amuse_bouchet_1

Palaan vielä perjantain tunnelmiin. Kokoonnuimme noin 15 ihqun naapurimme kanssa istumaan glögi-iltaa ja suunnittelin meille sellaiset tarjoilut, joissa voin itsekin olla mukana porukoissa enkä väijyä keittiössä. Tadaa, meni juuri kuin olin ajatellutkin!

amuse_bouchet_2

Alkupaloiksi valmistin meille kolmenlaisia amuse boucheja: tomaatti-minimozzarella-, kylmäsavulohimössö- ja kylmäsavuhärkä-amuset. Tuollaisia käteviä amuse-kerta-astioita (hui, mikä sana) saa ainakin Turussa Muovitukusta ja tietenkin ”oikeasta” pikatukusta. Ne toimivat kätevästi tarjoiluvaiheessa, ja annokset olisi varmasti voinut koota jääkaappiin odottamaankin. Itse kasasin setit vieraiden jo saavuttua ja saatua glögi-Kir-maljansa.

Tarkkoja ripaus- ja hyppysellinen-ohjeita en nyt kirjoita (paitsi kylmäsavulohimössölle), mutta kerron raaka-aineet.

tomaatti_mozzarella_amuse

Tomaatti-minimozzarella-amuseen tulee – yllätys-yllätys – minimozzarellapalloja, miniluumutomaatteja, basilikaa ja hyvää oliiviöljyä. Seoksen maustoin merisuolahiutaleilla ja mustapippurilla. Ripaus sokeria pyöristää makua, kesätomaateille sitä ei tarvittaisi.

kylmasavulohi_amuse

Kylmäsavulohimössö-amusen pohjalla on kuutioitua saaristolaisleipää. Kuutiot paahdoin kevyesti uunissa 150 C.

Kylmäsavulohimössö on vanha tuttu ohje:

150 g kylmäsavustettua kirjolohta (mielellään Piipanojan) tai kylmäsavusilakkafileitä
1 kpl pieni punasipuli
1,5 dl smetanaa
1 npp tilliä hienonnettuna
mustapippuria ja suolaa myllystä
(tilkka sitruunanmehua)

Hienonna kylmäsavustettu kala ja kuorittu punasipuli. Sekoita ne sekä hienonnettu tilli smetanaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Tätä saa muuten Turusta valmiina Kauppatorin Kalapojilta silakkaversiona. Se vie kielen mennessään.

kylmasavuharka_amuse

Kylmäsavuhärkä sai kaverikseen krutonkeja (kaupan valmiita Pirkka-merkkisiä), paremesaanilastuja, sitruuna-basilika-marinoituja Gaea-oliiveja ja lorauksen hyvää oliiviöljyä. Kylmäsavuhärkä oli Tammisen ohueksi leikattua lihaa, joka on todella herkullista.

savukalkkuna_bataattilaatikko_punaviinissa_h_punakaali

Pääruokana meillä tarjottiin Saksan tilan savukalkkunaa, joulunmakuista bataattilaatikkoa, punaviinissä haudutettua punakaalia sekä mustaherukkahilloa. Patonkia ja voita oli myös kattauksessa, sekä puna- ja valkoviiniä.

Jokunen viikko sitten uhosin täällä blogissani, että kalkkuna ei meidän huusholliin lennä – paitsi savustettuna. Saksan tila sijaitsee muutaman kilometrin päässä Raadelmasta, ja olemme sieltä muutaman kerran savukalkkunan puolikkaan hankkineetkin. Kalkkuna on todella mehevää ja juuri sopivan savuista, joten suosittelen lämpimästi! 

Bataattilaatikkoon olemme ikihyviksi ihastuneet, ja aivan erityisesti muscovadosokerilla makeutettuun. Valmistuu vaivattomasti kaupan valmiilla bataattisoseella. Ohje on viime vuodelta.

Joulunmakuinen bataattilaatikko

800 g valmista bataattisosetta
1,5 dl kermaa
1 dl korppujauhoja
1 kpl kananmuna
0,75 dl Muscovado-sokeria tai 0,5 dl siirappia
1 tl suolaa
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl valkopippuria

uunivuoan voitelemiseen: voita
bataattilaatikon pinnalle: mantelilastuja

Sekoita bataattisoseeseen kaikki ainekset. Tarkista maku. Voitele uunivuoka ja levitä bataattiseos vuokaan. Ripota pinnalle runsaasti mantelilastuja. Nosta bataattilaatikko 175 C uuniin ja kypsennä tunnin ajan.

