Aurinkoista lokakuuta! Raadelmassa on saatu nauttia viime päivinä mitä ihanimmista säistä: aurinko on paistanut ja lämpötilat kohonneet parinkymmenen plusasteen tuntumiin. Syyskiireet ovat pitäneet Rouvan poissa blogista, mutta tässäpä muutama ruokajuttu pikakelauksella.

Aloitetaan lohiresepteillä. Alkusyksyllä tai loppukesällä, miten vaan, lohta sai melkomoisen edullisesti. Pienessä perheessä yhdestä kalasta saa helposti kaksikin ateriaa. Eli kannattaa ostaa kokonainen vonkale, fileoida se itse ja kokkailla hieman erityyppisiä ruokia. ”Kiukkuisen kauppiaan srirachalohi” on Kauppalehden Mikko Takalan ohje ja meillä moneen kertaan todettu toimivaksi. Suosittelen!

Kiukkuisen kauppiaan sriracha-uunilohi

600 g ruodotonta lohta / kirjolohta
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl srirachaa
(1 rkl seesaminsiemeniä)

ruohosipulia hienonnettuna (myös korianteri, thaibasilika tai kevätsipuli ajaa asian)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi.

Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja laita lohi kyytiin nahkapuoli alaspäin.

Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa ruohosipulia lukuun ottamatta. Kaada mausteseos kalan pinnalle.

Kypsennä kalaa noin 10-15 minuuttia ja valele pintaa kastikkeella pari kolme kertaa kypsennyksen aikana. Tavoitteena on saada soija-hunajaseos paahtumaan kauniisti kalan pinnalle. Kala kypsyy erittäin nopeasti, ja on valmista kun lihan rakenne on mehevän lohkeavaa.

Viimeistele kalan pinta hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla käytettävissä olevilla yrteillä. Tarjoa salaatin kera.

Oman lohikeittoni ohjetta olen jengannut sitten päätökseni luopua valmiista liemitiivisteistä. Jos niitä haluaa käyttää, löytyy joutuisampi ohje täältä (klik). Tässä siis ”lisäaineeton” versio:

Lohikeitto Rouva Raadelman tapaan

lohiliemeen:
huuhdeltu lohen ruoto ja pää (ilman kiduksia)
purjosipulin ja palsternakkojen puhdistusjämät
sipuli
tillin varret
suolaa

keittoon:
1 kpl purjosipuli (iso tai kaksi pientä)
2 kpl sipulia
1- 2 kpl palsternakkaa
n.30 g voita
noin 3 dl kuivaa valkoviiniä
noin 5 dl lohilientä
5-6 kpl perunaa
3 dl kermaa
1 npp tilliä
(1 npp ruohosipulia)
n.500 g lohifileetä
1 dl valkoviiniä
suolaa maun mukaan
valkopippuria

Aloita käsittelemällä lohi ja valmistamalla lohiliemi: irrota lohesta fileet. Huuhtele lohen ruoto ja pää, josta on poistettu kidukset. Irrota lohifileistä evät ja poista kylkiruodot. Ota talteen. Poista lohifileistä nahkat (nekin voi halutessaan käyttää liemeen). Siirrä lohifileet jääkaappiin odottamaan.

Laita lohen perkuupalaset kattilaan ja lisää kylmää vettä. Nosta kattila liedelle ja kuumenna keitos kiehumapisteeseen. Poista vaahto ja muut mahdolliset epäpuhtaudet. Lisää karkeasti lohkottu sipuli sekä purjon vihreät osat että palsternakan kuoret ja kantapala. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kasvikset pehmenevät. Huom! Älä kuitenkaan keitä puolta tuntia pidempään, koska pitkään keitettäessä kalaliemeen muodostuu ikävä maku. Siivilöi liemi ja heitä keitoksen kiinteät aineet pois (ne eivät enää maistu juuri miltään)

Valmista varsinainen lohikeitto: hienonna purjosipuli ja kuoritut palsternakat sekä sipulit. Kuori perunat ja kuutioi ne, jätä kylmään veteen odottamaan.

Kuumenna kattila ja sulata nokare voita. Kuullota sipulit. Lisää joukkoon palsternakka- ja purjopalat. Kuullota hetki, lisää sitten kattilaan viini ja kiehauta. Lisää siivilöity lohiliemi ja nosta uudelleen kiehuvaksi. Lisää nyt kerma ja kuutioidut perunat. Mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Keitä keittopohjaa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

Viipaloi lohi ja paloittele viipaleet parin senttimetrin suikaleiksi. Hienonna mausteyrtit. Nosta keitto kiehumapisteeseen ja lisää kalat sekä tilli- ja ruohosipulisilppu. Laske lämpötila ja anna keiton poreilla noin kymmenen minuuttia. Kala keitetään aina ”hymyilevällä” lämmöllä.

