Tiistain maisema: Kuusistonsalmi jäässä.

Nyt on talvista Varsinais-Suomessakin! Tiistaina Kuusistonsalmi sai kevyen jääpeitteen, joka sitten eilen tuulenpuuskassa lähti liikkeelle ja suli pääosin. Hetken jo katselimme vastarannalla uiskentelevia joutsenia sillä silmällä, että sinneköhän jäätyvät, mutta huoli oli turha.

Huomiseksi on luvassa kovaa tuulta ja lunta jopa seitsemän senttimetriä. Onneksi voimme vain käpertyä kotisohvalle, kun ei ole mitään erityisiä suunnitelmia viikonlopuksi.

Viikko on hurahtanut todella joutuisasti. Osittain se johtuu itsenäisyyyspäivän aiheuttamasta vapaasta tiistaista, mutta myös siitä, että olemme Herran kanssa paiskineet töitä. Aika karkaa käsistä, kun istuu näitä netti- ja kuvankäsittelyjommia tekemässä. Eilen sentään kävin kampaajalla, ja se retki olikin antoisa: sain uuden lihapullaohjeen.

Kastikkeen voi ihan hyvin suurustaa, jolloin siitä tulee kauniimpaa. Maku on kohdallaan tässä suurustamattomassakin.


PEKONISET LIHAPYÖRYKÄT KERMAKASTIKKEESSA

170 g pekonia
1 kpl sipuli
1 kpl valkosipulin kynsi
500 g naudan paistijauhelihaa
1 dl kermaa
2 kpl kananmunia
n. 0,5 tl suolaa
n. 0,5 tl mustapippurirouhetta

kastike:
1 rkl tomaattipyrettä
1-2 rkl Dijon-sinappia
4 dl kermaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1-2 rkl vasikkafondia
1 tl Worcestershire-kastiketta

Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Laita pekonit kylmälle paistinpannulle ja aloita kuumentaminen. Kun pekonit alkavat olla ruskistuneita, lisää pannulle sipulisilput. Kääntele ja paista, kunnes sipulisilput ovat läpikuultavia. Jätä pannulle pekonin ja sipulin makuinen rasva. Jäähdytä varsinainen pekoniseos.

Ihanasti tirisevät pekonit ja kuullottuneet sipulit. Pannu on muuten ihkauusi Hackmannin Rotisser. Löysimme sen kakkoslaatuisena Iittala-outletistä viime viikonloppuna. Vaikuttaa kerrassaan hyvältä pannulta.

Sekoita jäähtyneeseen pekoni-sipuliseokseen jauheliha, kerma ja kananmunat sekä mausteet. Laita uuni kuumenemaan 200 C ja anna lihapullamassan vetäytyä uunin lämpenemisen ajan. Voitele uunivuoka ruokaöljyllä ja pyörittele öljytyillä käsillä taikinasta parikymmentä lihapullaa. Lado ne uunivuokaan.

Kypsennä lihapullia uunissa noin 15 minuuttia. Valmista sillä välin kastike: paahda pekonin rasvassa tomaattipyrettä ja sinappia hetken ajan. Lisää muut mausteet. Lisää pannulle kerma ja kiehauta, sekoita huolellisesti. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kerma hieman sakenee. Lisää fondi. Tarkista maku.

Nyt voit valita valmistuksen loppuosan: joko nostat pyörykät uunivuoasta kastikkeeseen tai kaadat kastikkeen uunivuokaan. Minä tein jälkimmäisen, joka ei tehnyt kastikkeen rakenteelle hyvää (kuvassakin näkyy, että se on leikannut). Makuun tällä ei ole vaikutusta.

Tarjoa lisäkkeenä muhennettua perunaa, maustekurkkua ja sokeroituja puolukoita.

Vallan hyviä olivat, mutta Herra sanoi näitä syödessään ”Kyllä sun omalla ohjeella valmistamasi ovat parempia.” No, se ohje onkin rankoissa kenttäolosuhteissa testattu!