Chestnuts

Punaviinissä haudutetun punakaalin erikoisuus on kastanjat. Niiden parissa menikin enin osa tarjoilujen valmisteluajasta, koska kastanjat piti paahtaa uunissa ja tietty kuoria. Blääh, mitä puuhaa, mutta kannatti. Ainakin omasta mielestäni tämä on huippuherkullinen lisäke savukalkkunalle. Itse jätin kuminat pois ruoasta, koska mausteena se jakaa mielipiteet tasan kahtia.  Ne sopivat toki kaalin makuun. 

Punakaalia ja kastanjoita

1 kg punakaalia
75 g voita
2 dl punaviiniä
2 kpl omenaa
0,5 – 1 dl siirappia
1 tl suolaa
1-2 tl kuminan siemeniä
400 g kastanjoita

Leikkaa punakaalit suikaleiksi. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa neljään osaan ja sitten viipaleiksi.

Kuumenna rasva padassa. Lisää kaalisuikaleet. hauduta hetki. Lisää omenat, punaviini, siirappi ja suola. Anna hautua lempeällä tulella noin tunnin ajan.

Kypsennä kastanjat kaalin hautuessa. Leikkaa jokaiseen kastanjaan ristiviilto. Laita kastanjat uunipannuun ja paista 180 C uunissa noin 20 minuutin ajan. Jäähdytä hetki ja kuori. Poista myös nukkakerros kastanjoiden pinnalta.

Mausta kaali ja lisää kuoritut kastanjat. Tarjoa linturuokien lisäkkeenä.

joulukuva_2013 (1280x987)

Nytpä on enää viikko ja rapiat jouluun. Meillä jouluperinteet heittävät tänä vuonna kuperkeikkaa, kun Herra R. laulaa aattona puoliltapäivin Turun joulurauhan julistuksessa ja vielä iltapäivällä jossakin hartaushetkessä. Vaan ovatpa niin pitkät pyhät tulossa, että ei haittaa yhtään. 

Jouluruokien osalta mennään osin perinteistä, osin kenties uuttakin rataa. Lihaliemestä en luovu ja kinkkukin paistetaan. Kaikki muu on vielä avoinna.

Lahjakirjat odottavat jo hyllyn päällä, mutta sitä toivomaani helikopteria en ole vielä nähnyt. Pitänee olla vähemmän tuhma nämä joulunaluspäivät…

5 kommenttia artikkeliin ”Helpot amuse bouchet ynnä muuta

 1. Mums! Asuapa teidän taloyhtiössä..
  Kestääkö bataattilaatikko pakastuksen? Jos, niin pakastaisitko raakana vai paistettuna?
  Toivotaan että pukki tuo kopterin, etuliite löytynee jo omasta takaa..

  1. Hehee, joo toivotaan kopterin löytävän Raadelmaan 😉!

   Bataattilaatikon voi pakastaa raakana, jos bataattisose ei ole ollut pakasteessa. Toisaalta valmissoseesta kun lootan tekee, niin siinä ei monta minuuttia valmistukseen kulu. Mutta jos uunitila on piukassa, niin kannattaa sitten paistaa kypsäksi ja pakastaa. Kuulostaako sekavalta 😄?

   Hyvää joulunalusaikaa!

 2. Nyt on bataatiloota syöty, ja sai kovasti kehuja sekä aikuisilta, että nuorisolta, kiitos reseptistä! Tekohetkellä ei ollut muskottia, joten laitoin hyppysellisen piparkakkumaustetta, ja se toimi loistavasti. Leppoisaa joulun jatkoa, onko se kopteri jo päässyt ilmaan?

  1. Kiva juttu, että bataattilaatikko maittoi :)! Se on myös meidän suosikkimme.

   Kopterin lennättämisessä on ilmennyt pari ongelmaa. Päräytin kopterin kattoon, ja sitten masiina putosi porraskuiluun (n. 5 m korkeudesta). Pahaksi onneksi Arttu-koiramme sattui olemaan juuri silloin rapuissa ja pelästyi pahan kerran. Nyt siis kopteri linkuttaa ja koira pakenee pöydän alle, jos otan kopterin esiin. Ei hyvin alkanut lentäjän ura…

Comments are now closed.