähtyneelle munakaslevylle. Rullaa levy pitkältä sivulta kääretortun tapaan. Kiedo rullat leivinpaperiin ja alumiinifolioon.

Anna vetäytyä jääkaapissa 1 – 3 tuntia tai yön yli. Koristele rulla sitruunan lohkoilla ja tillillä. Tarjoile viileän valkoviinin kera.

On kyllä vaivan väärttiä käsitellä itse pinaatti. Tällä ei ole mitään tekemistä sen pakastepussisilpun kanssa. Laitoin osan jättisatsistamme pakasteeseen tulevien herkkuhetkien varalta.

Tuollainen munakasrullan viipale sopisi vallan hyvin aterian alkupalaksi tai juhlavan kahvipöydän pikkusuolaiseksi.

Josta näin näppärästi rakennamme aasinsillan juhlintaan: voitteko uskoa, että Rouva Raadelmasta on blogannut jo kymmenen vuoden ajan? No, en minäkään, mutta näin on päässyt käymään.

Aloitin bloggaamisen tarkalleen ottaen 18.8.2010. Ensimmäiset postaukset ovat täyttä diibadaabaa, ne löytyvät tuolta arkistosta, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. Tavoitteeni oli ylläpitää verkkokirjoittamisen rutiineja, koska määräaikainen tiedottajan pestini oli päättynyt eikä uudesta työstä ollut tietoakaan. Eikä sitä sitten tullutkaan, vaan erinäisten mutkien kautta päädyin perustamaan oman yrityksen. Olisi muuten muutamakin kommentti tähän parhaillaan vellovaan ikääntyneiden työllistämiskeskusteluun. Tervemenoa työnhakuun yli 50-vuotiaat…

Mutta sitten marraskuussa 2010 keksin, että julkaisenpa jonkin reseptin ihan vaan huvin vuoksi. Tattadaa, tältä näyttää ihan eka ruokakuva:

Herahtiko vesi kielelle? Buaahhaaaa!!!!! Karsea kuva!!!! Ruoka on kaikenlisäksi todella herkullista, tirripaistia. Voitin ohjeella Turun Kauppahallin reseptikisan kakkossijan aikoinaan. Ohje löytyy täältä (klik).

No, enpä tiedä onko tämäkään kuva kovin kaksinen, mutta ainakin jonkinmoista kehittymistä on tapahtunut. Ja onhan tässä tullut harjoiteltuakin: blogissani on noin 750 artikkelia eli postausta. Vuosina 2012 – 14 postasin aktiivisimmin, sittemmin on tahti hiipunut. Ja olihan minulla rinnakkaisblogikin jonkin aikaa Turun Sanomien Ruoka-sivustolla kymmenkunnan muun paikallsibloggaajan kanssa. Se oli kivaa aikaa!

Näyttökertoja blogissani on noin 750 000, ja kävijöitä noin 345 000. Aktiivisimmin täällä käydään tiistaisin klo 16., mikä on aika mielenkiintoista. Onko silloin ihmisten elämä tylsimmillään vai mikä tänne johdattaa? Kiitos kuitenkin ihan joka ikisestä käynnistä, olette parhaita ❤

Suosituimmat artikkelit ovat ”Takatalveen sopivaa ruokaa: hunajaista possun ulkofileetä ja rapeita perunoita”. Kakkosijalle kapuaa postaus ”Kermassa haudutetut possunkyljykset” ja pronssia vie ”Hunajaista Aurajuusto-sipulipiirakkaa”. Aika sikamainen podium, tai hunajainenkin – miten asiaa katsoo 🙂

Nyt pitäisi varmaankin luoda jokin katsaus tulevaan, mutta siteeraan edesmennyttä vanhempaa valtiomiestä Ahti Karjalaista: ”Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen”. Tai viäntäen: ”Suattaap ollannii, jotta jatkan bloggaamista, suottaap olla etten” – kukapa tietää?

Joka tapauksessa: kiitos teille kaikille, jotka olette käyneet lukemassa näitä päästöjäni, jopa kommentoimassa! Kuulemiin tällä erää, tai kuten turkulaiset sanovat ”Ei täs mittää!”

8 kommenttia artikkeliin ”Blogi 10 vuotta: juhlitaan pinaattisen kylmäsavulohirullan voimin

  1. Näitä on ollut mukava lukea. Ja nähdä aina välillä salmen jää- ja säätilanne. Itse olen ollut eniten kylmien kalareseptien perässä. Hyviä jatkoja! mk

  2. Just mulle mieleinen resepti tuo kylmäsavulohirulla (gluteenittomalla jauholla tosin)! Kiitos!
    Paljon onnea täydelle kympille – toivottavasti törmäillään jossakin tilaisuudessa tulevaisuudessa ❤

  3. Postauksiasi on ollut tosi kiva lukea ja vieläkin haen ohjeita sivuiltasi. Seurasin sivuasi ahkerasti, kun tuotit sinne sisältöä usein. Älä vaan lopeta! Onneksi olkoon täydestä kympistä 🙂

    1. Kiitos onnitteluista! Tahti on kyllä hidastunut, koska tuntuu siltä, että kaikki on jo kertaalleen kirjoitettu 😊! Lupaan jatkaa.

Comments are now closed.