Talvi tuli ja meni. Jos oikein tarkasti katsoo tuota kuvaa, näkee ikkunasta etupihan lumikerroksen. Valmistinkin nämä lihapullat juuri perjantaina, kun lunta tuli taivaan täydeltä. Onneksi edellispäivän kauppareissulta oli paketillinen jauhelihaa jääkaapissa, eikä tarvinnut lähteä auton kanssa liikkeelle ilman talvirenkaita. Nyt ne tietysti ovat jo autossa alla, ja todennäköisesti täysin turhaan seuraavat pari kuukautta.

Lihapullakuvaa kannattaa katsoa tarkasti myös siksi, että kattauksessa on käytetty maailman kätevintä kaitaliinaa ja siihen sointuvia lautasliinoja! Paraisilla toimii mielettömän kiva liikelahja-, sisustustarvike ja astialiike Kelovee, jossa Herra R:n kanssa asioimme jokunen viikko sitten. Keloveesta sain kokeiluun kaitaliinarullan, josta saa juuri oikeankokoisen siipaleen liinaa pöytään.

Olen jo aiemminkin avautunut meidän taipumuksestamme kylvää kastikkeita ruokapöytään, ja niinhän kävi taas. Mutta pyykkisatsin asemesta nakkasinkin liinan roskiin ja repäisin tilalle uuden. Kätevää! Lisäksi liinan kuosi on kaunis ja väri hillitty, samoin kuin sarjaan kuuluvat paperilautas- ja kahviliinat. Jälkimmäiset ehdimme käyttää loppuun, joten niistä ei nyt ole valokuvaa…

Lihapullaohjeita alkaa olla täällä blogissani jo varsin kunnioitettava määrä: peruslihapullat, pekonilihapullat. kreikkalaiset lihapullat ja lihapullat tomaattikastikkeessa. ”Lihapullat jallukastikkeessa” mainittiin jossakin lehtijutussa viime viikolla, ja siitäpä palautui yksi to-do-listan aihe mieleeni. Meillä ei ollut Jaloviinaa, mutta onneksi tilkka konjakkia, joten näistä tulikin sitten

LIHAPULLAT KONJAKKIKASTIKKEESSA

400 g paistijauhelihaa, josta puolet on possunpaistia ja puolet naudanpaistia
1 kpl sipuli
1 rkl voita ja rypsiöljyä
1 tl sokeria
1 tl soijakastiketta
0,5 tl paprikajauhetta
ripaus suolaa
1 kpl kananmuna
1-2 rkl korppujauhoja
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl musta- tai valkopippuria
n. 1 tl suolaa
n. 1 dl kermaa

kastikeliemeen:
3-4 dl vettä
2-3 rkl härkäfondia (+ 1 rkl soijakastiketta)
1 tl Worcestershire-kastiketta

kastikkeeseen:
25 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
kastikeliemi
n. 2 dl kermaa
0,5 dl konjakkia

Ota jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata kasarissa voi ja lisää öljy, kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Mausta sipuli sokerilla, soijakastikkeella, paprikajauheella ja suolaripauksella. Siirrä sipuliseos toiseen astiaan ja jäähdytä hyvin. Älä huuhtele kasaria, vaan kiehauta siinä 3-4 dl vettä. Mausta vesi fondilla ja Worcestershire-kastikkeella. Meillä loppui fondi kesken, joten jatkoin sitä soijakastikkeella. Kannattaa maistella lientä, sen pitäisi olla maukasta, mutta ei tietenkään liian suolaista (joksi se helposti muuttuu soijakastikkeella).

Laita kulhoon jauheliha, täysin jäähtynyt sipuliseos, kananmuna, korppujauhot ja mausteet. Sekoita ainekset hyvin ja lisää niin paljon kermaa, että lihapullataikinasta tulee ”sopivan” sakeaa. Anna taikinan levähtää hetkinen.

Kuumenna uuni 225 C. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Pyörittele lihapullataikinasta parikymmentä pyörykkää, ja lado ne vuokaan. Nosta vuoka uuniin ja laske uunin lämpötila 175 C. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat kypsiä. Paistoaika vaihtelee pyöryköiden koon mukaan, joten tarkkaa aikaa ei voi antaa.

Valmista sillä välin kastike: sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää jauhot. Ruskista jauhot kauniin tummanruskeiksi, märän sannanväriseksi. Lisää kattilaan kastikeliemi, kiehauta ja sekoita voimakkaasti. Kun kastike alkaa sakeutua, lisää joukkoon kermaa. Sekoita ja keitä miedolla lämmöllä ainakin 10 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kermaa tai vettä. Lopuksi lisää kastikkeeseen lihapullat. Jos lihapullavuokaan on kertynyt ”ruskistusmöhnää”,  huuhtele vuoka kiehuvalla vedellä ja kaada siivilän läpi kastikkeeseen. Näin saat maut talteen.

Kuumenna lihapullakastiketta varovaisesti sekoittaen. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kera.

Tältä tuntuu tämän Rouvan kurkussa. Ihmeellinen flunssanryökäle tuntuu riehuvan meilläpäin. Olen nyt jo kolmatta viikkoa tällaisessa onko/eikö ole -vaiheessa taudin kanssa, ja tänään on taas on-vaihde. Mänttiä. Tulisit sitten, flunssa, jos olet tullaksesi!