Enin osa hakukoneen kautta tänne blogiini päätyneistä lukijoista etsii ohjetta lihapullien valmistamiseen, mitä en jaksa olla ihmettelemättä. Arvoisat epätoivoiset lihapullaohjeen metsästäjät, hakekaa pyörykkänne Ikeasta, jos sopivaa ohjetta ei muuten löydy.

Meilläkin nautittiin Ikean lihapullia Ikean kermakastikeessa Ikean puolukkahillon kera viikko sitten, eikä ateriaa voi moittia. Perunat nyt sattuivat olemaan nauvolaisia Siiklejä, ja kermakastikkeeseen täppäsin tuplasti enemmän kermaa kuin pakkauksen ohje suosittaa, mutta ihan kelpoisa ateria noistakin komponenteista syntyi.

Apropå, varhaisperunat. Aika usein havaitsen ylimääräistä trafiikkia jääkaapillamme, kun päivän pääateria on rakentunut kesäperunoista. Nälkähän niistä jää, vaikka hyviä ovatkin. Siispä tänään ruokalistallamme olikin italialaistyyppisiä lihapyöryköitä tomaattikastikkeessa eli sugossa. Samoja, joita Kulkuri ja Kaunotar imeskelivät Disneyn piirroselokuvassa joskus viime vuosituhannella.

Tämä on helppo ja hyvä ohje etenkin silloin, kun ei siedä paistamisen käryä keittiössä.

Lihapullat tomaattikastikkeessa

lihapullat:

450-500 g naudan paistijauhelihaa
1 pieni kesäsipuli hienonnettuna
1 kynsi valkosipulia hienonnettuna
0,5 dl creme fraichea tai kuohukermaa
0,5 dl korppujauhoja
2 kpl kananmunaa
n. 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä taikina vetäytymään kastikkeen valmistumisen ajaksi. Voit valmistaa lihapullat ihan millä tahansa ohjeella, mutta jätä taikina tavallista tanakammaksi.

tomaattikastike:

3-4 kpl kesäsipulia renkaina
2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl tomaattipyrettä
n. 1 tl suolaa
n. 0,5 tl mustapippuria
n. 1 rkl sokeria
1-2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
n.1 dl punaviiniä
1 tlk tomaattimurskaa (mielellään Mutti-merkkistä)
1 tlk paseerattua tomaattia

Kuumenna paistokasari ja lisää oliiviöljy. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää pannulle tomaattipyre, suola, sokeri ja mustapippuri. Sekoita ja jatka kuullottamista. Lisää punaviini, kiehauta seos. Lisää tomaattimurska ja paseerattu tomaatti sekä basilika. Kiehauta seos ja keittele muutama minuutti. Kunnon italialaiset Nonnat hauduttavat kastiketta vaikka kuinka pitkään, mutta täällä Skandinaviassa jatketaan ruoan valmistamista suunnilleen per heti.

Pyörittele lihapullataikinasta pingispallonkokoisia pyöryköitä ja nosta ne kastikkeeseen, joka saa tässä vaiheessa poreilla hillitysti. Ravista paistokasaria ja lisää pyöryköitä kastikkeeseen. HUOM! Älä sekoita voimakkaasti, koska silloin pyörykät hajoavat (ei se makuun vaikuta, vaan tuloksena on eräänlainen bolognese-kastike, mutta kun nyt ryhdyttiin näihin pyöryköihin…). Kun kaikki lihäpyörkät ovat uiskentelemassa tomaattikastikkeessa, voit vähentää lämpöä ja haudutella pullat kypsiksi (n. 15 minuuttia). Tarkista tomaattikastikkeen maku, se todennäköisesti kaipaa sekä suolaa että sokeria.

Kun ruokailu alkaa olla ajankohtaista, kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi ja kypsennä pastat siinä pastapakkauksen ohjetta noudattaen. Valuta kypsä pasta ja asettele se tarjoiluvadille. Kaada lihapullakastike pastan päälle ja tarjoile. Hyvä parmesaani tai mustaleimaemmental raasteena täydentää maun. Ja punaviini myös.

IMG_0236 (640x450)

Hohhoijjaa, tämän annoksen jälkeen on hyvä digestoida hetkinen. Kun alkaa tuntua siltä, että jälkiruoka mahtuisi jo massuun, voi kokeilla vaikkapa tällaista jäätelötoteemia:


Toteemin pohjana on viime viikolla tähteeksi jääneistä kananmunan valkuaisista valmistettu marenkipesä.

Marengin valmistaminen on helppoa kuin heinänteko, kunhan muistaa pari niksiä: valkuaiset pitää erotella huolellisesti ja mielellään jo päivää ennen käyttöä (säilytetään jääkaapissa). Ne vaahdotetaan täyteen volyymiinsä ilman sokeria. Sokeria lisätään pikkuhiljaa ja jatkuvasti vatkaten. Sokeria tarvitaan yhtä kananmunan valkuaista kohti 0,75 dl. Tiedän, kuulostaa isolta määrältä, mutta tämä ohje toimii. Valmiista marengista nostellaa kahdella lusikalla vaahtokasoja leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Kypsennetään ensin noin 125 C uunissa tunnin, sitten 50 C tunnin ja lopuksi jätetään uunin luukku auki, ja marengit saavat sitten kuivahtaa rauhassa vaikkapa yön ylitse.

Ja sitten vain kootaan toteemi. Marenkia, valkosuklaavaniljajäätelöä ja Polka-mansikoita. Nam. Tältä maistuu kesä.