maaliskuun15p2013 003 (785x1024)

”Varo maaliskuun idusta” taisi olla ennustajan ohje Julius Caesarille jossakin Shakespearen näytelmässä. Tänään, maaliskuun eli Mars-jumalan kuun puolivälissä. lienee Raadelmassa syytä varoa vain jäätä ja kylmää.

Ihmeellisen pitkäksi venähtänyt talvi pitää pintansa viikko toisensa perään. Mälsää. Jotkut kun haluaisivat aloittaa kevätpuuhat. Olen palelluttanut jo kolme satsia narsisseja parvekkeelle, kun yltiötoiveikkaana olen kuvitellut pakkasten laantuneen. Öisin on kuitenkin ollut -20 C lukemia, parhaillaan -13 C. Vaan onpa nyt ainakin aurinkoista ja valoisaa, joten talven pimeys on sentään voitettu.

sinihomejuustoquiche 001 (1024x811)

Kun ei tule kevät, on pakko vielä pitäytyä talvisemmissa ruoissakin. Leipaisin meille yhtenä iltana sinihomejuustoisen quichen, jossa on lisäksi kinkkua, paprikaa ja vähäsen kevätsipulia – eli edes tuulahdus keväästä. Monestihan sinihomejuustoon yhdistetään ananasta, mutta mielestäni se antaa vähän spuglun yleismaun. Tämä oli siis raikkaampi versio. Ikisuosikkini sinihomejuustopiiraissa on pekoni-parsakaali, hyvänä kakkosen päärynä.

Piiraspohjan saa näppärästi kaupan pakastealtaasta, mutta tein sen nyt itse. Monitoimikoneella paipohja valmistuu vaivattomasti. Ja jos ei sinihomejuusto maita, voisi sen varmaankin korvata fetajuustolla tai vastaavalla. Kermaseokseen voi käyttää valikoiman avattuja kermaviili- tai ranskankermapurkkeja, joita ainakin meille tahtoo kertyä jääkaappiin.

SINIHOMEJUUSTO-KINKKUQUICHE

piiraspohjaan:
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
125 g voita
n. 0,5 dl vettä

täytteeseen:
n. 200 g miedosti savustettua kinkkua
1 kpl paprika
muutama kevätsipuli tai ruohosipulia reilusti
n. 150 g sinihomejuustoa

3 dl kermaa tai kermaviili-kermaseosta
3 kpl kananmunia
n. 1 dl juustoraastetta
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Laita uuni kuumenemaan 225 C. Valmista taikina nyppimällä rasva jauhoihin, joihin on lisätty ripaus suolaa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä se piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista piiraspohjaa noin 10 minuuttia.

Valmistele sillä välin täyte: kuutioi kinkku ja huuhdeltu paprika. Hienonna kevätsipuli ja murenna sinihomejuusto. Sekoita kerman joukkoon kananmunat, mausteet ja juustoraaste.

Levitä esipaistetulle piiraspohjalle täyteaineet. Kaada kermaseos päälle ja jatka piirakan paistamista 200 C uunissa noin 30 minuutin ajan. Tarjoa hieman haalenneena iltapalaksi. Punaviini sopisi kumppaniksi.

sinihomejuustoquiche_leikkaus (1024x763)

Paistoin tämän quichen keraamisella alustalla varustetulla silikoni-irtopohjavuoassa, ja kuten kuvasta näkyy, kypsymisen kanssa on ongelmia. Piirakkapohjaan ei saisi jäädä kosteutta, joka näkyy tuollaisena tummana viiruna piirakan keskellä. Keraamisia piirasvuokia käyttäessä kannattaa aina esikypsentää pohja ennen nesteisen täytteen lisäämistä. Varminta olisi suosia metallisia piirasvuokia, mutta ne ovat melko rumia. Lisäksi ne pitäisi aina voidella hyvin (tai käyttää leivinpaperia vuoan pohjalla) eikä niissä saisi leikata piirakkaa, kun pohja naarmuuntuu helposti. Jos joku kehittäisi metallipohjaisen, silikonireunaisen irtopohjavuoan, niin sille olisi tilausta!

Jaapajaa, se olisi sitten taas perjantai. Oikein aurinkoista viikonvaihdetta teille kaikille!

2 kommenttia artikkeliin ”Maaliskuun idus ja uusi quiche

Comments are now closed.