Sain taas viime viikonlopun kauppakierroksella ajatuksen hankkia parsakaalia. Ihan kuin olkapäälläni istuisi pieni ravitsemusterapeutti, joka supattaisi korvaan:”Te syötte liian vähän vihanneksia. Kasvisvalikoimanne on liian suppea. Kaalikasveissa olisi paljon enemmän C-vitamiinia kuin aamutuoremehussa.” Ja niin edelleen. Yleensä nuo hyvän omatunnon kasvisostokset päätyvät viikkojen vihanneslaatikkosäilytyksen jälkeen hävikiksi. Muuntuneina iljettäviksi ektoplasmoiksi tai sananmukaisesti kuihduttuaan.

Vaan eilenpä tein ällit sisäiselle ravitsemusasiantuntijalleni ja täräytin parsakaalin sellaiseen seuraan, että terveellisyydestä ei ole tietoakaan! Vai mitä tuumaatte piirakasta (voipohja), jossa on  pekonia (reilusti rasvaraitaa), sinihomejuustoa (täysrasvaista) ja  kerma-kananmunaseosta parsakaalin lisäksi?

PARSAKAALI-PEKONI-SINIHOMEJUUSTOPIIRAKKA

pohjataikinaan:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,75 dl kylmää vettä

täytteeseen:
muutama parsakaali
170 g sinihomejuustoa
n. 200 g pekonia
3 dl kermaa
3 kpl kananmunia
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmista ensin pohjataikina: nypi rasva jauhoihin, joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää kylmä vesitilkka ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi. Tai hanki valmista pakastepiirakkataikinaa ja sulata se pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Täytettä varten kiehauta muutama litra vettä ja mausta se kevyesti suolalla. Paloittele parsakaali kukinnoiksi. Laita ne kiehuvaan veteen ja keitä muutama minuutti ilman kantta. Tai jos haluat itäsaksalaista fiilistä, peitä kattila kannella ja saat harmaanvihertävää parsakaalia. Nosta parsakaalit vedestä, valuta ja anna jäähtyä hetkinen.

Leikkaa pekoni saksilla kylmään paistinpannuun ja nosta pannu liedelle. Kuumenna, kunnes pekoni alkaa tiristä. Paista rapeaksi. Siirrä pekonipalat talouspaperille valumaan.

Kuutioi sinihomejuusto.

Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki. Lisää joukkoon kerma. Mausta liemi suolaripauksella ja mustapippurilla makusi mukaiseksi.

Kuumenna uuni 200 C. Kokoa piirakka: levitä pohjataikina piirakkavuokaan, esimerkiksi Teema-vuokaan (mitoitus sopii hyvin). Painele taikinaa myös piirakkavuoan reunoille. Asettele valutetut parsakaalin nuput piirakkapohjalle. Ripottele niiden väleihin sinihomejuustokuutiot. Levitä päälle rapeat pekonipalaset.

Kaunista! Tältä piirakka näyttää ennen kermalientä.

Lopuksi kaada vuokaan kerma-kananmuna-seos ja nosta vuoka uuniin. Paista noin 40 minuuttia uunin alatasolla.

Nauti punaviinin kera vaikkapa hääpäivän aattona. Kuten me teimme Herra Raadelman kanssa eilen illalla.

Tein tällaista piirakkaa ensimmäisen kerran 1980-luvun loppupuolella. Olin silloin töissä erään elintarvikeyrityksen koekeittiöllä ja bongasin ohjeen muistaakseni Allt Om Mat -lehdestä. Piirakkaohje ei päätynyt silloin mihinkään julkaisuun, koska se ei oikein vastannut yrityksen rasvankäyttöfilosofiaa. Mutta jäipä elämään muistissani, ja aika-ajoin sitä tulee tehtyäkin. Piirakka on muuten yllättävän hyvänmakuista viileänäkin.

Ja nyt, kun kotimainen parsakaali on parhaimmillaan, kannattaa tätä kokeilla. Jos vaikka teiltä jäisi ”kunnon aterialta” tähteeksi parsakaalia…meiltä ei.

6 kommenttia artikkeliin ”Parsakaalin ”parhaat” kaverit

  1. Olen kanssa viime aikoina ihastunut kovasti parsakaaliin. Se on tosi hyvää! Ja varsinkin näin ilman sitä terveellisyyttä 🙂

  2. Parsakaalia olisi sattumoisin eilisen kauppareissun jäljiltä. Pekoniakin. Kermaa pitäisi hankkia, mutta munia löytyy. Sinihomejuuston jätän toisille (olen joskus saanut ihan syötävääkin lajia, mutta yleensä se maistuu lähinnä hikiseltä) ja korvaan sen vaikka fetalla – sopisikohan? Kiitos ideasta! Tämä voisi sopia meidän perjantai-iltaan, vaikkei ole hääpäiväkään eikä ukkokaan ihan käsikopeloetäisyydellä juuri nyt.

    1. Feta käy varmaan homejuuston korvikkeeksi, tai sitten jokin pippurijuusto tai muu voimakas. Parsakaalin ”rikkimäinen” maku ja pekonin savu+suola kaipaavat tuhtia kaveria. Ja tämä piirakka käy ihan tavalliseen perjantaihin ilman hääpäivääkin!

  3. Minä olen parsakaalifani, tykkään kovasti, pekonilla ja ilman 🙂 Mutta oikeasti pekoni ja parsakaali ovat hyvä pari! Parsakaalta kannattaa laittaa myös tonnikalapiirakkaan, semmoinen yhdistelmä on Armastukseni suosikki.

Comments are now closed.