Haa! Tässäpä teille pieni tunnelmapläjäys suoraan Rouvan keittiöstä! Valmistin meille eilen illalla lohikeittoa ja yritin ottaa keitoksesta hämärissä studio-olosuhteissamme valokuvan. Menikin vahingossa videoklipiksi, mutta haitanneeko tuo? Taustalla soi Jaakko Ryhäsen laulama ”On hetki”, joka kuuluu Herran harjoituslaulurepertoaariin.

Ja tässä vielä keiton ohjekin:

LOHIKEITTO TALON TAPAAN
(n. 6 annosta)

1 kpl purjosipuli (iso tai kaksi pientä)
2 kpl sipulia
1 pss suikaloituja keittojuureksia (n. 200 g)
n.30 g voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl vettä
2 kpl kalaliemitiivistettä
5-6 kpl perunaa
3 dl kermaa
1 npp tilliä
1 npp ruohosipulia
n.500 g lohifilettä
1 dl valkoviiniä
suolaa maun mukaan
valkopippuria

Huuhtele ja hienonna purjosipuli ja hienonna kuoritut sipulit. Kuori perunat. Kuumenna kattila ja sulata nokare voita. Kuullota sipulit. Lisää keittojuurekset joukkoon. Kaada kattilaan viini ja kiehauta. Lisää kerma, vesi, kalaliemikuutiot ja kuutioidut perunat. Mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Keitä keittopohjaa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

Viipaloi lohi ja paloittele viipaleet parin senttimetrin suikaleiksi. Hienonna mausteyrtit. Nosta keitto kiehumapisteeseen ja lisää kalat sekä tilli- ja ruohosipulisilppu. Laske lämpötila ja anna keiton poreilla noin kymmenen minuuttia. Kala keitetään aina ”hymyilevällä” lämmöllä.

Tarkista maku. Lisää juuri ennen tarjoilua vielä tilkka valkoviiniä raikastamaan keiton maku. Tarjoile paahdetun ruisleivän ja valkoviinin kera.

Sopisi vaikkapa itsenäisyyspäivän ateriaksi. Musiikin saa sitten valita ihan itse, Ryhänen sopii toki paremmin kuin hyvin.

Mukavaa viikonlopun alkua!