Kuva on Turun Sanomien Ruoka-teemasivustolta, ja sen on ottanut Ari-Matti Ruuska

Tänään on Rouva Raadelman blogissa mielenkiintoinen päivä, kun Turun Sanomien myötävaikutuksella tulen ulos keittiökaapistani. Hyvää päivää, olen Heli Aalto eli Rouva Raadelmasta! En ole missään vaiheessa erityisesti pimittänyt henkilöäni, mutta enpä ole suoraan nimeäni sanonutkaan – vaikka esimerkiksi Facebookissa asian olisi voinut päätellä. Rouva Raadelman fb-sivua kun fanitti alkuvaiheessa vain joku Heli Aalto.

Blogini siirtyy ensi viikolla osaksi Turun Sanomien Ruoka-sivustoa, mikä on oikein kiva ja iloinen asia! Meitä lukijabloggareita tulee sivustolla hyörimään peräti yhdeksän. Lisäksi teemasivuston blogivalikoimasta löytyvät TS:n oma Haarukassa-blogi sekä videoblogit Jose’s ja Onk nälgä – tarjolla on siis varsin laaja kattaus! Voisin tähän siteerata vanhaa pankkimainosta ”On hienoa kuulua kultapossukerhoon!”

Oman blogini linja tulee säilymään suunnilleen entisellään. kuten tässä esittelyjutussakin lupailen.

Oli muuten aika järkyttävää olla valokuvattavana. Huomasin kyllä, että paikkani on  kameran toisella puolella. Ruokapuolen mannekiineina toimivat Mascotte-leivokset, jotka varmasti joku tarkkasilmäinen blogini pidempiaikainen lukija tunnistaa muunnokseksi samannimisestä kakusta. Olivat peijakkaan hyviä pikkuisina leivaireinakin. Vähän sottoistahan niiden valmistaminen oli, mutta suosittelen silti. Vaikka viikonlopun kahvipöytään.

”Mannekiinileivokset” ennen meikkausta eli tomusokeripuuterointia.

Mascotte-leivokset
(noin 15 kpl)

Kakkupohjaan:

4 kpl kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:

0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
0,5 dl konjakkia

Mantelipraliiniin:

100 g manteleita
1 dl sokeria
0,5 dl vettä

Täyte- ja kuorruteseokseen:

1 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 kpl kananmuna
150 g voita
1,5 dl mantelipraliinia (tai vähän enemmänkin)
0,5 dl konjakkia

pinnalle: paahdettuja mantelilastuja (n. 150 g) ja tomusokeria

Valmista kakkupohja: vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita jauhoainekset keskenään ja siivilöi seos kuohkeaan muna-sokeri-vaahtoon.  Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä se leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Kypsennä 225 C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. Kumoa leivinpaperille tai puhtaalle keittiöpyyhkeelle, poista leivinpaperi kakkupohjasta ja jäähdytä.

Valmista kostutusliemi: kiehauta sokeri ja vesi, lisää konjakki ja jäähdytä.

Valmista mantelipraliini: levitä mantelit leivinpaperille tasaiseksi kerrokseksi. Keitä sokeria ja vettä sekoittelematta paksupohjaisessa kattilassa kohtalaisella lämmöllä kunnes sokeri muuttuu vaaleanruskeaksi. Kaada sokeri välittömästi manteleiden päälle ja anna jäähtyä. Jauha sokeroidut mantelit esimerkiksi monitoimikoneella karkeahkosti.

Valmista täyte- ja kuorrutusseos: varaa kaikki aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Keitä seos lankailevalle asteelle. Sopivan asteen tunnistaa siitä, että sokeriliemi lakkaa poreilemasta ja sakeutuu hieman. Jätä odottamaan hetkeksi.

Vaahdota kananmuna ja lisää siihen sokeriliemi jatkuvasti vatkaten. Aloita nyt huoneenlämpöisen voin lisääminen: tipauttele voita nokareittain muna-sokerivaahtoon jatkuvasti vatkaten. Lisää lopuksi joukkoon mantelipraliini ja konjakki.

Leikkaa kakkupohja puoliksi ja kostuta osat. Levitä noin kolmasosa täytteestä toiselle kakkupohjista ja nosta toinen levynpuolikas sen päälle. Anna leivospohjan vetäytyä kevyen painon alla jääkaapissa noin puoli tuntia.

Leikkaa leivospohjasta noin 15 palaa. Levitä loppuosa täytteestä leivospalojen pinnalle ja reunoille. Painele leivosten pintaan paahdettuja mantelilastuja. Aivan lopuksi siivilöi leivoksille tomusokeria.

Tässä vielä tilannekuva keittiöstä. Huomaatteko, kuinka olin oikein panostanut ja hankkinut juhlan kunniaksi uuden esiliinan ja patalaput!

