…tai vaikkapa Halloween-illanistujaisiin. Sinihomejuuston ja päärynän liitto on varmaankin taivaissa luotu ♥. Se on vaan niin huikea suolaisenkirpeän ja makean yhdistelmä.

Leivoin meille eilen sinihomejuusto-päärynäpiirakan, joka oli kieltämättä aika herkullista. Viiniksi piirakalle sopisi luultavasti punaviiniä paremmin jokin täyteläinen jälkiruokaviini, esimerkiksi portviini tai Trockenbeerenauslese. Sinihomejuusto-päärynäpiirakan ympärille voisi oikeastaan rakentaa pienen pruuvin.

Vaikkapiirakka vaikuttaa hieman eksklusiiviseltä, löytyvät sen raaka-aineet ihan lähikaupasta. Päärynöitä voi olla syytä kypsyttää huoneenlämmössä ennen piirakkaan viipaloimista. Nämä nyt sattuivat olemaan juuri sopivia ihan sellaisinaan. Juustona käytin tuikitavallista Auraa.

Hyvä vinkki irtopohjavuoan käyttämiseen piirakanpaistossa on peräisin Sikke Sumarin ruokaohjelmasta. Vuoan reunasta tahtoo helposti valua pohjataikinan rasvaa uunin pohjalle, mutta käyttämällä rytättyä leivinpaperi vuoan sisävuorauksena välttyy tältä. Paistopinnasta tulee kuitenkin vallan mainio.

Metallinen vuoka on nimittäin paras kypsennysastia piirakoille, joiden pohjasta halutaan rapea. Paperi irtoaa vaivatta paistoksesta ja vuokakin säilyy puhtaana!

SINIHOMEJUUSTO-PÄÄRYNÄPIIRAKKA

Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 kpl päärynää (mieluummin pehmeitä)
n.170 g sinihomejuustoa
3 dl kuohukermaa
3 kpl kananmunaa
mustapippuria
(ripaus suolaa)
2 dl juustoraastetta

Valmista pohja: mittaa kuivat aineet kulhoon. Nypi voi jauhoihin ja lisää vesi. Sekoita nopeasti, vaivaamatta taikina tasaiseksi. Jätä se odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista täyte: kuori ja viipaloi pitkittäin päärynät. Murustele sinihomejuusto. Vatkaa keskenään sekaisin kerma ja kananamunat, mausta seos.

Kokoa piirakka: rutista leivinpaperipala mytyksi ja avaa se sitten. Painele leivinpaperi irtopohjavuokaan ja siloittele sitä hieman. Levitä taikina leivinpaperille ja painele se huolellisesti pohjaan. Nosta sitä jonkin verran reunoiksi. Ripottele puolet sinihomejuustosta taikinapohjalle. Asettele sen päälle päärynäviipaleet tasaiseksi kerrokseksi. Lisää loput sinihomejuustosta päärynöille. Kaada kerma-kananmunaseos piirakalle ja levitä pinnalle vielä juustoraastetta. Painele raaste kerma-munaseokseen, jotta se ei muodosta kovahkoa kerrosta paistokselle.

Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes täyte on asettunut. Tarjoa punaviinin kera iltapalaksi.

Tässä näkyvät piirakan kerrokset: paistospohja, sinihomejuusto, päärynä, sinihomejuusto ja emmental.

Ja Pirkanmaalle terveisiä: ehei, tätä ei tarjota Halloween-partyissä. Johdanto oli jekutusta!!!!