Keiton pinnalle ripotellaan vielä ruohosipulia, jonka saisi kyllä hienontaa PALJON tasaisemmin kuin mitä Rouva R. on tässä tehnyt…

Nyt, kun kelit jäähtyivät kertaheitolla, tarvitaan lämmittävää keittoa. Valmistin viikko sitten meidän syysloma-ateriamme alkuruoaksi klassisen purjo-perunasosekeiton. Söimme sitä niin reippaasti, että pääruoka ei sitten oikein uponnutkaan. Tai siis siinä meni jotakin pieleen, meidän Pulled Porkissamme. Liha ei nimittäin maistunut juuri miltään, vaikka oli virunut mausteissaan yli suositusajan. Jätän hankkeen lepäämään.

Mutta Cremè Vichyssoise eli ranskalainen purjo-perunasosekeitto on ruokalaji, joka kannattaa pitää mielessä. Konstailematon, puhdasmakuinen herkku. Ohjeen olen muokannut Julia Childin versiosta.

PURJO-PERUNASOSEKEITTO

3 kpl isoa purjosipulia
n. 50 g voita
suolaa, mustapippuria myllystä
1 kg jauhoisia perunoita kuorittuina ja lohkottuina
n. 1 l vettä
n. 1 dl kuivaa valkoviiniä (voi jättää pois)
3 dl kermaa
nokare voita
1 npp ruohosipulia

Halkaise purjosipulit ja huuhtele ne huolellisesti. Suikaloi purjot, mutta jätä vihrein osa odottamaan liemien keittämistä tai jotakin muuta käyttöä, sitä ei kannata leikata mukaan tähän keittoon. Kuullota purjosilppua voissa suurehkon kattilan pohjalla. Kun purjosta tulee raukean pehmoista, mausta se suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon perunat ja kaada päälle vettä niin paljon, että perunat suunnilleen peittyvät. Keitä puolisen tuntia ilman kantta.

Kun perunat alkavat muhentua liemeen, soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kermaa ja valkoviiniä (tai vettä) niin paljon, että keitton on mielestäsi sopivan sakeaa. Tarkista maku ja kiehauta. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon nokare voita ja hienonnettu ruohosipuli. Tarjoa pehmeä sosekeitto hyvän ruisleivän kera. Jos lisäsit keittoon valkoviiniä, sopii se myös aterialle juomaksi. Vesikin käy hyvin!

Ja niin uskomattomalta kuin kuulostaakin, kesällä Cremè Vichyssoisen maistuu kylmänä erittäin hyvältä. Keiton joukkoon voi pudottaa muutaman jääpalankin.

Tämä kuva ei suoranaisesti liity mitenkään mihinkään, mutta tönäsin sen tuohon väliin, kun ei nyt muutakaan ollut varastossa. Tällä viikolla on luvassa vähän kaikenlaista touhua, muun muassa suklaakurssi. Raakasuklaaseen pääsee sekoittelemaan omia makuaineita, mikä kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta.

Lisäksi on taas kuun vaihde ja varattava aikaa kirjanpidon pohjatöille.

Ja ensi viikonloppuna on tuplapyhä, kun lauantaina vietetään pyhäinpäivää. Ja ilmeisesti myös Halloweenia. Jos kaipaat vinkkiä jälkimmäiseen virittäytymiseen, löytyy blogistani tarina viimevuotisesta Halloween-viikonlopusta.

Joten eipä muuta kuin kuulemiin!

2 kommenttia artikkeliin ”Pehmeä perunasosekeitto

  1. Pitäisikin taas ottaa joku Julian ohje kokeiluun:) Meneekö ne vielä sinne sinun kokoelmaasi, jos laittaa tunnisteeksi Julia Child?

    1. Tottakai laitan kokoelmiin, ja jos tunniste näkyy Ankerias Vipusen Top 100- ruokablogisivulla, niin yritän muistaa bongata sen sinun blogistasi. Muistutus ei haittaa… Nyt olisi jo aikaakin Julia Child-osion täydentämiseen, elokuussa en meinannut millään ehtiä. Otankin itseäni nyt niskasta kiinni.

Comments are now closed.