Arjesta poiketaan ihan hetkeksi juhlavampiin tunnelmiin. Syyskuun loppupuolella vietimme kymmenettä hääpäiväämme eli tinahäitä. Juhlan kunniaksi kokkailin meille karitsan karetta punaviinikastikkeella sekä ihanaa perunakakkua. Kumpaisenkaan ei ole tarjolla reseptiä, koska kiire… tiedättehän 🙂

Vaan olipa se herkullinen ateria. Rustailen ohjetta, jahka ehdin. Kareen valmistin Mie de Pain -tyyppisesti. Punaviinikastiketta en ole aiemmin saanut onnistumaan, mutta nyt meni kerralla maaliin. Googlettelemalla Rouvakin näitä reseptejään etsii, joten noilla halutermeillä voi jotakin löytyä.

Vaan arkeahan tämä elämä etupäässä on – eikä aina tahdo keksiä mitään iltaruoaksi sopivaa. Sellaista nopeasti valmistuvaa, helppoa, hyvää eikä kamalan epäterveellistä. Ja jälleen kiitokset nettilöydöksille. Tämän tortellinivuokaohje on suoraan Hesarin ruokasivuilta, jotka ovat kyllä ihan kingit.

Viiden aineksen pastavuoka

250 g juustotäytteisiä tortellineja (tuorepasta)
500 g valmista tomaattipohjaista pastakastiketta  (tai Muttia + omat mausteet)
400 g siskonmakkaroita + paistamiseen nokare voita
150 g mozzarellaraastetta
1 pallo mozzarellaa
nippu basilikaa tai persiljaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Öljyä uunivuoka kevyesti.

Esikeitä tortellineja 3 minuuttia suolalla tai maustetussa vedessä. Valuta ja pane uunivuokaan.

Kypsennä siskonmakkarat: kuumenna paistipannu ja sulata voinokare. Puristele pannulle siskonmakkarat. Kypsennä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoitellen noin 5 minuutin ajan.

Sekoita tortellinien joukkoon pastakastike, mozzarellaraaste ja siskonmakkarat. Revi paistoksen päälle tuoremozzarella.

Paista 25-30 minuuttia, kunnes kastike on lämmennyt, tortellinit kypsiä ja juusto makoisan kuplivaa.

Silppua päälle persiljaa ennen tarjoamista.

Viikonloppuisin on mukava nauttia elämästä ja lasillisesta rutikuivaa valkoviiniä. Tämä Mysi Lahtisen ”Katkarapupata” on ruokamuistoni vuosikymmenten takaa. Reseptiä olen rukannut hieman, alkuperäisessä oli jotakin epäloogista. Maku on silti säilynyt mielestäni aitona, eli kannattaa investoida yhteen HP-kastikepulloon. Sitä ei oikein pysty muilla mausteilla paikkaamaan – vai onko joku keksinyt korvaavan tuotteen?

Katkarapupata Mysi Lahtisen tapaan

3 dl pitkäjyväistä riisiä
vettä ja suolaa kypsentämiseen riisipakkauksen ohjeen mukaisesti
1 kg kokonaisia pakastettuja katkarapuja tai noin 400 g kuorittuja (isokokoisia)
2 kpl isoa sipulia
2 rkl voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kermaa
3 rkl HP-kastiketta
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 npp tilliä
noin 3 dl mustaleimaemmentalia raasteena

Aloita katkarapupadan valmistaminen keittämällä riisi ja sulattamalla pakastekatkaravut.

Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulisilppu. Kun sipuli on pehmentynyt kunnolla, lisää kattilaan valkoviini. Keittele hetki.

Ota kattila lämmöltä, lisää joukkoon riisi, kerma, HP-kastike, sokeri, suolaa ja mustapippuria maun mukaan ja hienonnettu tilli. Lisää lopuksi katkaravut ja juusto.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja nosta 150 C uuniin noin tunniksi. Tarjoa viileän valkoviinin tai kylmän oluen kera.

Nytpä ei muuta kuin kuulemiin, näihin kuviin ja tunnelmiin – vai mitä Pekka Tiilikainen tapasikaan sanoa? No, tämä ei ollut oikein ”urheilullinen” postaus, vaikka vikkelästi käytiinkin läpi viimeviikkojen kuvasaldoa. Heips vaan!

2 kommenttia artikkeliin ”Syksy pikakelauksella

  1. Kiitos taas kivoista resepteistä! Viimeisimmässä jäin kuitenkin ihmettelemään, onko tarkoitus lisätä iossakin vaiheessa riisi pataan vai tarjotaanko se erikseen?
    Mai

Comments are now closed.