Loppuviikko kulunee pyhäinpäivään varustautuen eli rauhallisissa  merkeissä. Viikonlopun ruokavinkkinä tulee perinteinen juustofondue-ohje, joten eipä muuta kuin kuulemiin!

28 kommenttia artikkeliin ”Rouva R. tulee ulos keittiökaapistaan

 1. MAHTAVAA!!!!!!!!!

  SIGNATURE-OHJEELLASI TÄMÄ UUSI KAUSI ONKIN HIENOA ALOITTAA: EIKUS HYVÄÄ SYNTTÄRIPÄIVÄÄ BLOGILLE, TAI AINAKIN UUDELLEEN SYNTYMÄNPÄIVÄÄ!

  TOIVOTTAA RVA P.
  PS.
  HYVÄLTÄ NÄYTTÄÄ KUVAT

 2. No hei Rouva Raadelmasta! Iloista nähdä tutut kasvot Turun Sanomien sivulla. Onnea vaan tähän projektiisi täältä Turun Puistokadulta toivottelee Irma, joka Raisiossa pääsi kokkaamaan kanssasi Stifado-pataa eli kreikkalaisherkkua.
  En sitten koskaan ehtinyt poiketa teille kahvikupposelle sähkömittareiden lukujen lomassa. Koko kevät oli kiireistä rumbaa sillä saralla, koska yritin selvitä koko Lounais-Suomen alueen mittareista yksin. Aiemmin sitä hommaa hoiti kaksi lukijaa, joten kiirettä piti. 1.7.2012 sitten heivasin eläkkeelle – täytin 63 ja ajattelin, että eiköhän se osaltani jo riitä.
  Kuulemisiin vain ja terveisiä teille molemmille, sinulle ja Jyrkille
  Irmalta

  1. Kiitos Irma! Nythän sinä ehdit tulla kahville, TERVETULOA! Ota miehesi mukaan ja päivitetään kuulumiset.

   Stifadon ohje on edelleen jemmassa, voisinkin tehdä siitä päivityksen blogiin. Sehän oli vallan herkullista!

  2. Hei vaan Rouva Raadelma ja Irma. Myöhäsheränneenä löysin blogisi vasta nyt. Terveisiä Naantalista hankien keskeltä. Jään odottelemaan Stifadon reseptin päivitystä. Siitä onkin jo monta vuotta, kun sain Rouva Raadelmalta reseptin, joka on edelleen käytössä. Se oli Burgundin pataa ja se on tosi hyvää. Terveisiä myös Jyrkille!
   Hurmis

   1. Moi Hurmis!

    Tervetuloa blogiini! Lupaan, että joulun jälkeen palaan Stifado-postauksen pariin ja julkaisen ohjeen täällä. Hauskaa kuulla, että Burgundin pata on maittanut! Välitän terveiset ja Jyrki lähettää takaisinpäin omansa! Oikein rauhallista joulunaikaa sinne Naantaliin!

 3. NAM! pakko kokeilla näitä joskun, kun on aikaa väkertää

 4. Hauska nähdä kameran toiselle puolelle. Onneksi olkoon kivasta uudestaa jutusta!

  ”Leivari”, hauska ja uusi termi minulle. 🙂

  Odotan kieli pitkällä juustofondueta…

  1. Kiitos onnitteluista! Vastedes pysyttelen kyllä sillä kameran ”kääntöpuolella”, kaikki kunnioitukseni ammattimalleille.

   Fondue oli kyllä taas piiiiitkätä aikaa todella hyvää. Laitan ohjeen huomenna.

 5. Ihana postaus! 🙂 Olemme iloisia että saamme sinut mukaan TS Ruokaan, terveisin Vivi ja Heli

 6. Varmasti mahtava juttu! Ja juustofondue ohjetta odotellaan myös täällä :D.

 7. Varmasti vapauttavaa tulla ulos sieltä kaapin perukoilta! Ihka oikea julkkis ystäväpiirissä! Tämä on samaa luokkaa kuin ”telkkarista tuttu”. Onnittelut!

 8. No onpa hauska tavata 🙂 Ja tosi kivat jutut, sekä tässä blogissa että TS:ssa. Pitääkin taas alkaa lukea TS:ää uudestaan (se oli amerikan vuosina mieluisin lehti seurata). hyvä muistutus myös kakusta, niin ajattelin tehdä sitä, mutta jotenkin on vaan unohtunut.

   1. En ole, mutta Turun sanomat oli ainakin silloin se lehti, jossa tuntui olevan vähiten puoleueellista uutisointia. Sen jotenkin näki kun oli niin kaukana, ja toisaalta paikan päällä aikoina, jolloin tapahtui paljon. Ja kun netin kautta luki niin kaukaa, niin mikään lehti ei ollut enempää tai vähempää paikallinen kuin muutkaan.

   1. Jooo, meillä onkin sitten aika pirskeet! ;D
    Villen tunnit selviää toivottavasti lähiaikoina. Sitten ollaan viisaampia. 🙂

Comments are now closed.